用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 很快就派發測驗,考試成績, 家長應如何面對? ...
樓主: mypineapple
go

很快就派發測驗,考試成績, 家長應如何面對?   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 17-10-26 15:37
你那個都是嗎?我就真係架,每年四次,由B1至B3玩齊。
咁大個, 唔會掛?! 應該會穩定D了。

IloveJJ 發表於 17-10-26 15:37
你那個都是嗎?我就真係架,每年四次,由B1至B3玩齊。

咁我嗰個又無咁激,B1-B2頭徘徊,我哋好多計平時分,唔係一試定生死,成績會較為穩定,但每次測考都總會有些令人嘔血嘅錯誤。
現正小四第一次測驗,要睇下佢高小咩環境

IloveJJ 發表於 17-10-26 16:24
舊年仲係咁,希望今年唔會
唔好咁擔心, 一定有改善既, 大個啦嘛, 我個都有驚喜, 你個同我個咁似, 應該都係咁驚喜既。

回覆樓主:

阿仔今年四年級,我一直喺地獄,唉…

今年改制,至今未測驗,下個月中先有,好hea
最近同仔傾計,佢話喜歡英文多過中文,覺得英文易咗好多,上堂做嘅筆記,被鄰桌稱為“天書” ,上堂仲積極回答問題......
想當年 --小一二:.......  先不論遲下測考成績如何........但感覺真係 苦盡甘來

IloveJJ 發表於 17-10-26 16:53
點解咁講呢?

中文寫咗2次作文。
第一次係寫寵物,一年級水平。
第二次係寫一次xx的經驗,重點嘅比例只佔四分一,老師已評。
今日,老師比35分鐘學生寫第二稿,阿仔超時5分鐘都寫唔晒,準備收D, 即唔合格。
寫完第二稿,學生要用10分鐘寫日記,由於阿仔已超時,所以佢只餘5分鐘寫,仔話佢用咗2分鐘諗,3分鐘寫,可想而知。

第一次中文寫作已炳咗佢一鑊,今日又唔識得掌控時間,所以又炳佢一鑊。

英文今日考information report writing, 呢種題型,我仔一直不擅長,所以我估成績都唔會係好。

數學第一次assessment, 文字題無仔細讀題,文字題呢part, 問老師攞咗隻蛋。 卷返到屋企後,我叫佢將題目讀出聲,唔需要我教,佢已經可以做返啱。所以我又炳佢,我話得3行字,喺屋企求其攞一本書,都一定長過條題目、深過條題目,用唔洗一分鐘時間已經可以睇完,然後攞到full  mark, 點解唔做。

唉…我以前讀書都唔係咁,點解阿仔係咁……

little_yolky    發表於 17-10-26 20:55

回覆 IloveJJ 的帖子

因 為新校長。新人事新作風。以前四測兩考,現在二測二考。其實我係 喜歡嘅,但都感覺新校長要谷成績,還在觀望中。
不過今年班主任剛畢業,唔知到時升中報學校時,有冇建樹?可能都係要靠自己了。

IloveJJ 發表於 17-10-26 20:10
你講過好多次你以前唔係咁,其實唔好將自己同個仔比,每個人唔同,更何況男同女又唔同,如果你以自己標準 ...

我已經每星期六要佢限時寫一篇,寫完我會比comment, 題目都係圍繞著學校嘅寫作類型比阿仔寫。所以我唔明點解會超時,點解喺學校寫嘅跟平時練筆有唔同。

數學: 佢成日同我講佢第一個交卷,我已不下數十次講不是鬥快,係要快而準,如果唔需要準確答案,只需鬥快,倒不如寫名後交白卷。  我亦跟佢分析點解要限時。

測驗不入成績表 的。新來的班主任,剛畢業,未教過書的,但未來兩年要為我地家長提供升中意見喎,都唔知點搞。

測驗都會溫,但一直都係簡單溫下算,考試先認真
好在升中嘅學校都大概鎖定,大概遊戲規則都了解,所以,對於我來講冇乜太大影響。

CALVEN 發表於 17-10-26 09:45
但我覺得做人咁樣會成日唔開心,我見佢咁樣有時都覺得煩。

你的煩惱估計很多家長很羨慕
‹ 上一主題|下一主題