用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 要求退回停學後的學費
go

要求退回停學後的學費 [複製鏈接]

各位媽媽
本人對停學後如常支付學費覺得不合理,雖然學校是如常開放給有需要人士,但迫不得已都唔會帶小朋友上學,教育局宣佈停課,應由教育局/政府承擔有關日常開支,已不是我們,因學校停課已特別需要搵人照顧小朋友,因而額外給人家照顧費用,如不需要上課仍需付上學費,這會令各家長百上加斤,本人已於以下教育網頁表格上遞交意見,促請教育局要求學校退回及免收因停學後的學費,希望政府能減輕我們的負擔,他們已電郵形式回覆本人已將本人之意見轉交有關部門,團結就是力量,希望各位媽媽努力......網址如下...
http://www.edb.gov.hk/index.aspx?nodeID=50&langno=2
   0    0    0    0
:-x

回覆 1# 女女 的文章

我都好同意, 好多在職父母為了一家的几餐已經好辛苦, 宜家再因為停課仲要請人照顧小孩(唔通唔理d細路,放任他們在街度流浪咩, d細路無人照顧/理會, 好慘架!) 已經係百上加斤.

我覺得應該係政府or 學校去take this risk...

100% support refund of school fees

I also emailed EDB. Let's get united and voice out our concerns.

絕對"同意"哎

我都好希望幼稚園可退番d學費比我呢!!

其實唔只學費,好似我個女咁返全日仲要系由九龍返香港,除左學費,仲有1500元校車費,700元午膳茶點費,先前已交錢參與的課外活動費,旅遊費無得去無得用得食都仲算,最少學校都應該退返呢啲錢比家長呀,呢啲合埋用左唔夠半個月,合埋仲多過學費多多聲,退得一半都好呀。真系好無奈!
阿女叫我地做:爸BB同媽媽C!

其實教育局每年批幼稚園一年學費,學校自己決定分十個月或十二個月收學費,要交七、八月學費的,可以話只係之前學費交少左,所以交學費始終係家長責任,而老師亦實在好多野做,大家唔交學費,學校支持唔到,只可以向老師份人工開刀。大家就諗下一班老師,成日由早做到晚,點幫助你0既小朋友,自己都有家庭,放學仲要去進修,對大家D小寶貝仲多過自己O個個,而且老師係合約制,逐年續約,o係大家份工未受影響前,佢地先受影響。佢地堅持做呢份工,都因為有佢地O既理想,大家是否應該把茅頭由學校變成向政府尋求資助??

同意你講...我們只係要求政府了解我們的苦處及希望得到協助...而不是將責任轉由學校負責....

原帖由 tungskiki 於 09-6-22 21:47 發表
其實教育局每年批幼稚園一年學費,學校自己決定分十個月或十二個月收學費,要交七、八月學費的,可以話只係之前學費交少左,所以交學費始終係家長責任,而老師亦實在好多野做,大家唔交學費,學校支持唔到,只可以向老師份人工開刀。 ...

無錯, 我地家長齊心聲討政府。
原帖由 女女 於 09-6-22 22:12 發表
同意你講...我們只係要求政府了解我們的苦處及希望得到協助...而不是將責任轉由學校負責....

原帖由 女女 於 09-6-22 14:03 發表
各位媽媽
本人對停學後如常支付學費覺得不合理,雖然學校是如常開放給有需要人士,但迫不得已都唔會帶小朋友上學,教育局宣佈停課,應由教育局/政府承擔有關日常開支,已不是我們,因學校停課已特別需要搵人照顧小朋友,因而額外給 ...

同意!同意!如果提早放暑假更不應該要家長白交學費

I totally agree with U and also sent the email to the gov't.

原帖由 女女 於 09-6-22 14:03 發表
各位媽媽
本人對停學後如常支付學費覺得不合理,雖然學校是如常開放給有需要人士,但迫不得已都唔會帶小朋友上學,教育局宣佈停課,應由教育局/政府承擔有關日常開支,已不是我們,因學校停課已特別需要搵人照顧小朋友,因而額外給 ...

我已send e-mail給教育局反映, 但政府d野, 都唔預佢會幫我地架喇, 不過都要嘈下佢咁解啫.

報章話有家長唔交學費, 係咪只係K3畢業班的家長呢? 我個仔讀K1, 邊有得唔交喎, 每月初自動轉賬的, 而且下年都繼續讀, 有得唔肯交咩?!

最慘我個仔係全日班添呀, 我只希望幼稚園方面將停課期間的學費調整至跟半日班一視同仁, 咁都無咁傷丫. 政府話學券仲生效... 好巴閉咩, 學券只係便宜左我1/4, 我要交3/4, 條數點計先??

原帖由 tungskiki 於 09-6-22 21:47 發表
其實教育局每年批幼稚園一年學費,學校自己決定分十個月或十二個月收學費,要交七、八月學費的,可以話只係之前學費交少左,所以交學費始終係家長責任,而老師亦實在好多野做,大家唔交學費,學校支持唔到,只可以向老師份人工開刀。 ...

我絕對同意您嘅講法, 通常行到呢D位, D人性就會出晒嚟, 就算老師平日幾咁愛護我地嘅孩子, 幾咁盡責, 學校幾咁完善, 幾咁有系統都好, 到依家就要提議----
""促請教育局要求學校退回免收因停學後的學費""
以政府之力去迫學校, 其實學費係十二個月計GA, 學校開支沒因為停課而減少, 學費幾千蚊...不多不少啦, 學校有做嘢格, 絕對唔算""白""交!!! 所以, 我會交學費, 因為我認同學校對我嘅一對寶寶, 一向所付出嘅努力!!!

Firewoodli,

請你不要將事非顛倒,黑白不分,我們唔係講老師平日好唔好,盡唔盡責,完全兩回事,而加係想政府資助我們停學後的學費,而不是向學校/老師開刀,究竟你明唔明架?請你尊重各位媽媽,呢d 不是人唔人性,任何人都有權發表意見,申訴每個家庭既困難,請你尊重一下:;pppp:

原帖由 firewoodli 於 09-6-23 10:43 發表

我絕對同意您嘅講法, 通常行到呢D位, D人性就會出晒嚟, 就算老師平日幾咁愛護我地嘅孩子, 幾咁盡責, 學校幾咁完善, 幾咁有系統都好, 到依家就要提議----
""促請教育局要求學校退回及免收因停學後的學費""
以政府之 ...

原帖由 firewoodli 於 09-6-23 10:43 發表
""促請教育局要求學校退回及免收因停學後的學費""
以政府之 ...

唔係太明你意思...

但我當然絕對認同老師們的努力, 老師也是人, 也要開飯, 故然幼稚園是要繼續出糧給他們. 而幼稚園是私人機構, 也要維持運作 (雖然某程度上, 幼稚園是有責任承擔虧損的風險, 做生意不一定賺錢.)

而我們, 雖然校舍是開放給有需要的同學, 但如果回去, 茶點只是得餅乾和水, 午膳則由老師在附近的茶餐廳叫外賣. 停課第一天我打算帶我囝囝回校, 但發現原來沒有其他同學回去, 於是我也無謂留囝囝在學校, 寧願託親戚看顧. 我想幼稚園方面, 停課期間, 老師是輪流當值的, 在電力/食物/校巴...方面的開支也省回了, 理應有空間將學費和雜費下調.

尤其是全日班, 全日班和半日班的學生同樣沒有使用學校半點資源, 只是要維持學校的營運和老師的薪酬, 我想不出半個理由為何全日班比半日班要多繳學費!!

當然, 這些天災, 政府是有責任承擔經濟上的損失的, 我覺得政府應該做少許事, 例如補貼幼稚園 (好像禽流感殺雞補貼一樣), 令幼稚園有空間寬減我們要繳付的費用.

非常同意ioi媽媽意見....起碼全日班的膳食已無需要供應,有關之費用已減少

原帖由 ioi 於 09-6-23 12:39 發表

唔係太明你意思...

但我當然絕對認同老師們的努力, 老師也是人, 也要開飯, 故然幼稚園是要繼續出糧給他們. 而幼稚園是私人機構, 也要維持運作 (雖然某程度上, 幼稚園是有責任承擔虧損的風險, 做生意不一定賺錢.)
...

對呀,我朋友揾咗個ee湊$40一個鐘,$300一日,佢等於白做呀 !
[url=http:www.youngnutrition.net]youngnutrition[/url][img align=left]http://www.youngnutrition.net/member/tickers/48743/ticker1.pug[/img]

其實你有冇諗過幼稚園學費就好似買電器咁要分期付款, 當初同意之後好難refund? 仲有唔好計人工開支, 至少幼稚園其實應該係停課期間開放照顧有需要的小朋友, 如果佢地唔肯就係佢地理虧......

停課期間開放其實已經變相係提供緊服務喇, 所以唔交學費其實唔係咁好, 仲會樹立壞榜樣俾小朋友睇......

各人有各自講野自由。
當然低下的人就講低下野。
任那些低下人講罷,最好不上課會有錢倒貼添。

我發覺閣下無論响邊個topic發表都好刻簿喎,傾下啫,使唔使咁激呀,自以為高嘅高人......
原帖由 hongchung 於 09-6-23 21:38 發表
各人有各自講野自由。
當然低下的人就講低下野。
任那些低下人講罷,最好不上課會有錢倒貼添。
[url=http:www.youngnutrition.net]youngnutrition[/url][img align=left]http://www.youngnutrition.net/member/tickers/48743/ticker1.pug[/img]

原帖由 dolala 於 09-6-23 20:05 發表
其實你有冇諗過幼稚園學費就好似買電器咁要分期付款, 當初同意之後好難refund? 仲有唔好計人工開支, 至少幼稚園其實應該係停課期間開放照顧有需要的小朋友, 如果佢地唔肯就係佢地理虧......

停課期間開放其實已經變 ...

你說得也有道理, 但如果我在其他消費上簽了合約承諾分期付款, 而最後我得不到合約上所列明的服務或貨品, 我理應有權去消委員投訴並要求取消不平等的合約, 我在數碼通消費時就曾試過有這情況, 最後成功取消合約和取回所有款項.

豬流感停課這件事, 如果家長拒交學費, 當然不好. 但相反來看, 如果家長照交學費, 亦未盡合理. 雖然學校開放給有需要的學生, 但如我之前所說, 沒有了原定的茶點/午飯/生日會等等, 只是託管性質, 沒有學習新知識, 沒有了群體生活, 沒有了其他活動等等, 這已跟我原先跟學校訂立的"合約"有所不同.

如果要我繼續交學費, 我當然會履行我的責任, 不會拒交, 而且我經濟上也支持得住, 雖然我會花多了金錢去讓兒子在暑假時上英語班, 以彌補他失去的學習機會.

然而, 學校也是被迫停課的, 老師們也不想, 他們辛苦計劃的活動/畢業禮等等全都要取消, 學校也是受害者. 如果說要學校免收學費, 也是說不過去的, 雖然大部分幼稚園也是一盤生意, 私營的, 理論上他們應承擔虧損的風險, 但實際上, 我當然也不希望見到學校因財政困難而倒閉, 學校是教育我們小朋友的伙伴. 歸根究底, 政府是否有責任在學費問題上做些事情呢?! 禽流感殺雞, 政府也會補貼雞販的損失.

學費, 要交還是要交的. 但茶點/午膳/生日會/校巴等等, 小朋友沒有享用, 學校也可省去這方面的開支. 請問你是否同意學校應該退回這方面的雜費嗎?

另外, 我兒子讀全日班, 扣除學券資助後, 要交$2444學費. 而半日班扣除學券資助後, 交$922學費. 現在停課, 全日班和半日班的同學仔也一樣, 各自留在家中. 請問你是否認為全日班的應該照樣交$2444, 而半日班的交$922?
‹ 上一主題|下一主題