用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 UK universities consultant
樓主: milk1912
go

[英國] UK universities consultant [複製鏈接]

katrinafu 發表於 23-5-7 13:47
在英國讀中學搵唔搵Agent見仁見智,由其要睇考什麼科。 我女都英國讀中學 , 也不是考G5學校,今次好彩我 ...
咁學校有咁多學生,我覺得PS 都係要靠自己,拿老實講,我仔今年報都有搵坊間請槍(知道係衰,但阿仔唔係文科人,英文寫作唔好)但大前提係會將主要內容重點既材料比對方,然後對方執靚佢,只係一千幾百我覺得ok喎

yuyueng 發表於 23-5-7 15:02
咁學校有咁多學生,我覺得PS 都係要靠自己,拿老實講,我仔今年報都有搵坊間請槍(知道係衰,但阿仔唔係文 ...

所以咪唔可以單靠學校 , 但自己又未必執到咁完美,搵Agent之餘,都要搵業內人士去幫手 。還有是UCAS 5間學校都會擔心危的時間,要搵Agent 再幫手 揀多幾間去考 , 抽邊D出來去放UCAS , 邊D可以Direct applications .
學校只是輔助, UCAS 都會有出錯 , 學校都唔一定話到比你知點做 ,還說未見過咁喎 ,我都是問Agent , 對方教我處理 ,所以好多野都要自己去跟 ,但有時學生都太忙 , 有啲事都是比人幫手去跟進 感覺安心啲。

katrinafu 發表於 23-5-7 16:17
所以咪唔可以單靠學校 , 但自己又未必執到咁完美,搵Agent之餘,都要搵業內人士去幫手 。還有是UCAS 5間學 ...
認同!因為我仔個best friend 學覇PG 4 個A* Phy Chem Bio Maths, 劍橋in 都冇得in , 另外2間G5 其中一間居然rejected, 好一額汗咁上星期收先收到UCL offer, 可能PS 唔係太好,我仔有叫佢搵人望下執一執張PS , 佢又話唔使,如果佢入唔到G 5真係鄧佢唔抵。

katrinafu 發表於 23-5-7 16:17
所以咪唔可以單靠學校 , 但自己又未必執到咁完美,搵Agent之餘,都要搵業內人士去幫手 。還有是UCAS 5間學 ...
咁我仔嗰間學校上年就跟得好好啦!我完全交晒俾學校,由準備PS要睇咩書做咩到準備入學試面試,PS睇完再改再改多次都係老師指點,報5間全部都有offer, 最終入咗首選G5

回覆 yuyueng 的帖子

其實報得牛劍,邊個唔係3/4A*PG, 如果佢入學試都得好,而劍橋冇得in就好可能份PS唔夠好。不過PS唔係搵人執下就得,要申請人有足夠相關材料寫PS, 聽講好多勁的私校,Yr10就開始引導學生/家長準備
‹ 上一主題|下一主題