用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 【短片】內地教授英語差 浸大生完全迷失 錢大康把關不力 ...
樓主: elbar
go

【短片】內地教授英語差 浸大生完全迷失 錢大康把關不力 [複製鏈接]

大把學者唔識教書,英文又唔好,但隨時就係攞諾貝爾獎。

出到paper繼續留低,出唔到遲早都炒,會否誤人子弟? 睇你跟佢學英文定學佢專長吧,生物學學者若有獨到研究能力同成果,能專業啟發學生研究方向,若我係研究生,話之佢用普通話教我,令到有新發現新發明,勁出paper甚至攞埋獎,唔重要過英文好唔好?

香港成日講科研,但下下挑剔英文好唔好,應該可以收隊。

浸大本唔應該叫果位學者教undergrad,明知生物undergrad都無幾多真係有心鑽研生物學,聽唔清楚就睇都會費事,你英文廢就會當你講既內容都係廢,不過班學生英文都唔會好得去邊。

個學者有料叫佢帶下研究生、教下研究生班好過啦。

Vanadium 發表於 18-8-4 02:53
大把學者唔識教書,英文又唔好,但隨時就係攞諾貝爾獎。

出到paper繼續留低,出唔到遲早都炒,會否誤人子 ...
即係咁,若楊幕上台唱歌走哂音,唔會有人hur,換轉是我,一定滿台蕃茄旦

嘩!呢度言論真係維穩到呢......

回覆樓主

总之,教嘅,英文可以唔好,學生 PTH 唔好就无得畢業喇。

hogwarts 發表於 18-8-5 18:32
总之,教嘅,英文可以唔好,學生 PTH 唔好就无得畢業喇。
又或者咁講,係BU教,如果識講PTH,可以唔識講英文。

shadeslayer 發表於 18-8-2 13:53

中文係要,但香港人點學中文,也難和內地人比。當內地人 ...

認同!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

cow 發表於 18-8-5 19:10
又或者咁講,係BU教,如果識講PTH,可以唔識講英文。

其實用PTH教無問題,事前講明比學生知便可。教育語言正式改做 PTH 便可。

不能掛羊頭賣狗肉。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 18-8-5 23:26
其實用PTH教無問題,事前講明比學生知便可。教育語言正式改做 PTH 便可。

不能掛羊頭賣狗肉。

其實讀浸大,不如讀 211。

hogwarts 發表於 18-8-6 09:29
其實讀浸大,不如讀 211。

211?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 18-8-6 13:06
211?
國內大學.

shadeslayer 發表於 18-8-6 13:06
211?

https://zh.m.wikipedia.org/zh-hk/211工程

hogwarts 發表於 18-8-6 13:16
https://zh.m.wikipedia.org/zh-hk/211工程

謝,211,985,111,我好亂。。。。

shadeslayer 發表於 18-8-6 13:27
謝,211,985,111,我好亂。。。。

如果考慮国內大學,最好 985, 最低要 211。

hogwarts 發表於 18-8-6 13:55

如果我揀,我要111。111才是創新。

hogwarts 發表於 18-8-6 13:55

Ivy League, Russell Group, 香港三大。不論中外,人都會係喜歡排名分類。

shadeslayer 發表於 18-8-7 08:31
Ivy League, Russell Group, 香港三大。不論中外,人都會係喜歡排名分類。

祇是在沒有內情知識的情況下,比較可取的策略吧了。

人才戰略公司Universum發表最新調查結果,訪問本地約4,000名大學生,了解他們心目中的最有吸引力僱主是誰。結果香港政府「爆小冷門」,擊敗在多項同類調查處於榜首的美國互聯網巨企Google,成為大學生最理想的僱主。

調查結果:對大學生最有吸引力的僱主(只列首十位):

商科生

1. 香港政府
2. Google
3. 摩根大通
4. 安永(EY)
5. 滙豐銀行
6. 麥肯錫公司(McKinsey & Company)
7. 摩根士丹利
8. 高盛
9. 蘋果公司
10. 羅兵咸永道(PwC)

理科與工程

1. 香港政府
2. Google
3. 港鐵
4. 國泰航空
5. 蘋果公司
6. 微軟
7. 機場管理局
8. 海洋公園
9. Facebook
10. 醫院管理局

人文、教育學科

1. 香港政府
2. Google
3. 聯合國
4. 華特迪士尼公司
5. 蘋果公司
6. Facebook
7. 香港迪士尼樂園
8. 國泰航空
9. 機場管理局
10. Airbnb

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/222514/%E9%A6%99%E6%B8%AF%E5%A4%A7%E5%AD%B8%E7%94%9F%E6%9C%80%E7%90%86%E6%83%B3%E5%83%B1%E4%B8%BB%E8%AA%BF%E6%9F%A5%E7%88%86%E5%86%B7-%E6%B8%AF%E5%BA%9C%E6%93%8A%E6%95%97google%E7%99%BB%E6%A6%9C%E9%A6%96?utm_medium=Social&utm_source=fbpost_link&utm_campaign=mama

‹ 上一主題|下一主題