用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2014香港中學/小學 50位排名榜
樓主: little_kid
go

2014香港中學/小學 50位排名榜 [複製鏈接]

鄧顯學生心目中的神校,可能只有HKU,CU,HKUST而已

ckcleung 發表於 14-6-2 08:46
鄧顯學生心目中的神校,可能只有HKU,CU,HKUST而已

好有理想

引用:Sorry+我接受唔到道教聯合會xxx中學排名前

原帖由 conniemar 於 14-05-13 發表
Sorry 我接受唔到道教聯合會xxx中學排名前過哂喇沙,maryknoll 同華仁囉
我十幾年前讀鄧顯時,已經係競爭激烈,因為佢地真係試過會考26,7分都唔收番...當然地區名校唔係人人識,但係北區真係好少人會唔識

甚麼鄧顯嚟講到幾神都好,你係街道問十個都冇三個知到呢間學校係邊度.更莫論甚麼僱主啦! Book smart vs street smart.
神校可貴之處就係讀書一啲都唔叻嘅係社會上的成就比讀書叻嘅更高. 請問鄧顯出過什麼叻人,一年又有幾多人入到醫學院? 人哋QC St Joe 一年有十幾二十人入medi 呀.

gwengwen    發表於 14-6-8 04:21

原帖由 conniemar 於 14-05-13 發表
Sorry 我接受唔到道教聯合會xxx中學排名前過哂喇沙,maryknoll 同華仁囉
鄧顯堅勁架,會考那時25分都入唔番中六,入U 率100%,  唔係一,兩年喎,係年年喎,唔到你唔接受!

引用:甚麼鄧顯嚟講到幾神都好,你係街道問十個都

原帖由 Nbranson 於 14-06-03 發表
甚麼鄧顯嚟講到幾神都好,你係街道問十個都冇三個知到呢間學校係邊度.更莫論甚麼僱主啦! Book smart vs stre ...
論名氣,鄧顯就一定不及神校架啦
論真材實料,如果你話QC,st joe一年十幾二人入medi, 咁鄧顯一年入 med,  BBA law,  精算,global business,  prof acc…就一定唔止十幾二人啦

一間創校30年多的中學能有如此成績實在厲害!鄧顯是否神校其實不用爭論,學生現時公開試成績及入U率已可反映事實。拿超過百年老店,與一間只有30年的學校比較名人數目,意義不大。因為鄧顯第一屆畢業生只有四十零歲,加上當時新校,應該學生成績未必極高。

引用:甚麼鄧顯嚟講到幾神都好,你係街道問十個都

ailimama 發表於 14-6-3 14:59
就係有呢類人肓目追棒神校,我地呢類平民子女先可以多一點機會入讀呢類地區名校。

...

對呀!有些人對於學校背景完全不了解便莽下評語,是完全不負責任的行為。

回覆:2014香港中學/小學 50位排名榜

我是讀鄧顯的,係科大讀BBA, 母校堅勁,但唔代表有好多人識,只能話佢低調,冇乜宣傳,事實根本冇需要,我們都是靠實力的!

Compared others 叻marketing, 我地名氣係輸啲,而咁耐以來,校長冇要求我地為佢宣傳什麼,但我相信好多畢業出來都略有成就的!

位仁兄寫既COMMENT係咁架啦.佢信神架. 佢無話鄧顯唔勁,不過唔夠佢母校SJC咁神啫

王家爸爸  目前系SJC比鄧顯好,但如果SJC不加倍努力,可能會被追上。  發表於 14-6-4 07:40

點解冇乜聽鄧顯出過d狀元?邊年出過

Nbranson 發表於 14-6-3 23:53
可能係你見識少。
http://eastweek.my-magazine.me/index.php?aid=26161

ckcleung  下個問題會問,有咩名人校友?有無ALUMNI贊助師弟去日本旅行?.........  發表於 14-6-4 08:58

除了學術成績好,鄧顯的辯論也不錯。

一個排名表,真是見盡人生百態,眼光是否廣闊,內心是否狹窄都見到了

甘恩  讚  發表於 14-6-4 08:13

http://std.stheadline.com/archive/fullstory.asp?year1=2001&month1=7&day1=7&month2=7&day2=7&id=20010707a01

除會考,高考亦有~

http://news.sina.com.hk/news/20130722/-1842-3022693/1.html

文憑試成績亦極佳~

Ryan_baba  好  發表於 14-6-4 08:44

話明係競爭力榜,不是封神榜,都唔知你地勁0爭d乜

ckcleung  黎黎去去都只係一個人堅持"神"的地位不可侵犯啫  發表於 14-6-4 09:00
Ryan_baba  是有人要神至安樂  發表於 14-6-4 08:45

其實神校贏鄧顯嘅只係年資,百幾年歷史對30幾年歷史嘅!鄧顯成為神校係指日可待!

‹ 上一主題|下一主題