用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 唔玩過都唔知道,原來要成功考到一間直資,係咁困難嘅! ...
樓主: KumamonJ
go

唔玩過都唔知道,原來要成功考到一間直資,係咁困難嘅! [複製鏈接]

Charlotte_mom 發表於 21-12-22 15:47
朋友呀!
真係激到暈!出到嚟問佢做咗咩,滿不在乎果個樣
人哋要求合作玩遊戲交換配件完成任務, ...
笑咗,完全想像得到

我嗰個話yeah終於唔駛interview係因為要等好耐好悶,唔係驚要答問題

balls 發表於 21-12-22 08:40
呢位舊生其實小學係讀邊間?

九小

直資唔會超派offer,加上唔可以大抽奬,放位既人比較少,係比較難。
私小好多時會超派,加上又可以大抽奬,一直會call到8月,會比較容易。
除咗直私,好多官津小都好好,考定證書,做足凖備,會有好既學校收,放心。
反而升小之後,默書測考又係另一種玩法,如果小朋友好輕鬆就名列前矛,仲可以插班,加油

babyscn1 發表於 21-12-20 11:18
你好啊,請問點樣可以增加call waiting機會?除左寫信之外

揀來揀去都係揀精英....

如果每個小朋友都有一個分數一個排名, 咪就係前面既人揀心水學校先, 一級到一級...

寫信又好, 畫畫又好.... 你都係同緊同LEVEL既人爭.. 去到你級, 自然就到你揀...

Jean1769 發表於 21-12-22 08:46
我都想知但佢應該唔想人知

咁樣會令佢無咁神
我見佢自己係有講,教人考

happygirl1284 發表於 21-12-22 09:57
回覆 littleduckduck 的帖子

我係一收到waiting, 就每個月寫一封, 特別係交細訂同大訂前後的日子

請教一下每個月一封信,內容每次都不同?用中文定英文呢?thank you!

雙魚 發表於 21-12-23 15:24
請教一下每個月一封信,內容每次都不同?用中文定英文呢?thank you!

中文小學用中文,英文小學用英文。

piglover 發表於 21-12-23 15:37
中文小學用中文,英文小學用英文。

請教一下,需唔需每封信內容不同?要每次不同,又每月一封,真係諗唔到咁多嘢寫

回覆 piglover 的帖子

正解, 但我寫個時就寫左兩封英文一封中文, 因為校長話中英文都重視, 但講真, 學校跟面試分數或者其他因素排call waiting次序, 求位信只係為求心安

happygirl1284 發表於 21-12-23 16:12
回覆 piglover 的帖子

正解, 但我寫個時就寫左兩封英文一封中文, 因為校長話中英文都重視, 但講真, 學校跟 ...

Agree,某直資英文小學校長成日叫人寫信,話會有分加。

現實係,有人寫佐10封信,但直到舊年開學都無call waiting. 有人一封都無寫過,又有call.

所以,求位信嘅作用係......? 寫佐得個安心,但不要抱有太大希望。

回覆 happygirl1284 的帖子

咁個校長個意思係重視家長嘅中英文定小朋友嘅中英文?
‹ 上一主題|下一主題