用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 朋友為了小學而搬屋,值得嗎?
樓主: cocokan2004
go

朋友為了小學而搬屋,值得嗎? [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

回覆:朋友為了小學而搬屋,值得嗎?

識人準備搬。本身兩公婆返港島住新界,麻麻住同區湊仔。日日放工OT 湊返個仔返屋企都10:00,心力交淬。加上升小考慮,決定搬出港島(預左細左又貴左),請工人自己湊返,始終咁落去唔係辦法

引用:好彩當年決定由大埔搬出九龍,雖然未能抽中

原帖由 twlo 於 15-09-22 發表
好彩當年決定由大埔搬出九龍,雖然未能抽中,但叩入第一志願小學。
如果當年你叩唔到,又會唔會話好彩?

引用:Quote:LL1999+發表於+15-9-21+16:48+如果今

原帖由 hkpapa852 於 15-09-21 發表
係, 41網連樂善堂都無埋, 派番去黃大仙機會又高咗
其實教署肯嚴d執法的話,對真正41用家會公平好多。依家好多借地址既派左去神校,住41既反而派左wts

搬屋都係大決定,學校、工作地點、負擔能力、湊仔支援都要好好安排。我年頭搬左,一來為校網,二來就近先生返工,賣左樓而家租住先。都係盡人事,考唔到直私都希望派到好學校。結果係點我控制唔到,至少問心無愧,我寧願搬都唔想做虎媽。

其實能力負擔到,又衡量同平衡過各方便,如返工,返學,照顧,當然預埋派唔到理想學校時都ok的話,我都贊成搬。好似樓上有人講一樣,起碼堂堂正正,唔使借嚟借去。因為應該好多我同事咁,話唔知借阿爸何文田地址定阿叔九龍城地址好呢?

回覆 Babyarsene 的帖子

仲有其他原因:我同太太也是在九龍上班,現在太太可以行路上班㖭!以及大埔也太多B6人了

我自己都搬咗無耐,不過我並非打算抽區內神校,只係打算穩穩陣陣入一間校風好的,如果咁都抽唔到,只能嘆一句唔好彩。但當如今不論一二線直私都幾千人考,我覺得搬屋已是我唯一可以幫阿女,亦都係最大機會成功的。

‹ 上一主題|下一主題