用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 灣仔1A男自行求必入
樓主: Kooula
go

灣仔1A男自行求必入   [複製鏈接]

QNDEC 發表於 23-1-17 10:32
我小朋友高小top 20左右,
港華我都like, 係咪都下年可以試吓?
我真係唔精明媽媽,未知自己想點⋯
其實有冇諗過點解要轉先?

PTL_L 發表於 23-1-17 11:12
其實有冇諗過點解要轉先?

有啊,高記地點唔太好,C6話港華的學生接觸過唔錯,算係聰明有禮。
不過我唔知個仔成績夠唔夠
主科唔擔心,但VA同音樂反而拖後腳

adriantai 發表於 23-1-17 10:45
我淨係知華仁收吾少高小

唔會啦,高記同港華起高記媽媽們心目中基本上係同grade(高記成績仲要好啲啲,起碼不斷進步同透明啲),除非起高小好唔開心又或想中學一定要讀男校,否則同自己同學讀開有感情,唔會點郁!但級頭又唔同,間間學校級頭都會想更進一步,要轉都唔會轉同grade啦!

QNDEC 發表於 23-1-17 11:16
有啊,高記地點唔太好,C6話港華的學生接觸過唔錯,算係聰明有禮。
主科唔擔心 ...
地點呢樣野真係好個人喇,我見到港華條長命斜都真係暈咗

PTL_L 發表於 23-1-17 11:17
唔會啦,高記同港華起高記媽媽們心目中基本上係同grade(高記成績仲要好啲啲,起碼不斷進步同透明啲),除 ...

仔位置尷尬,剛剛Top20,個個話一定去試,但我地全家係懶底,
個個都話谷下就會上多D。我可能賣花讚花香,我覺得高記成績重有得上,因為我做家長義工,接觸過成績唔太叻的都好精靈,佢哋里班
上到中學有潛力!
但華仁書院個名真係出名過高記!

回覆 QNDEC 的帖子

我都覺得 RC 地點唔方便,只係港華好少少。
RC 俾我感覺係有心幫小朋友,小學升上來不是全 band 1,但可以 DSE 有 band 1B。

港華,我覺得佢地只想收叻學生,唔想收原校小學生,話啲原校小學生質素差,想轉直資……只係轉唔成。

QNDEC 發表於 23-1-17 10:32
我小朋友高小top 20左右,
港華我都like, 係咪都下年可以試吓?
我真係唔精明媽媽,未知自己想點⋯

B1生大抽獎直屬位穩入
自行可外闖試心儀中學

QNDEC 發表於 23-1-17 11:25
仔位置尷尬,剛剛Top20,個個話一定去試,但我地全家係懶底,
個個都話谷下就會上多D。我可能賣花讚花香, ...

老實講句,我以前都以為華仁高高記幾班,一直以嚟,但起EK睇得耐,知道歷史上真係比較悠久外,呢幾年都眼見高記慢慢進步,要知,起中西被一堆更名校既名校包圍之下,又減咗每年由小二起走到升中級頭走既叻人,咁既情況下,都做到進步既成績,算唔錯喇!起碼見到有心辦學先,但高記呢兩年宣傳少咗好多,不過用成績證明反而係最好!(起碼呢兩三年係有進步,仍待觀察)
至於華仁,由早年睇佢中小鬧劇開始,到唔透明公布(今年有內部提供,成績唔錯)加上都識數個同港華有少少關係既朋友,所以真係同grade既話,要認真考慮下轉走既原因?為轉而轉?定真係想轉?

PTL_L 發表於 23-1-17 11:17
唔會啦,高記同港華起高記媽媽們心目中基本上係同grade(高記成績仲要好啲啲,起碼不斷進步同透明啲),除 ...

你去問下港華生有幾多來由高幼高小就知,除左華小係第二集團

回覆樓主:

基本上好多高幼生由小一扣門到高小插班都不停留走去其他男校

adriantai 發表於 23-1-17 11:49
你去問下港華生有幾多來由高幼高小就知,除左華小係第二集團
人地問升中呀,你就講幼稚園升小
升小就一直知啦,學費都係考慮既因素!

回覆樓主:

其實身為高小家長點會吾知D同學插左去邊

QNDEC 發表於 23-1-17 11:25
個個都話谷下就會上多D。我可能賣花讚花香, ...

如果小朋友有玩運動+級頭,考慮既都係SJC

小朋友玩運動+級前列,可考慮2間WY

小朋友零運動+級前列,就自己慮下轉走既原因。

QNDEC 發表於 23-1-17 11:16
主科唔擔心 ...

VA 同音樂拖後腿,我囝都係

adriantai 發表於 23-1-17 11:55
其實身為高小家長點會吾知D同學插左去邊

咁你夠唔係高小家長咪一樣知,男校有幾多間?人地點會唔知呢?但知嚟又點呢?都唔係問插班既野!另外,中學同小學都唔同玩法啦!

adriantai 發表於 23-1-17 11:58
VA 同音樂拖後腿,我囝都係

好傷心,考宗教次次滿分或者98
溫VA 同音樂慘過溫數學、中文,
里個係一個好淒涼的原因無信心外闖!

PTL_L 發表於 23-1-17 11:58
咁你夠唔係高小家長咪一樣知,男校有幾多間?人地點會唔知呢?但知嚟又點呢?都唔係問插班既野!另外,中 ...

插華小吾通想東區大抽獎

PTL_L 發表於 23-1-17 11:57
如果小朋友有玩運動+級頭,考慮既都係SJC小朋友玩運動+級前列,可考慮2間WY
小朋友零運動+級前列,就自己慮 ...

仔懶到嘔,淨係玩乒乓波
Top 20未算叻,不過睇吓有冇好d 選擇,諗下都好

QNDEC 發表於 23-1-17 12:02
好傷心,考宗教次次滿分或者98
溫VA 同音樂慘過溫數學、中文,
里個係一個好淒涼的原因無信心外闖!

同我仔一樣,其實傳統名校吾係纯睇成績/學界獎,有直屬一定試啦

QNDEC 發表於 23-1-17 12:04
仔懶到嘔,淨係玩乒乓波
Top 20未算叻,不過睇吓有冇好d 選擇,諗下都好

又係一樣,老師話我仔D野求完成就算,無諗過做好D, 等緊佢開竅
‹ 上一主題|下一主題