用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 34網獻主會家長請進
樓主: chandy
go

34網獻主會家長請進 [複製鏈接]

Re: 34網獻主會家長請進

我哋報咗游水,唉...........亞囝成日唔識交回條,好似BB咁,次次都係放學之後打電話到學校,明天交(即今日),上次買英文書又係咁,都唔知點讀落去...............唉
請問知唔知d老師惡唔惡的,我囝尋日已一路哭一路唔要番學,最後我要陪佢入學校至OK.................唉,你話點算....

請問全日制搞成掂呀,d學生同老師點算,好像冇乜新消息,今年想報。請指教、指教。

選校新丁
「我們的歌集」是 <頌恩>之精簡本, 正式只是在音樂堂才要帶, 但每天集會都要唱「我們的歌集」內的歌, 而小一生是未能熟念歌詞, 所以最好每天帶, 叫亞仔集會唱歌時就拿出來看歌詞, 又可學生字.  而<牙牙語>, 就由班主任指定每星期那一天才帶.

Happy Valley
2007-2008年度, 獻主會小學會正式轉為全日制小學, 另一所校舍在土瓜灣天光道及靠背壟道. 校舍已存在, 只是等修葺.

happyvalley 寫道:
請問全日制搞成掂呀,d學生同老師點算,好像冇乜新消息,今年想報。請指教、指教。

winwintse﹕

多謝你架解答呀,我成日知的唔知的,好彩有你係度       

選校新丁﹕

希望無嚇親你啦         我就報左小提琴,因為kevin太好動啦,我希望佢練習坐定定同耐性,原本我想報咪游水,但時間唔啱,雖有出年先報。

winwintse 寫道:
選校新丁
「我們的歌集」是 <頌恩>之精簡本, 正式只是在音樂堂才要帶, 但每天集會都要唱「我們的歌集」內的歌, 而小一生是未能熟念歌詞, 所以最好每天帶, 叫亞仔集會唱歌時就拿出來看歌詞, 又可學生字.  而<牙牙語>, 就由班主任指定每星期那一天才帶.

Dear chandy, winwintse
<頌恩> 是否=「我們的歌集」,我哋只有呢本 + 音樂書。
What is <牙牙語>,我哋未有喎,係咩呢架?
另想請問集會 是否=番學打鐘排隊上課室,要唱歌咩?我淨係見到佢排隊。
要唔要pray的?

各位家長

請問選這間學校,功課是否很多?
小朋友開心嗎?精英班是否很大壓力?
老師表現如何?為什麼你們會選它?
我想知你們更多的意見. 多謝!

twinsmama

[size=medium]Hello.....

twinsmama ﹕

呢間學校係以前都幾出名,我仔仔岩岩入呢間學校,今年小一,暫時未見太多功課,而且佢好中意返學,所以都幾開心,不過我仔仔唔見精英班,我又未見有太大壓力喎   

不過我覺得老師態度唔錯,而且幾好禮貌,暫時我覺得ok囉     

選校新丁﹕

實際得2本,另外一本好像聖經之類,佢地都叫佢做音樂書,所以我跟佢地叫   

返學打鐘排隊上課室之前係要唱歌架,之後先每班輪流上課室   

今年撰擇呢間,因為曾經是畢業生,有20分,所以想知多少少,今天準備明天嗎。

我都想知, 如果得15分, 可否入到? 因唔想等統一派位太耐了.

選校新丁﹕
今晚有無去學校聽講座呀   

Manky媽咪 寫道:
我都想知, 如果得15分, 可否入到? 因唔想等統一派位太耐了.

Manky媽咪﹕
出年佢地開多一間新校舍,要入應該唔係咁難,小一開6班,唔收生邊夠人呀     

選校新丁
<頌恩>及<牙牙語>,是由小一至小六用, 所以要好好保存, 每天集隊12:55點, 就是要祁禱及唱聖歌. 再每班回課室上課.

選校新丁 寫道:
Dear chandy, winwintse
<頌恩> 是否=「我們的歌集」,我哋只有呢本 + 音樂書。
What is <牙牙語>,我哋未有喎,係咩呢架?
另想請問集會 是否=番學打鐘排隊上課室,要唱歌咩?我淨係見到佢排隊。
要唔要pray的?

chandy ,

Thanks!

Dear chandy,
有去聽講座, so far so good la...........我囝囝而家又好熱愛OFPS喎,我都有同佢講新校,佢話要喺舊校,都唔知真唔真,不過仲有一年時間,睇吓點再計劃。
出年開6班小一? 止唔止啊?應該7-8班喎,舊校4/5班,新校3班,am I right?

Dear winwintse,
我哋昨晚才收到通告話要買其他書,內有牙牙語,頌恩本薄軟軟地,用一、二年都爛,要用六年?咁垮張。
How about your son? Do you want to go to new school or not?
Anyway, thanks for your explaination.

選校新丁﹕
開班其實係唔止6班架,所以要入應該唔太難   

今年係要多買左幾本書,會唔會好快又要換呀,無理由用6年     

係p5、p6有小小影響(入左校入精英班機會大左),不過好唔好則見仁見智,對p1無乜影響,所以我諗我應該會擇新校   

今年撰舊校,舊生,有20分,好搞笑,小學時在舊校舍就讀(獻主會現址),中學時在新校舍就讀(天光道獻主會),前身是官校。

想問下妳地點分校,八下姐!

happyvalley﹕

派左通告,話新、舊校都同樣有20分,因為學校名同樣以獻主會行先   

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題