用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大抽獎分band,包唔包括自行成功同入直資的學生? ...
樓主: cluo79
go

大抽獎分band,包唔包括自行成功同入直資的學生?   [複製鏈接]

BB-Tiger 發表於 23-4-24 10:13
其實依家都要靠自己,如果你呈分失手考衰左,師兄識飛都無用。
另外以前都有好大嘅壞處,就係一試定生死, ...

我記得以前又係小四開始狂訓練學能測驗模擬試卷/練習。 依家諗起覺得好過癮,哈哈哈又係當年咩都好,人始終係念舊的。

BB-Tiger 發表於 23-4-24 10:13
其實依家都要靠自己,如果你呈分失手考衰左,師兄識飛都無用。
另外以前都有好大嘅壞處,就係一試定生死, ...

記得當年5,6年級時, 日日都要早啲返學校操卷. 講真當年其實壓力都唔細. 我都係最近上EK先知其實學能測驗都唔係完全為自己而考, 原來派位亦受前人成績所影響 (乜咁似宜家呈分試嘅). 只係大家都習慣左回憶總是美好的. 亦有部分人因政治原因, 反正政府做乜都睇唔順眼. 所有嘢都一定係以前好.

rsx    發表於 23-4-26 10:11

回覆樓主:

其實有數得計,係可以估下

worldcat 發表於 23-4-24 08:22
其實自行只揀返合適BANDING,band 2反而機會仲大啲。B2A~B2C條界係比較模糊,所以學校的主觀評分比重會增加 ...
所以可能就是太過於進取...

hkpapa852 發表於 23-4-21 09:37
無人可以肯定係咪B1學生離場率高D, 否則點會個D二/三線B2/B3直資都可以一早收夠人?
B2熱門中學一樣自行收爆 ...

我又分享下阿仔以前小學校長講嘅升中派位機制,是十幾年前嘅,或者有參考價值。你講嘅係宏觀嘅情況,我講嘅係微觀的角度。

Rank order list 有兩個,一個全港性TWRO, 另一個地區性DWRO。前者適用於申請直資及自行,因應學生可能來自全港各區。後者適用於六合彩搞珠。這個我當年係睇教育局分發嘅VCD介紹嘅情況,應該冇乜改變吧,如果有請指正!

在六合彩之前,已經有著落嘅學生不論 Band 1,2,3嘅直資或者自行,會抽出嚟,然後再微調再分DWRO Band1,2,3,才正式六合彩搞珠。

點解我咁講係當年家長會,校長介紹升中派位,她講出學校約有52-57% Band 1 學生。我覺得奇怪,平均香港大約33% Band 1, 50+ %係幾跨張,特別係一間普通地區小學(東區),高幾個%ok,超過20 %,我不太明白,於是舉手發問點樣做到。

她解釋學校鼓勵學生在直資及自行盡量跨區,不要留在本區,如果有跨區心儀學校取錄,到六合彩嘅時候,這些不同band 嘅同學會被抽走,淨低嘅本區學生會再排多次位,當然不只這間學校,band 2頭會升上Band 1,如此類推。因為學校往績記錄優異,Band 2 升Band 1及其他band ,會比同區多,所以才會高過50%。

我觀察了4,5年,又幾合乎學校的升中情況,因為學校每年都網上顯示學生的過往兩年升中去向,例如1 1個張祝珊,7個BPS,2個DGS,3個SPCC,2個皇仁,3個港華,1個喇沙,5個港同等等,到Band 3都非常清楚。

以你的經驗,以上情況你覺得合理嗎?
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

醒目開學勳章 王國長老

小希媽媽 發表於 23-4-24 00:26
想瞭解下,叩門一般系去頭3志願?

睇吓有咩籌碼喺手
如果派得ok又想當買六合彩搏一舖,就只叩最心儀(但之前唔敢搏)
如果派保險線,就叩返本身心水校
如果不幸派個籮底橙,過海都要叩呀

ANChan59 發表於 23-4-24 16:20
我又分享下阿仔以前小學校長講嘅升中派位機制,是十幾年前嘅,或者有參考價值。你講嘅係宏觀嘅情況,我講 ...
幾年前親自去信問過EDB既學位分組, 佢地個主任回覆同你個版本係唔同:
學生Band分會做一次(可以話係兩次), 係大抽獎前, 會按照全港"有呈分"既學生(唔理有冇直資同自行offer)作"全港性分Band"同按每區最終"有呈分"既學生(唔理有冇直資同自行offer)作"地區性分Band"

所以小學先會收到所有當屆學生既全港性同地區性Band既人數
如果Banding會不斷微調, 點計每個學生既最終Banding呢 (只會更複雜)? 中學又點厘定那些學生屬全港排名Top 40%而合資格開英文班呢?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 23-4-24 17:55
幾年前親自去信問過EDB既學位分組, 佢地個主任回覆同你個版本係唔同:
學生Band分會做一次(可以話係兩次),  ...

明白。

如果Band 1 學生去咗其他區,咁Band 2頭學生有機會上本區”Band 1”位。對不對?

ANChan59 發表於 23-4-24 18:14

明白。
得確如此
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

如果Band 1 學生去咗其他區,咁Band 2頭學生有機會上本區”Band 1”位。對不對?

有D怪,咁倒返轉,咁多BAND1 人轉入既區,原來BAND1學生一樣有機會跌去BAND2?咁樣多BAND1 直資既區咪好大獲?

cluo79 發表於 23-4-21 07:31
以我理解自行直資離場的,應該B1生佔多,咁其實B1生去抽獎,係可能少過抽獎學位的 1/3 ,可唔可以咁理解? ...

你集中左睇你心儀學校

大把其他BAND, 培基, 基崇, 羅氏, 真道,  聖道, 林大, WKF, YMCA  .....

hkpapa852 發表於 23-4-24 18:47
得確如此

下, 咁宜家好多自行都跨走左... 咁抽獎時夠唔夠位咪好難估??

acgy 發表於 23-4-24 18:59
有D怪,咁倒返轉,咁多BAND1 人轉入既區,原來BAND1學生一樣有機會跌去BAND2?咁樣多BAND1 直資既區咪好 ...

按學生本身屬那區 不是升那區中學

而家有的家長緊張每一次默書,評估,考試. 一分半分都唔放過. 要爭上級頭上BAND1名中喎! 搞到好多小學唔敢派卷回家?  好在有的入到寶校, 只好輕鬆面對, 因為考第一都冇份! 從小學習倘都好.

明白。
准确些讲是本身banding低的学生在大抽奖时多了机会去更高层次的学校,而并非学生本身的banding上调?但是如果只是自己学校多学生跨区,而其他本区小学的学生没有选择跨区,就不会有太大分别?还是只根据自己本身小学的情形?

bananaGi 發表於 23-4-26 09:49
下, 咁宜家好多自行都跨走左... 咁抽獎時夠唔夠位咪好難估??

自行獲他區中學取錄
只要學生本身無轉區就無影響

有D怪,咁倒返轉,咁多BAND1 人轉入既區,原來BAND1學生一樣有機會跌去BAND2?咁樣多BAND1 直資既區咪好 ...
可能应该是说,多外区band1生转过来,但本区生跨区能力又不特别强的区,就很困难。SSP? 英中数目少,上智自行只收外区生,长天不肯定。

學生Banding分佈, 只係按"有呈分學生既升中網"去分配

如油天有學生考入SPCC, 呢個油天學生雖然唔需要再抽獎, 但係EDB係大抽奬時, 仍然會為佢分Banding, 而佢既本區 Banding, 就係按小學升中網, 即 油尖旺區 既學生

所以一直就難計算學生Banding既情況, 係根本無人知該校網有幾多人進出 (同埋個D係屬於咩Banding)

一區3000人, 如果有100個學生變化 (增加或減少), 都已經係3.X%

我又補充番少少資料係呢度:
https://www.edu-kingdom.com/foru ... amp;fromuid=1389083

3. 大抽獎分banding的補充說明

Poyau 發表於 23-4-26 09:57
按學生本身屬那區 不是升那區中學

我可能誤會左意思,我以為講緊轉區會引致升BANDING,所以先覺得怪
‹ 上一主題|下一主題