用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 簽承諾書 ..
樓主: hunterhk
go

簽承諾書 .. [複製鏈接]

DD仔 發表於 22-10-20 14:01
吓,靠嚇㗎咋?佢哋係唔係都唔會走去自行/大抽獎,而直資就只會向上移,即係只有SPCC同DBS, 或者叩門LSC, ...

都唔能夠講未獲認可.隨時可取走等如放棄,唔係靠嚇咩?(期望嚇下,個個唔走)

DD仔 發表於 22-10-20 13:54
咁樣講法,個承諾書簽嚟把乜嘢呢?
又可能只係避免部份家長彈出彈入。。。簽左聲明等於接受報左中學部就唔派資料表,或者扲走資料表就唔留位。

要明白怪獸家長可其多,一陣自己拎左張資料表又話中學部唔留位。

worldcat 發表於 22-10-20 14:17
又可能只係避免部份家長彈出彈入。。。簽左聲明等於接受報左中學部就唔派資料表,或者扲走資料表就唔留位。 ...
解釋

及時補位

worldcat 發表於 22-10-20 14:17
又可能只係避免部份家長彈出彈入。。。簽左聲明等於接受報左中學部就唔派資料表,或者扲走資料表就唔留位。 ...

簽咗,留咗YWC位,之後騎牛搵馬,有好offer就隨時放YWC, 咁樣,呢張承諾書其實係幫學生,唔係YWC, good wor

DD仔 發表於 22-10-20 14:22
簽咗,留咗YWC位,之後騎牛搵馬,有好offer就隨時放YWC, 咁樣,呢張承諾書其實係幫學生,唔係YWC, good wo ...
對英華都有好處.至少杜絕彈出彈入.
至於簽左可以取走,等同報其它直私簽都可以取走,叩到或講有學校收就得.

DD仔 發表於 22-10-20 13:54
咁樣講法,個承諾書簽嚟把乜嘢呢?
唔俾你報自行考官津, 都走少10個8個啦!
至少你要"放棄"直升, 先可以搏 QC / LSC
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

DD仔 發表於 22-10-20 14:01
吓,靠嚇㗎咋?佢哋係唔係都唔會走去自行/大抽獎,而直資就只會向上移,即係只有SPCC同DBS, 或者叩門LSC, ...
留意承諾書仲有第三項特點, 主動權係學校手
只要佢唔like你, 令你之後個次考試唔達標就可以"彈鐘"

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 22-10-20 14:37
唔俾你報自行考官津, 都走少10個8個啦!
至少你要"放棄"直升, 先可以搏 QC / LSC
...

呢啲就係小學部勁過中學部嘅悲哀

可能真係得2至3間直資可選,其他神官津都唔駛諗,加上學費跟cc,dbs有大差距。最後都係留喺英華嘅大家庭。長知識。

hkpapa852 發表於 22-10-20 09:06
截止兩年前(近兩年無再問過)小學部通常約12月會俾一份"承諾書"俾合資格升上中學部既學生, 大約有以下條文:( ...
單睇第三點有啲驚嚇,一個唔覺意中學部唔要你,你咪兩頭唔到岸。

ok3 發表於 22-10-20 15:27
單睇第三點有啲驚嚇,一個唔覺意中學部唔要你,你咪兩頭唔到岸。
係要小學部做野啵

ok3 發表於 22-10-20 15:27

我都諗過呢個問題,如果真係發生,YW擺明玩個學生,相信冇咁嘅case出現過啩

DD仔 發表於 22-10-20 16:00
我都諗過呢個問題,如果真係發生,YW擺明玩個學生,相信冇咁嘅case出現過啩

...

有啲case, 唔係YW 想玩啲學生嘅, 有情況係, 簽咗承諾書後, 但係學生考試的成績唔達標, 中學部 就唔收佢上YWC, 所以呢類同學, 因為之前簽咗承諾書又冇得去自行或大抽獎, 只可以最後自己搵直私中學, 或者 最後叩門津校。

Sheep06 發表於 22-10-20 16:25
有啲case, 唔係YW 想玩啲學生嘅, 有情況係, 簽咗承諾書後, 但係學生考試的成績唔達標, 中學部 就唔收 ...

如果係某次考試失手,學校唔應該放棄佢。
如果一直都係危危乎,家長應該早啲出去自行或大抽獎或搵其他直資
不過,有可能升書院嘅話,又冇理由咁早就放棄
但到咁遲嘅階段,基本上好似同人爭叩門位咁?太慘了

Sheep06 發表於 22-10-20 16:25
有啲case, 唔係YW 想玩啲學生嘅, 有情況係, 簽咗承諾書後, 但係學生考試的成績唔達標, 中學部 就唔收 ...

但以我所認知,其實以YW仔標準好難唔達標。真係跟唔上的YW仔,應該一早跳左船或報其他直資/大抽奬。

以2~3年前標準係3主+常合格(B都唔洗),操行B或以上就合乎YWC要求。

DD仔 發表於 22-10-20 16:31
如果係某次考試失手,學校唔應該放棄佢。
如果一直都係危危乎,家長應該早啲出去自行或大抽獎或搵其他直資 ...

據聞有機會有一次補考機會。
有無YW家長確認下。。。

回覆 worldcat 的帖子

冇聽過有補考

chitchitboy 發表於 22-10-20 19:59

冇聽過有補考
咁唯有祝各位同學你精精玲玲,唔好失手。

真正不適合英華或劍指is的,家長們一定早有安排,不會待到呈分試的。

chitchitboy 發表於 22-10-20 20:55

真正不適合英華或劍指is的,家長們一定早有安排,不會待到呈分試的。 ...
當然。意思係怕小朋友一時失手唔達標,ywc唔收。
‹ 上一主題|下一主題