用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 叩門真係個殘酷遊戲
樓主: CherryCake
go

叩門真係個殘酷遊戲   [複製鏈接]

+3金熱血 貢獻勳章

引用:+本帖最後由+Yanamami+於+15-6-10+21:24+編

原帖由 Yanamami 於 15-06-10 發表
講事實都算燥

Yanamami  語気燥  發表於 15-6-10 23:04

回覆 lcyesther 的帖子

我試過叩門,但我也認同那句「食得咸魚抵得渴!」是事實,因為叩門係學校揀人,唔係你揀學校嘅時候,要學校揀你就應該好好裝備自己,最起碼要在面試技巧和學術能力方面下些苦工吧!

引用:回覆+lcyesther+的帖子 我試過叩門,但我

原帖由 karen55407 於 15-06-10 發表
回覆 lcyesther 的帖子

我試過叩門,但我也認同那句「食得咸魚抵得渴!」是事實,因為叩門係學校揀人,唔 ...
慳返啖氣暖下肚啦,你唔見我費事回啦咩

回覆:karen55407 的帖子

問題係每年無止境地加料的心態累事!幼稚園要你今年識恐龍名,第二間下年要你識行星名⋯⋯惡性循環!源頭是到底咸魚邊個製造?

回覆 sukitelfold 的帖子

咸魚邊個製造?咸魚咪係啲人唔想食自己分到嗰條魚,而想要另一條魚就係咸魚,分魚嗰個漁夫根本就唔理得邊條魚係唔係咸魚,只有想食嗰條魚嘅人先當佢係咸魚。

回覆 sissysze 的帖子

上EK都係想呻下姐.  既唔同意個遊戲, 但唔玩唔得, 人地呻下姐.  如果可以唔玩, 就唔使煩啦.  好多人都會怨份工唔夠好, 老公唔夠好啦. 唔通又轉工同轉老公咩.  

Yanamami  咪係~  發表於 15-6-10 23:05

引用:回覆+sissysze+的帖子 上EK都係想呻下姐.+

原帖由 cocokan2004 於 15-06-10 發表
回覆 sissysze 的帖子

上EK都係想呻下姐.  既唔同意個遊戲, 但唔玩唔得, 人地呻下姐.  如果可以唔玩, 就唔 ...
贊成呀!發洩罷了

引用:回覆+sukitelfold+的帖子 咸魚邊個製造?

咸魚邊個製造?咸魚咪係啲人唔想食自己分到嗰條魚,而想要另一條魚就係咸魚,分 ...
說中要點。為何制度要吡人有機會去搶食咸魚!

個制度唔係依家先知道,個制度係經過多年歷史,配合各方人士需要而成立。想食咸魚有好多方法,不過「食得咸魚要先抵得渴」

引用:回覆+sukitelfold+的帖子 個制度唔係依家

個制度唔係依家先知道,個制度係經過多年歷史,配合各方人士需要而成立。想食咸 ...

引用:+本帖最後由+karen55407+於+15-6-10+23:08+

明白要知「渴」,多年歷史不代表對!!!眼見這制度是人踩人咁去食咸魚!辛苦大人、辛苦小朋友、辛苦學校⋯⋯為何利弊之間不去取平衡點呢?!

引用:同意!!!!大氣候各方都病了!令小朋友學

原帖由 sukitelfold 於 15-06-10 發表
同意!!!!大氣候各方都病了!令小朋友學習期越推越前,課程越推越多、越深⋯⋯

要制止這個惡性循環,只 ...
唔關制度事,家長態度反而主導,無論點立法(以前就英中已經閙到滿成風雨),爭入名校風氣不改,這樣殘酷甄選方法一定會存在

咁你慢慢研究個平衡點喺邊,我就食住咸魚等你。

引用:回覆+sukitelfold+的帖子 咁你慢慢研究個

咁你慢慢研究個平衡點喺邊,我就食住咸魚等你。
點解要我研究?!我冇出教育局糧,請你咸魚主人慢慢研究啦!

karen55407    發表於 15-6-10 23:25

引用:A.朋友仔今日叩門,400幾人in,即場宣布seco

原帖由 CherryCake 於 15-06-10 發表
A.朋友仔今日叩門,400幾人in,即場宣布second in名單,好殘酷

B.朋友個仔叩門被通知要考筆試一小時,咁細 ...
家長的壓力自己受好了………我唔想令阿仔都感壓力

引用:Quote:原帖由+Yanamami+於+15-06-10+發表升

原帖由 chan803 於 15-06-10 發表
咁介意面試,可以搵啲無需面試的學校去報,甚至放棄自行的機會亦可。

...
Agree no more! I wish all those quality school becoming DS or private.... No more  draw for those quality schools! It's the most fair way! No free lunch! If the parents trying to get the kids in a good school but don't even want to get the kid ready for a test to show that they are suitable to, I really don't understand how do u expect the school is the right place for your kid! There are so many schools which are open throughout the year. why not directly get a place there?

引用:Quote:原帖由+karen55407+於+15-06-10+發表

原帖由 sukitelfold 於 15-06-10 發表
明白要知「渴」,多年歷史不代表對!!!眼見這制度是人踩人咁去食咸魚!辛苦大人、辛苦小朋友、辛苦學校⋯ ...
咁點解吾隨遇而安,派邊間讀邊間!吳君如都教你只有懶嘅女人,無醜嘅女人!無吾好嘅學校,只有怨氣重又吾想付出嘅父母!

回覆:叩門真係個殘酷遊戲

叩門,對學校、家長係雙贏。對小朋友就係好大壓力。自行派位都係學校冇得say no, 唯有最後自己收番十個八個。
講派位制度,自行就應該取消九世,什麼鄰近就讀,攪到D人左般右般。

回覆:叩門真係個殘酷遊戲

叩門其實是俾人多一個機會、多一個希望。

引用:叩門其實是俾人多一個機會、多一個希望。 +

原帖由 bubuG 於 15-06-11 發表
叩門其實是俾人多一個機會、多一個希望。
機會,希望係留比有準備嘅人架

‹ 上一主題|下一主題