用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: onon811
go

聖類斯小學 [複製鏈接]

醒目開學勳章

ha8mo 發表於 13-10-24 08:31
多謝指正
我見佢都收埋長洲既男仔
朝朝未天光搭船出來返學都幾辛苦
由細到大都有長洲學生,嗰邊少中學,唯有中西區較近

引用:Quote:iantsang+發表於+13-10-24+04:11+另

原帖由 ha8mo 於 13-10-24 發表
我覺得三間之中佢最
做左男女校就靈活好多
咁中西區Band2男生有乜中學選擇?

引用:Quote:原帖由+ha8mo+於+13-10-24+發表我覺

原帖由 happylol 於 13-10-24 發表
咁中西區Band2男生有乜中學選擇?
以官津來說Band 1 仔去King's, 派不到就去SL, SL 都派不到就要去Band 3 男女校,如聖士提反堂。

有次去旅行在香港機場阿仔同一個聖類斯3年級既哥哥玩揸飛機(仔當時4yr), 個哥哥一見到有小朋友走過黎就自動彈起身讓小朋友玩, 又nice有禮, 仲好照顧小朋友!! 我先問佢讀邊間學校, 之後又聽到件事覺得聖類斯好好, 其實每間學校都有乖同唔乖既學生, 家教更為重要呢!
利申: 小朋友不是讀聖類斯

bobo101^*^    發表於 13-10-24 12:43
jdhwangmom    發表於 13-10-24 11:54
fsforth    發表於 13-10-24 11:43
phoebe_ming5    發表於 13-10-24 11:36

回覆:聖類斯小學

其實普遍男子中學的學生都是出口成文,我不覺得奇怪。你問問自己身邊讀男校出身的朋友便知道,但他們長大後往往都有很高的事業成就和美好的家庭

回覆:聖類斯小學

其實普遍男子中學的學生都是出口成文,我不覺得奇怪。你問問自己身邊讀男校出身的朋友便知道,但他們長大後往往都有很高的事業成就和美好的家庭

The old boys are good and some are high achievers in HK.
The current students are not on par with their predecessors regrettably.

回覆:newdaddy 的帖子

好正!St louis 真係好正!學校完全開放sat 比學生返去活動,有打ball, 有童軍,又有個鮑思高活動中心,其中一個操場大到有觀眾席,我怕堵車一早去到,小孩去到好興奮,竟然同St Louis d 中,小學生一齊打籃球,有d 去interview 既男家長都同自己仔仔一齊打,超relax, 未試過去interview 去得咁開心同輕鬆。我特登在旁扮路人甲去觀察佢地學生言行,都ok 呀,重見到一班中學生排畫劇,無老師train 嫁,但個個都好有自信,會主動提出意見改善,v good! 上到課室有個老師問我係咪呀xxx 家長,嚇死我,以為要in 我,原本問我小孩係咪有濕疹,睇中定西醫,有一個好好既中醫想介紹比我,佢學生睇左好返好多,之後立即去攞資料比我,感恩:)

引用:+http://the-sun.on.cc/cnt/news/20130302/

原帖由 ha8mo 於 13-10-31 發表
http://the-sun.on.cc/cnt/news/20130302/00407_002.html

焗收Band 3生 拖垮直屬英中  2013年03月02日(六) ...
以往小一少人報,競爭少,少人揀,而家多咁多人報,揀得出黎既質數都吾差,尚且而家好多幼稚園未畢業已有小二程度,我估吾會再落車掛

iantsang 發表於 13-10-23 22:01
我補充少少啦,其他野無必要評論。保持全部開英文班嘅條件係收85%全港頭40%學生。中西區嘅問題係band 1 男 ...

對不起, 對中西區不太熟識.
請問 "另外果間真資" 其實是那一間?
及 "威記" 又是那一間? 謝謝!

好似無人講,收到入圍既信?

引用:好似無人講,收到入圍既信?

原帖由 kinder.bb 於 13-10-31 發表
好似無人講,收到入圍既信?
收到入圍msg  ,未收到信

bobbob  無收電話咩?  發表於 13-10-31 23:54

What message? How to check 1st interview results?

Interview時,老師派咗張粉紅色紙:

Stlouisps.cloudapp.net

輸入小朋友出生紙號碼
再入爸爸手機電話

申報:我仔係備取生。

識身邊好幾個都一樣係備取生!

又見哩度無咩人講, 覺得比較奇

引用:直資男校是聖保羅書院威記我相信係指已結業

原帖由 ha8mo 於 13-10-31 發表
直資男校是聖保羅書院

威記我相信係指已結業多時的威靈頓
多謝您的回復,請問灣仔網係咪好過中西區(男仔)?

引用:Quote:原帖由+chingcging+於+13-10-23+發表

原帖由 fsforth 於 13-10-23 發表
你見識得男校少,粗口基本上任何男校都會出現,樹大有枯枝,什麼樹都會有。

用女校把尺去度男仔,通常都是 ...
港大科大computer lab 全粗口,不過中學生係街講就d失礼

‹ 上一主題|下一主題