用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 很快就派發測驗,考試成績, 家長應如何面對? ...
go

很快就派發測驗,考試成績, 家長應如何面對?   [複製鏈接]

現在孩子測驗考試,自己都不禁緊張起來, 雖知孩子已盡力, 但難免會看重成績。家長應抱什麼心態去面對成績?考得好, 當然皆大歡喜, 若非理想, 自己應怎樣調節? 應怎樣鼓勵孩子?
   0    0    0    0

mypineapple 發表於 17-10-25 16:49
現在孩子測驗考試,自己都不禁緊張起來, 雖知孩子已盡力, 但難免會看重成績。家長應抱什麼心態去面對成績 ...
你認為考成點你先滿意先???
肯溫書,盡咗力,0分都冇所謂,最多睇下用乜方法幫佢提升...

你唔好同人比較就會少啲痛苦架啦!!!

醒目開學勳章 貢獻勳章

我家只提過程

成績好~ 讚佢有用功
成績唔好~幫佢搵出原因,下次再努力!爸媽明白佢已經好努力....

就算唔太滿意,都唔會鬧,其實亦無話滿唔滿意,分數只係話俾我地知道,佢明幾多...
對個能力強嘅,最多會笑下佢 ,下次測考前會提佢..."你上次無努力,結果..."
對個能力較弱嘅,我地會搵原因,下次轉方法教
恐龍家

小曳人 發表於 17-10-25 17:12
我家只提過程

成績好~ 讚佢有用功
所以話唔比較就痛苦少啲...
有人仔女測驗90分返到屋企父母好開心...轉頭係家長谷聽到原來好多人攞滿分...即刻黑面...

小曳人    發表於 17-10-25 17:28

醒目開學勳章 貢獻勳章

我個神經刀,已經慣哂

我地唔怕佢分數上落,最怕係無咗個仔!

恐龍家

醒目開學勳章

我對我仔唔會有要求,因佢對自己要求好高的
剛數學測驗9X分仍不滿意,我仲要開解佢。

冇奇望冇失望

醒目開學勳章

回覆樓主:

都係平常心面對,好唔好 都已經成定局,每次都鼓勵……希望下次有進步。

HK-MAN 發表於 17-10-25 17:20
所以話唔比較就痛苦少啲...
有人仔女測驗90分返到屋企父母好開心...轉頭係家長谷聽到原來好多人攞滿分...即 ...
最搞笑阿細噚日派測驗卷, 佢話XXX同學同佢講, 佢爸爸媽媽要佢科科測驗100分。我話:吓? 100分? 個同學仔好叻架? 阿細話:唔係呀, 佢今日得7X分, 佢同我講, 今晚返去實俾爸爸打餐死? 小朋友好搞笑。

IloveJJ 發表於 17-10-25 20:20
我自己係檢討錯咩?反省原因,訂立改善方法,忘記過去,努力面前。

邊有得反省, 100次100次都係衰大意, 唔小心。衰到照抄都抄漏個 "s"。

阿妹仲勁, 左面橫式列啱咗, 右面直式將個 "+" 寫 "-", 錯晒。題解照抄都抄少幾隻字。派卷時阿sir都同佢講:你全部係錯唔小心喎。睇嚟, 真係個個禮拜做一個練習至得了。

CALVEN 發表於 17-10-25 17:53
我對我仔唔會有要求,因佢對自己要求好高的
剛數學測驗9X分仍不滿意,我仲要開解佢。 ...
因為佢能力可以攞到100分!我當年都係咁的, 同學仔話我攞唔到100分永遠唔會滿足的。

little_yolky 發表於 17-10-26 09:05
邊有得反省, 100次100次都係衰大意, 唔小心。衰到照抄都抄漏個 "s"。

唔小心一向係小朋友既專利不論在測考還是玩遊戲...經驗係要累積的...

回覆 little_yolky 的帖子

放心, 唔小心依樣野, 上到高小, 小五小六就自然會醫好的, 因為果d數實在太複雜, 冇時間比佢唔小心

little_yolky 發表於 17-10-26 09:05
同我嗰個衰啲嘢一樣, 照抄都抄錯, 直式計啱, 寫落橫式嗰邊個答案都抄錯, 明明上行係7, 計計吓變1, 真頭暈

醒目開學勳章

little_yolky 發表於 17-10-26 09:09
因為佢能力可以攞到100分!我當年都係咁的, 同學仔話我攞唔到100分永遠唔會滿足的。 ...
但我覺得做人咁樣會成日唔開心,我見佢咁樣有時都覺得煩。

小曳人 發表於 17-10-25 17:12
我家只提過程

成績好~ 讚佢有用功
我相信你唔會 / 好少經歷到小朋友成績唔好嘅心情囉.....

哈利媽 發表於 17-10-26 09:43
同我嗰個衰啲嘢一樣, 照抄都抄錯, 直式計啱, 寫落橫式嗰邊個答案都抄錯, 明明上行係7, 計計吓變1, 真頭暈 ...
我個威到計四位加數, 無端端個位減咗, 十百千位又計返加。

哈利媽 發表於 17-10-26 09:46
我相信你唔會 / 好少經歷到小朋友成績唔好嘅心情囉.....
我次次都有架。不過, 我一定搵到位讚的, 所以佢自我感覺十分良好。

CALVEN 發表於 17-10-26 09:45
但我覺得做人咁樣會成日唔開心,我見佢咁樣有時都覺得煩。
我好開心喎, 最後努力攞到100分果種大地在我腳下既感覺, 真係美妙。
‹ 上一主題|下一主題