用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 做風紀對升中有幫助嗎?
樓主: Paypaybear
go

做風紀對升中有幫助嗎?   [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 21-6-1 09:27
如果自1收左,自2係無可能會收既。個遊戲規則係你只會有一個offer。

舊年自行提早公布,係有人可以收到兩個offer"通知”。

ren 發表於 21-6-1 09:32
舊年自行提早公布,係有人可以收到兩個offer"通知”。

Deleted

如果同學係「非常好」成績,風紀/班長/圖書館管理員可能會讓他們錦上添花,表現到小朋友更能平穩發展。
如果同學係只是好成績,係冇幫助。
如果同學成績只係中間,倒不如努力追求學識和成績,可能對面試更有幫助。

王家爸爸 發表於 21-6-1 09:24
如果報既係二、三線中學,做風紀的確有幫助,原因係非一線學校,老師最怕收到壞學生。
如果報既係一線學校 ...

其實只是提醒樓主什麼也有可能什麼也有影響。有得做就儘量做,沒得做也不用強求,專心做好成績面試準備也可。
我的case可能是服務不夠失分,也可能是得罪班主任成績表評語不夠好吸引不到自2收。
所以我嘅經驗係,有得做風紀就做左冇壞,同時也儘可能不要得罪班主任。

ren 發表於 21-6-1 10:00
其實只是提醒樓主什麼也有可能什麼也有影響。有得做就儘量做,沒得做也不用強求,專心做好成績面試準備也 ...
對,班主任同主科老師係唔得罪得既。

ren 發表於 21-6-1 10:00
其實只是提醒樓主什麼也有可能什麼也有影響。有得做就儘量做,沒得做也不用強求,專心做好成績面試準備也 ...

認同句“有得做咪盡做”

其實大家可能太有信心了,升中只要成績好,為學校服務係唔重要。一係,從服務中係可以培訓下小朋友某些能力/技巧,二係,除非你認為自己小朋友係云云小學中係武功已蓋世,成績好嘅學生係有大量的~~~

kirstyau 發表於 21-5-31 08:54

大隊長可能有分加,但咩都係成績行先,不過升中申請表又唔 ...
我今年幫仔填online學校申請表時Stupid到乜都冇填,只填了成績、班和級排名,校際,琴試嗰d就收工,班長呀,糾察呀呢d冇提過。依家睇返又真係影響不大,仔考了三間:2間收1間waiting。結論:成績才是皇道。

ren 發表於 21-6-1 07:32
no, 自1自行放榜時收。
只不過自2當時偷步早一日發信通知,同學都收信了,我地驚足成晚,知冇自2了,驚連 ...

應該係太勁唔敢收你⋯⋯ 知收你都唔讀⋯ 佢就浪費左個位

學校都離不開先看成績,然後是操行,再來是課外活動,接著是校內或校外服務。

bananaGi 發表於 21-6-1 17:14
應該係太勁唔敢收你⋯⋯ 知收你都唔讀⋯ 佢就浪費左個位

唔敢咁諗,可能文件上嘅嘢真係吸引唔到人地呢。

mylittleson 發表於 21-6-1 16:28
我今年幫仔填online學校申請表時Stupid到乜都冇填,只填了成績、班和級排名,校際,琴試嗰d就收工,班長呀 ...

你唔填成績表都有啦!唔代表冇關喎!

rsx 發表於 21-6-2 09:30
你唔填成績表都有啦!唔代表冇關喎!

我地學校成績表冇exactly 寫你擔任咩服務,只係好籠統咁有3個服務優點就算。

mylittleson 發表於 21-6-1 16:28
我今年幫仔填online學校申請表時Stupid到乜都冇填,只填了成績、班和級排名,校際,琴試嗰d就收工,班長呀 ...
成績一定係王道,係重中之重。但係係唔係只睇成績,呢個問題好睇具體情況,情況唔同,睇到既野都唔同。假設有1000人申請100個位,我估大部分收生老師都好難唔收成績前嗰50位。反而如果你係第100外,任何野都會增加你被接受既機會,包括服務。

我覺得係成績行先--->>校外獎項--->>校內獎項, 如果風紀就真係無乜睇頭, HEAD P, 或副HEAD P, 可能就有個INTERVIEW話題比佢發揮下,  如答得頭頭是道, INTERVIEW有分加, 但通常interview計分, 成績都佔50%, 所以, 幫助真係小之又小。
我識有朋友係中學做自行收生老師, 我問過佢自行點揀學生, 佢話一定係睇EDB排名去揀, INTERVIEW只係睇下佢個人正唔正路, 禮貎咁。

29XX86 發表於 21-6-2 11:01
我覺得係成績行先--->>校外獎項--->>校內獎項, 如果風紀就真係無乜睇頭, HEAD P, 或副HEAD P, 可能就有個IN ...
認同,中學收生最實際。如果要假設,不如全面d, 真係要假設埋表格裡每個細節位,如父母公司,職業,國藉,住址同樣子(相片)都可能有影響面試或入讀機會,因為要填得就有比較了,有比較就有傷害。

王家爸爸    發表於 21-6-4 11:24

大家好似忽略了最重要的面試, 有些中學面試佔40%-50%, 有些更分兩輪面試。

29XX86 發表於 21-6-2 11:01
我覺得係成績行先--->>校外獎項--->>校內獎項, 如果風紀就真係無乜睇頭, HEAD P, 或副HEAD P, 可能就有個IN ...
講得啱,成績>>校外獎項>>校內獎項,所以應該將重點放係成績度。搞太多野,分咗心,跌一個名次,幾多個校內獎都補唔返。

rainbowcov 發表於 21-6-3 09:39
大家好似忽略了最重要的面試, 有些中學面試佔40%-50%, 有些更分兩輪面試。
唔係忽略咗面試,而係首先要爭取到面試既機會。

王家爸爸 發表於 21-6-4 11:27
講得啱,成績>>校外獎項>>校內獎項,所以應該將重點放係成績度。搞太多野,分咗心,跌一個名次,幾多個校內 ...

大家都行緊同一條路,咪有機會去到item 4, item 5…..囉~~~
‹ 上一主題|下一主題