用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 優才 vs 宣小 應該點揀.
樓主: hcma05
go

優才 vs 宣小 應該點揀. [複製鏈接]

Re: 優才 vs 宣小 應該點揀.

請教各家長:

如我小朋友丙兩年想考優才, 是否唔可以去將軍奧讀?
又想問是否一年兩個學期, 書薄費貴問 lunch$$$.......

faye2000,

其實未有機會申請啊,因為教統局的校舍分配計劃不同申請公屋,不是入紙排隊。

而家我都係希望學校搞好課程先,始終軟件比硬件重要。

faye2000 寫道:
Hello,gitmee 唔該晒!

你所說的獨立中學校舍,意思是否其實學校方面亦有向教統局申請,不過未有回覆咋?其實我一直都以為旺角已有小學校舍給優才,即不會再有其他機會申請,如果真的可以就好了,因我住馬鞍山區,如果姐姐在將軍澳讀而妹妹又在旺角真的很麻煩但我又想妹妹都能在優才返學,因我真的喜歡它的辨學理念呢! 
For the Lord your God goes with you; he will never leave you or forsake you. (Dt 31:6)

As long as the G6 student meet the academic (passes in Chinese & Math, 70/100 or above in English) and conduct (B or above) requirements , he/she will go straight to G7.

Pudding 寫道:
Like many of you, I also admire the school’s education approach and vision.  But I recently heard that GT is not a “through-train” school exactly – only about 50% of its primary students can get seat in the secondary section.  The other 50% - with lower marks in exams – will have to find other secondary schools.  If what I heard is true, then it will be difficult for those unlucky 50% to find other schools as the GT teaching method is understood to be different from traditional schools.  

Can someone have information on this?  Or is it just a rumor?
For the Lord your God goes with you; he will never leave you or forsake you. (Dt 31:6)

我個細女都會有類似問題.

今日試左好耐都入唔倒pm, 請問你地係咪一樣呢?

Farm 寫道:
Faye2000

我個大仔都係2006入GT小一, 在TKO, 二年後細老如果好彩都入到GT, 就要去 MK, 真的幾麻煩  

[quote]
hcma05 寫道:

今日試左好耐都入唔倒pm, 請問你地係咪一樣呢?

[quote]
我今日好正常入到pm, 完全無問題。

根據教統局對一條龍學校的定義, 其中學必須100%收回其小學的畢業生, 無論是官津的一條龍, 還是直資的一條龍, 所以才有那麼多家長要讓子女入讀一條龍學校, 這亦是我對GT的理解, 如果有錯, 請GT家長糾正, 不過, 我已報左名6月17日去GT小一簡介會, 到時再問校長.

GT小學有96個位, 中學得6X個位.  咁即係應該收唔哂所有小學的學生..

咁要睇番去年G6畢業有幾多人才可作準.

我再三翻看家校合作事宜委員會的小一入學概覽, GT屬於直資一條龍, 和小拔, 播道, 真道...一樣.
另外, GT2005-2006年度小六只有二班, 即最多48人, 所以畢業生全部直升中一, 即G7, 絕對夠學位.

我既資料唔知幫唔幫到大家?(但未必全準確)
之前G.T.每級只收2班,每班只收2x人,全級共4x人。去年G6全級只有4x人,但太差的學生唔可以入G7,而太好的學生聽聞會選擇出面的名校,結果約有2x人升上G7。
但我個仔話,G6升上來的那班學生,水準非常高,由其是英文更是非常好。

Farm 寫道:
根據教統局對一條龍學校的定義, 其中學必須100%收回其小學的畢業生, 無論是官津的一條龍, 還是直資的一條龍, 所以才有那麼多家長要讓子女入讀一條龍學校, 這亦是我對GT的理解, 如果有錯, 請GT家長糾正, 不過, 我已報左名6月17日去GT小一簡介會, 到時再問校長.

我的理解是GT並不在教統的一條龍名單內,所以GT有權不全收G6的學生,而只收達水準的學生,以保持學生的質素。

「一條龍」學校名單 (Please click)

"有關直資和私立學校所採用的「一條龍」辦學模式,家長須直接向個別有關的直資或私立學校查詢。"

Farm,hcma05

我諗我哋的小朋友應該一樣大,一個K3,一個K1,不知到時會否同班呢?還有我想問吓farm,你報了6月17日的小一簡介會,是學校寄來的還是自己打電話去留位?因我還未收過學校的任何通知信!謝謝![quote]
Farm 寫道:
Faye2000

我個大仔都係2006入GT小一, 在TKO, 二年後細老如果好彩都入到GT, 就要去 MK, 真的幾麻煩  

我都係一個K3, 一個K1, 不過來緊P1會去MK, 可能個細既有機會兩年后同你地細既同班.

Faye2000
我是今日click入GT website時留意到有2007-2008的小一入學簡介會, 就打電話去留位, 一來, 自從去年辦完註冊後都沒有收過update資料, 二來, 亦想為細老準備一下, 所以有時間就去聽定先.
你個小朋友是不是在TKO讀?
Farm

Farm

我的大女今年9月入讀將軍澳校,我剛才打過電話去學校問過明年小一是否全部都要去晒旺角,但那位小姐說甚麼都不知道,在簡介會中到時先會講,哪我唯有留咗位先,不過當天姐姐要學嘢又要採排,不知能否趕得到!

請問怎樣才能夠入到將軍澳校舍? 如果要去旺角校舍, 我寧願放棄小兒入到優才.....所以非常渴望能派到將軍澳! interview的時候有甚麼秘訣嗎? 可否講講? 謝謝!!

Dear all:
優才是否巳轉直資?
即取錄後便不能參加大抽獎,對嗎?
如果取錄會幾時通知呢?

其實我覺得没有甚麼秘訣,反而最重要是家長是否認同學校的教學理念及你是否了解自己的小朋友;家長及小朋友都需各自面試,而小朋友就分兩部份(集體遊戲及個別面見)這是我上年的經驗,不知對你有冇幫助!
‹ 上一主題|下一主題