用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 私小, 直資報名日期...請報料
樓主: jazzmama
go

私小, 直資報名日期...請報料 [複製鏈接]

原文章由 Y.Tma 於 07-9-1 17:42 發表
九龍塘宣道我打咗電話問,
話要寄一個回郵信封去囉申請08-09小一表

記著信封面寫申請08-09小一入學表

Any priority for the students who are studying at 宣道幼稚園?  If so, the change will be smaller.....

http://210.0.207.198/index.htm

Po Leung Kuk Camoes Tan Siu Lin Primary School

Application period: 10/9/2007 - 5/10/2007

聖心 (private). I called a few days ago. Send a letter to apply + returned enevlop from mid- Sep until end of October.

原文章由 Abbie_mimi 於 07-9-10 13:35 硐表
聖心 (private). I called a few days ago. Send a letter to apply + returned enevlop from mid- Sep until end of October.

THX~~咁係咪交表先交portfolio??

培正小學
小一年級新生報考辦法
學齡:二00一年九月一日至二00二年八月三十一日期內
出生者(年齡必須滿六歲,不適齡者,恕不接受申請)
索取報名表日期:九月二十四日至十月十五日函九龍窩打老道
八十號「香港培正小學」 ,內附長形回郵信封
兩個及出世紙副本,封面請寫「申請二00
八年度小一入學」
寄出報名表日期:二00七年十月二十二日
到校報名日期:二00七年十月三十日(星期二)
*(不接受傳真、郵寄、電郵及速遞報名 )
面試日期:二00七年十一月十日(星期六)

原文章由 meiyip 於 07-9-10 08:48 硐表
http://210.0.207.198/index.htm

Po Leung Kuk Camoes Tan Siu Lin Primary School

Application period: 10/9/2007 - 5/10/2007

唔知點解上唔到~~佢寫住找不到~我打去問佢就話叫我自己去拿form~~救命!!

原文章由 婥蔚媽咪 於 07-9-10 14:07 硐表

唔知點解上唔到~~佢寫住找不到~我打去問佢就話叫我自己去拿form~~救命!!

Too may application may make server busy. I have been applied successfully this morning.  Try it later.

陳守仁的received list好得人驚.....已經有214位小朋友online applied呢間學校!!!!

我都唔知apply it or not. 因好似好難入.......

原文章由 meiyip 於 07-9-10 08:48 硐表

回 望 這 半 生 也 許 是 場 夢 年 月 已 帶 走 幾 個 秋 與 冬 淚 也 倦 了 夢 也 不 斷 轉 眼 逝 去 生 命 或 許 是 場 空

原文章由 d2343130 於 07-9-10 15:18 硐表
陳守仁的received list好得人驚.....已經有214位小朋友online applied呢間學校!!!!

我都唔知apply it or not. 因好似好難入.......

In the past they seems to receive over 1000 applications each year.  I think it is the same as other popular DSS, chance is around 1/10, right?

you're right!!!

應該間間dss都會有成千上的申請者, 不過,我估有一間未必有甘多人申請....

anyway, 想了又想, posted完下面的message 45mins後,我都係填咗又cancel, 一陣又入去再submit.....真係傻下傻下....同個仔填張表都似簽"生死狀".....啋...啋....啋

good luck!!!

原文章由 WYmom 於 07-9-10 15:50 硐表

In the past they seems to receive over 1000 applications each year.  I think it is the same as other popular DSS, chance is around 1/10, right?
回 望 這 半 生 也 許 是 場 夢 年 月 已 帶 走 幾 個 秋 與 冬 淚 也 倦 了 夢 也 不 斷 轉 眼 逝 去 生 命 或 許 是 場 空

原文章由 d2343130 於 07-9-10 16:42 硐表
you're right!!!

應該間間dss都會有成千上的申請者, 不過,我估有一間未必有甘多人申請....

anyway, 想了又想, posted完下面的message 45mins後,我都係填咗又cancel, 一陣又入去再submit.....真係傻下傻下....同個 ...

Don't be so nervous!  Today is only the first day for applications!     Maybe your kid has already been accepted by those DSS you have interviewed !

[ 本文章最後由 WYmom 於 07-9-10 16:57 編輯 ]

hello, WYmom:

我地只係見咗一間, 但都唔係我自己鍾意的,個仔都話唔鍾意...
不過,都係隨緣啦!

我自己做好咗就交比個仔同個天啦....

其實我都short short地啦.....

因睇d學校都睇到眼鏡都就趺啦!!!

死未.....我話自己!!!
原文章由 WYmom 於 07-9-10 16:55 硐表

Don't be so nervous!  Today is only the first day for applications!     Maybe your kid has already been accepted by those DSS you have interviewed !

仲係未入到個網呢~~可能要自己去LU~~
個LIST已經有5百幾人~~好驚!!ANYWAY,報左先啦~~都唔理得咁多~~大家一齊加油啦

原文章由 婥蔚媽咪 於 07-9-11 12:51 硐表
仲係未入到個網呢~~可能要自己去LU~~
個LIST已經有5百幾人~~好驚!!ANYWAY,報左先啦~~都唔理得咁多~~大家一齊加油啦

終於apply到TSL啦~~幾擔心又要親自去~~LEE度有冇人都報左GA??
13號一朝早又去交DGJS FORM~~15號又返學校既家長會~~
LEE輪搞阿女D野真係好忙~~又驚MISS左D日期~~搞到個人好緊張~~未面試已經搞成咁~~

請問英華幾時截止申請?我在報名表上找不到截止日期.

有冇人知St. Margaret's Co-educational English Sec & Pri School 幾時開始申請呀, 佢既學費如何呢

原文章由 Little_cy 於 07-9-11 19:13 硐表
有冇人知St. Margaret's Co-educational English Sec & Pri School 幾時開始申請呀, 佢既學費如何呢

而家已經接受報名,但我都唔知幾時截,佢冇寫~~但我諗盡快囉~~
我冇記錯學費應該係2800~~你有冇去8號既簡介會??

DEADLINE SHOULD BE 15/9/2007
原文章由 BillieBug 於 07-9-11 18:06 硐表
請問英華幾時截止申請?我在報名表上找不到截止日期.

請問報TSL 幾時交  Profile ?

培正可在24/9-15/10寄回郵信封及出世紙副本去索取報名表格。校方會在22/10寄出報名表。到校報名日期是30/10,面試則在10/11。
‹ 上一主題|下一主題