用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 要求退回停學後的學費
樓主: 女女
go

要求退回停學後的學費 [複製鏈接]

說得對!

而家好多學校都巳經諗到win-win方案,如果呢度仍然有啲等運到嘅校長喺度講埋一大堆似是而非嘅大道理叫人俾錢, 不如諗吓辦法點樣可以叫我地啲家長俾都俾得條氣順啲合理啲!空有生意人嘅思想係無用架, 要有佢地嘅頭腦先得架!

原帖由 Kendis1 於 09-6-26 15:44 發表
其實,有腦既校長就應該咁做, 何以見得?

1)既然大多數家長都表明唔會交7月份學費, 學校索性"反主為客", 校長們,妳睇!一聽到唔洗交學費, 即刻收到几多表揚的掌聲.

2)唔通學校真係好似(the othe ...

'似是而非的說話是被一些自以為有理的人迫着說的'

迫? 怎樣迫?原來用交唔交學費(即是錢)就可以迫校長說一些似是而非的說話, 那你又真的說得對--現在的人質素真的變了!

原帖由 yau2012 於 09-6-26 01:05 發表

咁事實上你的孩子以往生病請病假,你有否要求學校按比例退款呢?若政府不停課了,你的孩子不幸染病入院,到時又交不交學費呢?
亦見一些K.3家長提早退學而感心痛,試想想很多家長當初千方百計去入一間(應該)是心儀的幼 ...

原帖由 winsonma 於 09-6-27 01:39 發表
'似是而非的說話是被一些自以為有理的人迫着說的'

迫? 怎樣迫?原來用交唔交學費(即是錢)就可以迫校長說一些似是而非的說話, 那你又真的說得對--現在的人質素真的變了!

...

沒有問題,何需答案?:)
小女的學校亦於前天通知了安排......有時,都要比點耐性和信任,冇必要即時呱呱大叫,為一些或有更好安排而先動氣呢!

先前見到有些學校會安排8月補堂,看!有着數便歡天喜地,這又是應有的人性嗎?:( 人不是要公平嗎?

吓?學校安排補堂是在給家長們着數?

原帖由 yau2012 於 09-6-27 01:55 發表

沒有問題,何需答案?:)
小女的學校亦於前天通知了安排......有時,都要比點耐性和信任,冇必要即時呱呱大叫,為一些或有更好安排而先動氣呢!

先前見到有些學校會安排8月補堂,看!有着數便歡天喜地,這又是應有的人 ...

無錯, 唔通學校(校長)就係想整爛咁多年黎"辛辛苦苦"經營的"花朵"咩?!

坦白講,錢有時係買唔到面子架!與其俾人唱衰學校既"金漆"招牌, 倒不如索性唔收學費! D家長們條氣順番, 就自然幫妳(學校)講好說話, 咁咪"廣告費"都可以慳返喇! right?

原帖由 winsonma 於 09-6-27 00:46 發表
說得對!

而家好多學校都巳經諗到win-win方案,如果呢度仍然有啲等運到嘅校長喺度講埋一大堆似是而非嘅大道理叫人俾錢, 不如諗吓辦法點樣可以叫我地啲家長俾都俾得條氣順啲合理啲!空有 ...

原帖由 winsonma 於 09-6-27 02:24 發表
吓?學校安排補堂是在給家長們着數?

停課期間如有需要已可帶小孩回校看顧,通常7月只返半個月,如8月補足可返,還不算着數?
除了一些家長所言,有肯在停課期間作照顧安排的學校而照收學費是無恥之外!
以上只是見仁見智的意見,但政府宣佈停課,首要目的是關心小孩染病而作出自行留家隔離,何必千方百計要再聚集去增加傳染風險?真的要為唱多幾隻歌?吃幾塊餅?識多幾個生字而賠上健康,甚或掉了性命嗎?到時又怨誰呢?真的怨到誰又有何用呢?生命始終是無價的,請三思!

本來我對今次停課交不交學費的問題抱的態度是:
覺得合理值得嘅就交, 相反嘅咪唔交囉!純粹個人決定!

而我一向都無諗過唔交, 不過經過今日老師打電話嚟, 真係火都嚟埋, 即刻去銀行cut 咗 autopay, 我要銀行一定要cut 到, 要手續費都唔係問題!

事緣老師話7月份有補課安排, 問我返唔返, 我話唔返因為一早plan咗要去旅行, 佢竟然彈咗句, 呀? 如果覆課咁你咪要請假? 我好自然答係呀 (呢個真係我原先嘅安排,我點知會停課喎, 但係到今日之前我都無諗過唔交學費), 跟住佢開始講都要交學費架, 你唔返係你嘅問題, 咩學校呀老師呀巳經好好, 又話咩有啲老師本來放假而家都要點點點.....我巳經覺得好鬼煩,好現實, 其間又無喇喇話咩其實都有風險架....直至我聽到佢話家長而家算着數咗架喇, 我真係忍無可忍...我問你講完未啫? 我本來都無諗過唔交, 而家?跟住cut線
本來我喺bk係齋睇唔講, 今次真係忍唔住...
yau2012, 你說的話實在太像那不知所謂的老師了!

原帖由 yau2012 於 09-6-27 12:32 發表

停課期間如有需要已可帶小孩回校看顧,通常7月只返半個月,如8月補足可返,還不算着數?
除了一些家長所言,有肯在停課期間作照顧安排的學校而照收學費是無恥之外!
以上只是見仁見智的意見,但政府宣佈停課,首要目的是 ...

呢個老師蠢得很 ,是我的話,我只會祝你旅途愉快和提你帶定平安藥物;要知道,長篇道理去教學是有效,但其餘事件,有時言多必失 ......
有些事就算是事實,但當事人就宜直說,應由別人判斷,由自已口中講出自已有幾偉大,價值已被貶至少一半:-| .....
無需猜疑我跟幼稚園有任何關係,我只是一個印刷廠商人:) 對於與小孩斯混的工作,多多$都不必預我,自問欠愛心冇耐性,一見頑皮或百厭小孩即想打

原帖由 yau2012 於 09-6-28 02:21 發表
呢個老師蠢得很 ,是我的話,我只會祝你旅途愉快和提你帶定平安藥物;要知道,長篇道理去教學是有效,但其餘事件,有時言多必失 ......
有些事就算是事實,但當事人就宜直說,應由別人判斷,由自已口中講出自已有幾偉 ...

我們学校話交學費,不發畢業証書,請問学校有沒有這個權利??

原帖由 khwp 於 09-6-29 00:01 發表

我們学校話交學費,不發畢業証書,請問学校有沒有這個權利??

呢個問題又真係唔知喎?
我估就算教育局都未有特定答案,因為前無古人??
講真張証書有乜用? 都係留個紀念?
不過學校咁做亦好失身份唧

回覆yau 2012

原帖由 yau2012 於 09-6-29 00:51 發表

呢個問題又真係唔知喎?
我估就算教育局都未有特定答案,因為前無古人??
講真張証書有乜用? 都係留個紀念?
不過學校咁做亦好失身份唧 ...

真是好無奈的  ,張証書表面上是沒有作用,但是裏面就表示我的仔仔囡囡的成長,由一個階段進展到另一個的階段,真是有意義的 。我不會放棄的。
I love all the Baby Bear.

千萬不要動氣

有錯搞錯...點可以咁講野. 不過其實佢都好慘,((我估))因為呢位老師俾校長迫得好緊...

原帖由 bb630 於 09-6-28 00:06 發表
本來我對今次停課交不交學費的問題抱的態度是:
覺得合理值得嘅就交, 相反嘅咪唔交囉!純粹個人決定!

而我一向都無諗過唔交, 不過經過今日老師打電話嚟, 真係火都嚟埋, 即刻去銀行cut 咗 autopay, 我要銀行一定要cut  ...

喎....呢間學校嘅"金漆"招牌無咗喇............

原帖由 khwp 於 09-6-29 00:01 發表

無左一個月學費.
其實D幼稚園咪當係廣告費囉.
講真, 有乜廣告好過係度俾家長讚揚吖.
你話自己好, 無用.
有家長讚你好先有用.
有部分校長唔識諗啫...

我個仔以前間幼稚園,
出名貴.
但停課期間, 佢真係表現出色,
連我都對佢刮目相看.
老公直情話不如返去讀添~~

所以呢, 幼稚園校長們, 自己諗諗啦.

可能正如你所說, 她被迫得好緊, 我覺得她在發晦氣......
當初我諗住照交學費, 是因為我是做生意的人, 不想為這幾千元花時間同學校嘈, 我做多單生意好過, 但是學校/老師卻認為人人都在攞她們著數, 她所謂的補課何著數之有? 如果說著數, 6月份又是誰著數?有些家長跟本只可無奈接受.....現在好了, 當初我不跟學校計較, 現在她反過來同我計數, 我好彩, 小女只是讀2歲班, 畢業證書對我不太重要!

原帖由 Kendis1 於 09-6-29 10:53 發表
千萬不要動氣

有錯搞錯...點可以咁講野. 不過其實佢都好慘,((我估))因為呢位老師俾校長迫得好緊...

妳真是好有骨氣, 我也喜歡這率直而自主我性格(因為我也是如此 ).

這一刻 (停課後是否要交學費), 我已經再沒感想了...因為我自主權在我手....我能交代自己便可了....

原帖由 bb630 於 09-6-29 11:48 發表
可能正如你所說, 她被迫得好緊, 我覺得她在發晦氣......
當初我諗住照交學費, 是因為我是做生意的人, 不想為這幾千元花時間同學校嘈, 我做多單生意好過, 但是學校/老師卻認為人人都在攞她們著數, 她所謂的補課何著數 ...

無錯.... 講得好好....

原帖由 莎莎莉莉 於 09-6-29 11:47 發表
無左一個月學費.
其實D幼稚園咪當係廣告費囉.
講真, 有乜廣告好過係度俾家長讚揚吖.
你話自己好, 無用.
有家長讚你好先有用.
有部分校長唔識諗啫...

我個仔以前間幼稚園,
出名貴.
但停課期間, 佢真係表現出色,
連 ...

學校太眼光短淺.
贏得學費, 輸去口碑.
will take a long time to 挽回 their good name if the still have "some".

我又真係唔覺得收唔收學費與是否好學校掛勾......
好嘅學校不是應該有理想,校風好,師資好,教育模式好,環境好,有愛心,資源充足,有好配套......等等嗎?
如果有人介紹比我係話嗰間學校好好架,停課期間唔收學費架......我能力比得出的話,我唔會考慮呢個因素
之前一家長收到那個相信受了一定壓力的老師電話,我明白你有一定不滿,基本上嗰位老師係同緊你訴苦,佢本身對校方安排好不滿,但又無力反抗,都幾無奈架......但佢連關係都攪唔清就亂訴苦就抵打啦 !想想,佢會唔會全心全意去教育到d小孩呢?我哋比d孩子係去學多d嘢定係去浪費光陰呢?
你是個生意人的話,就更應明白朝廷不用餓兵嘅道理......有個肯唔駛你出糧嘅夥計,你又敢唔敢用呢?
雖則辦學要有理念,但現今的幼稚園好似都係"xxx幼稚園有限公司"嚟,收支唔平衡的話,一樣要執笠. .....
自問真係相當害怕同小孩廝混,所以我極度尊敬d真心教學老師!:)

我也想可以退回學費, 雖然我小朋友讀k3, 但我怕我唔交7 月學費他們不會發畢業證書及畢業照.
‹ 上一主題|下一主題