用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大抽獎分band,包唔包括自行成功同入直資的學生? ...
go

大抽獎分band,包唔包括自行成功同入直資的學生?   [複製鏈接]

假設呢個區3000個學生

band123各1000人

咁假如呢3000人有1000個自行和直資成功
其中700個係band 1,300個係band 2

咁大抽獎時會剩低的2000人再除3分band?
還是繼續係band 1 300人,band 2 700,band 3 1000人咁去抽獎?

aptt    發表於 23-4-21 09:58
   4    0    0    1

cluo79 發表於 23-4-21 00:34

唔會撇除自行正取/直資生後餘下學生再分banding,一定係全部學生來分成3個banding 。

bbforever 發表於 23-4-21 00:50
唔會撇除自行正取/直資生後餘下學生再分banding,一定係全部學生來分成3個banding 。 ...

咁應該點樣去推斷有幾多個band 1去大抽獎呢?

cluo79 發表於 23-4-21 01:07

Banding 係由自己學校同學排名來分,你校老師會估算後俾你知。只有教育局先知有幾多band1生去大抽獎。

cluo79 發表於 23-4-21 01:07
無得推斷.因你不會知道實際被收的是B1還是B2的準確數字.
因B1頭容易明確是B1.但B1和B2之間的模糊地帶,是只有教育局才有的數據.包括EK在内,都是靠派位去估計而已.

medicine 發表於 23-4-21 01:12
無得推斷.因你不會知道實際被收的是B1還是B2的準確數字.
因B1頭容易明確是B1.但B1和B2之間的模糊地帶,是只 ...

我學校升中老師話校長會知自己校有幾多B123學生,但簽咗協議係唔可講實數。仲有些在三次呈分大起大落的學生會有機會估錯band 。

bbforever 發表於 23-4-21 01:23
我學校升中老師話校長會知自己校有幾多B123學生,但簽咗協議係唔可講實數。仲有些在三次呈分大起大落的學 ...
即使知道B123的數字,又如何知道有幾多個是後備尼?
如果不知道幾多個後備,那是不是一樣是不知道有幾多個B1和B2被取錄,即不知道幾多個參加大抽獎咯.但教育局是知道的

回覆樓主:

以我理解自行直資離場的,應該B1生佔多,咁其實B1生去抽獎,係可能少過抽獎學位的 1/3 ,可唔可以咁理解?

cluo79 發表於 23-4-21 00:34

你唔太了解banding是如何分出來的。banding是靠你間小學的舊生在pre-S1 attainment test的表現計算出來,今年的學生去咗邊,完全唔關事。

bbforever 發表於 23-4-21 01:23
我學校升中老師話校長會知自己校有幾多B123學生,但簽咗協議係唔可講實數。仲有些在三次呈分大起大落的學 ...
學校(小學)會係收到升中大抽獎結果時, EDB會附上一份當年該校係該中學網同全港各派位組別既人數, 所以學校係會知 (不過係事後先知)
未有派位結果前, 除咗EDB外, 所有學生需要參加呈分既學校, 都只係靠歷史資料去"估"

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 23-4-21 08:40
學校(小學)會係收到升中大抽獎結果時, EDB會附上一份當年該校係該中學網同全港各派位組別既人數, 所以學校 ...

多謝大神回复

我想問下
B - 估計自行/直資離場比例
呢個假設比率,係唔係band 1 2  3撈埋一齊離場?
其實band 1生離場率可能更高,但因為無可能估算,所以只能估 每個band的離場率都是一樣?

thanks

cluo79 發表於 23-4-21 09:31
多謝大神回复

我想問下
無人可以肯定係咪B1學生離場率高D, 否則點會個D二/三線B2/B3直資都可以一早收夠人?
B2熱門中學一樣自行收爆, B3學生更會盡用自行位搏入好學校

如以有B1中學聯繫既官小計, 佢地B1學生離場率係極低, 因為自行階段聯中唔會收, 大家又唔想放棄大抽獎入聯中, 大部份都唔會搏另一自行中學和直資

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 23-4-21 09:37
無人可以肯定係咪B1學生離場率高D, 否則點會個D二/三線B2/B3直資都可以一早收夠人?
B2熱門中學一樣自行收爆 ...

明白
多謝指教

hkpapa852 發表於 23-4-21 09:37
B2熱門中學一樣自行收爆 ...

聯中唔係都係睇ro收生,會收少d聯繫小學?

cluo79 發表於 23-4-21 07:31
以我理解自行直資離場的,應該B1生佔多,咁其實B1生去抽獎,係可能少過抽獎學位的 1/3 ,可唔可以咁理解? ...
果一年學生家長係進取定保守就已經好唔同。
經過上年派彩,我覺得今年明顯B1生選校係進取左(自己及身邊朋友),但當咁多人進取往往就出事。

hkpapa852 發表於 23-4-21 08:40
學校(小學)會係收到升中大抽獎結果時, EDB會附上一份當年該校係該中學網同全港各派位組別既人數, 所以學校 ...
係,你對,不過今年已第四年用這數據,學校都應該好清晰。

cattz288 發表於 23-4-21 09:53
聯中唔係都係睇ro收生,會收少d聯繫小學?
如果聯中係B1,抽獎位又已經夠晒給聯小B1,一般傾向收街外B1自行。你話學生係聯小級頭,聯中就會自行收左先。

worldcat 發表於 23-4-21 10:37
如果聯中係B1,抽獎位又已經夠晒給聯小B1,一般傾向收街外B1自行。你話學生係聯小級頭,聯中就會自行收左先 ...

但抽獎位係抽多次咁解,唔一定中喎,如果級頭又會想再升le   

cattz288 發表於 23-4-21 10:42
但抽獎位係抽多次咁解,唔一定中喎,如果級頭又會想再升le   
...

可能打得唔清楚
"聯繫位"又已經夠晒給聯小B1

cluo79 發表於 23-4-21 09:31
我想問下
B - 估計自行/直資離場比例
呢個假設比率,係唔係band 1 2  3撈埋一齊離場?
其實band 1生離場率可能更高,但因為無可能估算,所以只能估 每個band的離場率都是一樣?

如果你真係要計離場人數,你可以直接將所有直資學校既對外開放位加晒佢,自行就將所有自行位加晒佢,理論上,佢地有後補補上,點都會有人食返個位,偏差一定會有(中間有時間差),但我覺得條數唔會差太多,然後再除返總人數,呢個應該係近磅既計法。

不過,我好奇你計離場率來做什麼?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊