用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 福建
樓主: kcbaby2013
go

福建   [複製鏈接]

hosiusiu 發表於 18-11-9 15:40
好重要.....但啱啱再睇網頁真係無講勤奮拚搏

我都答錯,網頁無提

Carmen1234 發表於 18-11-9 17:43
我都答錯,網頁無提

係囉!

不過問題好似問係咪最核心理念,其實我又覺得可以唔係,如果係核心,網頁點會提好多其他,而無提呢個

happybbg 發表於 18-11-9 17:08
咩7habits? 我無留意到

其實如果有去簡介會應該會知,校長好重視呢樣野,視之為學校賣點。

jessip2013 發表於 18-11-9 17:48
其實如果有去簡介會應該會知,校長好重視呢樣野,視之為學校賣點。

我登記左成朝都登記唔到,無得去(emoji)

7 habits 我知,但勤奮拼搏真係唔知

hosiusiu 發表於 18-11-9 18:00

我登記左成朝都登記唔到,無得去(emoji)

我反而答岩勤奮拼搏,答左7 habits 中立。因為真係唔識唔知點答好。

fred1920 發表於 18-11-9 18:37
我反而答岩勤奮拼搏,答左7 habits 中立。因為真係唔識唔知點答好。

其實應該無啱或錯掛,成份問卷前後好多矛盾地方,又或者陰濕地方,哈哈

hosiusiu 發表於 18-11-9 18:45
其實應該無啱或錯掛,成份問卷前後好多矛盾地方,又或者陰濕地方,哈哈
...

問卷有一條,話唔會直呼小朋友名字,正如小孩不應直呼父母名字一樣,我完全唔明背後係什麼意思,尊重?我答中立,因為覺得 it doesn’t matter...

而勤奮併搏,如果有去聽簡介會一定會知,校長提咗幾次,好重要!7 habits 都係,係校訓

其實有幾條都幾 tricky..... 我同老公都唔知答同意定唔同意好,唔明背後意思

TJBB2012 發表於 18-11-9 21:25
問卷有一條,話唔會直呼小朋友名字,正如小孩不應直呼父母名字一樣,我完全唔明背後係什麼意思,尊重?我 ...

如果衰係問卷,就真係唔抵!

問卷有一條,話唔會直呼小朋友名字,正如小孩不應直呼父母名字一樣,我完全唔明背後係什麼意思,尊重?我 ...

我覺得問卷係矛盾,設計到如果吹水佢一定知,有d問題亦前部分同意,後部唔同意,都唔知佢想問咩

同埋如果有去簡介會先知既野,我相信唔會好多人知,如果真係重要如校訓,網頁又唔寫咁神奇,所以好奇怪

不過我又覺得應該唔會衰一條就無掛,如果只有啱同錯,咁答中立又點呢?真係只有學校先知

同埋second in 考既野,無人會唔識,所以好主觀

最好笑父母唔叫小朋友名叫咩?但仔女唔可以直呼父母名咁當然啦,都唔知應該答咩

hosiusiu 發表於 18-11-9 21:42
最好笑父母唔叫小朋友名叫咩?但仔女唔可以直呼父母名咁當然啦,都唔知應該答咩
...

Exactly.... 呢條我研究咗好耐

TJBB2012 發表於 18-11-9 22:19
Exactly.... 呢條我研究咗好耐

另外有一條都好笑,前面問唔肯起身唔叫佢同唔同意,後面又問有無賴床習慣,我仔無,咁前面問題都唔成立,答叫唔叫都即係有發生過,前後矛盾

回覆樓主:

小朋友一年級,覺得學校語境唔錯,lunch都要講英文,不過小息同lunch break 冇規定,小朋友返屋企係明顯講多左英文.

小朋友如果讀英普幼稚園會覺中文淺,因為頭兩個月主力教普通話,如果未學過,會覺得教得快,因人而異。

so far 相對津校少功課,但每日要睇中英文書寫書名,不過有d家長可能唔覺呢d係功課,但對我黎講都佔時間,睇書有時其實會耐過做功課。

家長選校要留意有d小朋友未必好快適應小學生活,普遍小學會比幼稚園嚴及多規矩,眼見都有幼稚園朋友仔升左小學唔開心,好懷念幼稚園生活,福小初小模式比較接近幼稚園,雙班主任,小班等。

nwchan 發表於 18-11-9 23:25
小朋友一年級,覺得學校語境唔錯,lunch都要講英文,不過小息同lunch break 冇規定,小朋友返屋企係明顯講 ...

認同學校係好,只不過真係俾份問卷考起(emoji)

回覆樓主

聽家長講 福建吾算小功課 同埋話入讀左後要俾更多時間同心機,話都有啲谷 又吾係100%升到上福中

heather1106 發表於 18-11-10 22:47
聽家長講 福建吾算小功課 同埋話入讀左後要俾更多時間同心機,話都有啲谷 又吾係100%升到上福中
...

其實校長簡介會應該有講福小不是 Happy School, 只不過我覺得暫時真係算俾小一學生同家長有適應期。最終升上福中幾多%我唔知,但簡介會校長有講要達最低要求 - 全科合格同埋操行B.

nwchan 發表於 18-11-11 08:50
其實校長簡介會應該有講福小不是 Happy School, 只不過我覺得暫時真係算俾小一學生同家長有適應期。最終升 ...

我都有聽校長講吾係happy school 。吾係所謂「happy」吾理成績囉!我覺得學校係重質吾重量(吾係要俾好多功課測驗評估果隻)我都好by校長做法同理念。所以我知學校重視學業,但應該吾係果種谷法。但身邊朋友知我仔面試呢間 個個就話我仔會吾會讀得掂架 間學校都重成績架啵 到時做家長都要比依家仲花精神同時間去教小朋友。

heather1106 發表於 18-11-11 09:06
我都有聽校長講吾係happy school 。吾係所謂「happy」吾理成績囉!我覺得學校係重質吾重量(吾係要俾好多 ...

對於一間唔注重成績的學校, 家長會唔會飛去報名?

dmbb10 發表於 18-11-8 22:33
小三開始功課真係會多咗深咗,默書範圍同quiz都多咗,如果小朋友有課外活動,住得遠,做功課又唔係快手快 ...

從來冇認為學校係happy到尾,入讀前已知小三開始深,同多左功課測驗考試,所以要係小一二仲輕鬆時做好準備。相信如果幫小朋友培養好良好習慣,學校亦有功課堂,好少要做功課做到11點。
幾個朋友讀福附高年級,都未聽過要做功課做到11點,可能有時多功課要晚飯後先做完,但唔係11點。

73662710 發表於 18-11-11 09:44
對於一間唔注重成績的學校, 家長會唔會飛去報名?

都係既⋯⋯我小朋友對死板既教學方式似乎難吸收啲。所以想試下直資 靈活教學可能會好啲吧⋯⋯不過前提入到間學校先算了
‹ 上一主題|下一主題