用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Spk interview
樓主: tobebee
go

Spk interview   [複製鏈接]

我今日睇到同一time slot是同一顏色的信

我果組有位小朋友入去後喊跑出來找爸爸,之後老師有俾多一次機會爸爸陪小朋友班房門口先離開,結果小朋友還是喊,就請那家長去第二度了。唔知去第二度有無in

Chan343 發表於 17-2-26 01:42

我果組有位小朋友入去後喊跑出來找爸爸,之後老師有俾多一次機會 ...

請問你係咪in 11:10am?

我果組有位小朋友入去後喊跑出來找爸爸,之後老師有俾多一次機會 ...

根據ek以前的帖文, spk一向也是這樣處理, 小朋友若哭就要被請出, 以免影響其他考生, 所以我有點驚訝我那組的老師為何沒有請那位哭喊的小朋友暫時離開課室, 反而由她在班房嚎哭。不過多想無益, 每所學校自有其收生準則, 我們對女兒能勇敢獨自進入課室完成面試已感到十分安慰及驕傲!

yee123480 發表於 17-2-26 01:57
請問你係咪in 11:10am?

不是呀。我係奇怪以前d post講到無得再試,見到俾佢2nd try覺得surprised

musicfreer 發表於 17-2-26 02:06
根據ek以前的帖文, spk一向也是這樣處理, 小朋友若哭就要被請出, 以免影響其他考生, 所以我有點驚訝我那組 ...

嚎哭!無想過會咁喎

有一間房專門in 唔肯和大人分離既小朋友和家長。有同學仔係喊、入特別房in, 但最後也收了。

musicfreer 發表於 17-2-26 02:06
根據ek以前的帖文, spk一向也是這樣處理, 小朋友若哭就要被請出, 以免影響其他考生, 所以我有點驚訝我那組 ...
唔一定,當年我果組有個女孩子肯入課室,但在裏面一直喊,老師也讓佢完成interview先。

回覆 L+H 的帖子

我嗰組有人喊,老師帶佢出來。跟住同家長講返屋企等消息就得。感覺一喊就fail

L+H 發表於 17-2-26 22:11
唔一定,當年我果組有個女孩子肯入課室,但在裏面一直喊,老師也讓佢完成interview先。 ...

多謝你的分享, 或許每個老師處理方法不同, 又或許每個小朋友哭喊情況不盡相同, 所以我們也沒有深究那麼多

L+H 發表於 17-2-26 22:08
有一間房專門in 唔肯和大人分離既小朋友和家長。有同學仔係喊、入特別房in, 但最後也收了。 ...

那位喊都收嘅係咪N無?

除左玩lego你們小朋友有沒有講考什麼?我聽朋友說問顏色和數量

回覆 musicfreer 的帖子

我囡囡果組都係.... 一開門就聽到小朋友喊聲.. 可能唔影響他人, 冇請出來吧

而隔離課室有小朋友大喊被請了出來

tiffybb 發表於 17-2-25 23:39
普通小朋友...我都係咁同老師講唔好意思...有諗過紅隧會塞...但冇諗過銅鑼灣都咁塞車..原來前頭有架私家車 ...
我見有家講普通話家長小朋友唔知無帶乜文件, 係操場搞咗一大輪之後, 捽之有得入去, 但好快出返來, 似乎冇上到樓上IN

我見我小朋友IN個日係學門口, 見到有些小朋友可以2位家長入學校, 有些就話只可一個家長, 其實學校點去決定一個定二個家長?

2個家長會唔會大機會些?

回覆 kiki_muimui 的帖子

但係入到去另一個家長都係係等候區企,冇分別的

Maggiechanwa 發表於 17-2-27 10:22
我見有家講普通話家長小朋友唔知無帶乜文件, 係操場搞咗一大輪之後, 捽之有得入去, 但好快出返來, 似乎冇上 ...
即面試有1樓, 2樓同地下?

joeyliyc 發表於 17-2-27 11:05
回覆 kiki_muimui 的帖子

但係入到去另一個家長都係係等候區企,冇分別的 ...

成班等候中家長企一個位一齊玩手機,帶上房都係一個家長

引用:Quote:musicfreer+發表於+17-2-26+02:06+

原帖由 Chan343 於 17-02-26 發表
嚎哭!無想過會咁喎
講真面試有小朋友嚎哭真係好麻煩,我女面聖提女個陣本身幾ok,點知啱啱開始即刻有一個小朋係旁邊喊到要瞓地打滾咁,佢媽媽同在場老師點哄都冇用。我女同另外一個同組小朋友睇到傻眼同開始驚,老師講故事同問題都唔知點反應,後面轉另外臺問答環節,因喊個小朋友去咗一邊,即刻好好多,可以答完所有問題。我C6都睇到,就好嬲覺得攪咗女女面試其實我都明小朋友係覺得驚先喊,但係真係會影響到其他小朋友囉

我B都有in,真係快過打針

mistyrain 發表於 17-2-27 15:48
講真面試有小朋友嚎哭真係好麻煩,我女面聖提女個陣本身幾ok,點知啱啱開始即刻有一個小朋係旁邊喊到要瞓地 ...

一見到勁喊既小朋友真係好影響心情,本身無事都感染左

我裝到入面一張大枱,每個坐位一籃玩具

成個過程都幾smooth, 無培正果種轉過彎就捉走小朋友既感覺

睇書果度我隔離個大陸人明明睇中文故事但不停係度講英文
‹ 上一主題|下一主題