用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DBS 同 英華那一間較難入?
樓主: qqsunday
go

DBS 同 英華那一間較難入? [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+2ndsister+於+13-06-07+發表

原帖由 crazymum 於 13-06-07 發表
dse results yw 同dbs比仲差好遠!
英華小學轉直資後的學生連中一都末升到,要用dse成績來比較應要等多七八年。

引用:Quote:原帖由+lugano+於+13-06-07+發表個人

原帖由 crazymum 於 13-06-07 發表
QC is secondary school wow...
玄機: 所以我列出的其他的3間神校校名都是中學部

回覆:qqsunday 的帖子

抽籤先至係講機會

小克 發表於 13-6-7 16:47
兩間都係神級, 兩間都4千人報, 不過有樣野好有趣, 就係呢兩間神級收的學生極小重複, 即係DB收YW就唔收, YW ...
英華都叫神級不是吹到這地步嘛多人去IN就是可以叫神級...到龍年咪通街都有神級學校囉

引用:唔好意思,講名氣,背景,歷史,+氣質,+文化,

原帖由 小克 於 13-06-08 發表
唔好意思,講名氣,背景,歷史, 氣質, 文化,成績, 英華同神級仲有九條街, 莫講話同DB比, 不過講真呢三五年佢 ...
「神級」這類型的稱號對大家啲小孩有意義嗎?校長一人之力就真的能令眾多家長和同學喜歡間學校嗎?做出今天的成績嗎?

回覆:DBS 同 英華那一間較難入?

個人經驗DB難啲。阿仔DB 2nd, yw 收左。

唔好意思,講名氣,背景,歷史, 氣質, 文化,成績, 英華同神級仲有九條街, 莫講話同DB比, 不過講真呢三五年佢 ...
以歷史計,英華小學真的只是重開了幾年,但其中學的歷史一定長D,及其影響一定比較深遠。

回覆:嗅頭豬 的帖子

英華成4000人爭,真係唔易入。

兩間都係好好的學校,雖然英華是Grant School 22 組織內創校最悠久的學校,但論舊生名人社會成就,英華則不及DBS人才輩出。呢D不能改變的歷史做就了名校同神級名校的分別。

個人覺得是英華有了 "直資制度" 的背景因素下,造就了英華於 "九龍區直資男校第二把交椅" 的位置,時勢造機會,有了這個機遇,英華決定重開小學,有全權直接揀蟀的主動權,加上林校長用心努力,再加上學費定位合理,造就英華成功升呢!

發個夢先.....

如果當年DBS,英華轉直資之時,喇沙和九華都一齊轉。假如九龍區4大男校當年一齊洗牌玩直資制,在這前提下, ,縱使4間都是我心目中極有份量的名校, 相信有部份家長覺得英華排第 4 , 亦相信有一部份家長覺得英華排第 3, 未知有否家長會覺得英華會排行第 2 或第 1?

好,發完夢了......

我覺得 YW 揀蟀條件單一些,便是小朋友面試表現取決一切,除非 3rd in 父母見校長時講粗口。
而DBS, 小朋友面試表現只是其中一項取錄條件,還看其他附帶條件。這是我㡬個退休教師 Aunty 向我說的....well...

其實我真係唔明點解要比較呢兩間學校,不過我好同意一句說話就係"收你果間就係易入",呢句說話無論套用到邊間學校都適用...我只知道兩間都係好學校,我只係想搵間好學校、好校風o既學校培育我的仔仔,我唔需要佢有百年歷史,亦唔需要佢有出名o既舊生、校友,更唔需要神唔神校,會收你小朋友o既學校,即係覺得你小朋友適合讀果間學校,一間適合自己o既小朋友o既學校勝於一切

喵媽  他們最後係揀咗DBS  發表於 13-6-10 16:29
兒童是世界上最快樂o既人兒,兒童是多可愛~~

引用:其實我真係唔明點解要比較呢兩間學校,不過

原帖由 maxtimma 於 13-06-08 發表
其實我真係唔明點解要比較呢兩間學校,不過我好同意一句說話就係"收你果間就係易入",呢句說話無論套用到邊 ...
太同意了!

我經常有疑問,有多少家長有那些學校的第一身經驗,如果冇,最多只有報考經驗,有成功,有失敗,如何確保有中肯評價。

但家長們又樂似不疲!因為教育局不准公報這些,那些,係都要你估下估下,真折磨人!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:for+me,dbspd難入啲,有背景人士太多

原帖由 loveDD 於 13-06-07 發表
for me,dbspd難入啲,有背景人士太多
DBS  實在太睇家長BG ,  我諗普通人未必入到。

YW 實求小朋友實力

QEgg  Disagree  發表於 13-6-9 12:13
kuromi-chou  agree  發表於 13-6-9 10:39

引用:我經常有疑問,有多少家長有那些學校的第一

原帖由 ANChan59 於 13-06-08 發表
我經常有疑問,有多少家長有那些學校的第一身經驗,如果冇,最多只有報考經驗,有成功,有失敗,如何確保有 ...
第一身就要問返個頑皮星君先知~~

點算好 發表於 13-6-9 11:01
第一身就要問返個頑皮星君先知~~
我識幾個DB舊生,都報這兩間,乜結果都有,大滿貫又有,全軍盡墨都有,真係估佢唔到!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:點算好+發表於+13-6-9+11:01+第一身

原帖由 ANChan59 於 13-06-09 發表
我識幾個DB舊生,都報這兩間,乜結果都有,大滿貫又有,全軍盡墨都有,真係估佢唔到! ...
所以係 EK 大家只是靠自己的經驗去表達意見,或吹下水,係沒有一個人可以 judge 或批判對方說得對不對(除了一些數字,例如 open day 日期等等)。而開 post 那個, 當然只可把各方意見作為參考喇。

ANChan59  Agree  發表於 13-6-9 12:26

都算識得頗多這兩間的舊生。除非父親是超級VIP, 一般有些少社會地位但小朋友"戰鬥力"不夠,近年都好難只靠關係。至於神級,我認識的舊生不少返而想入CIS多些:)

maxtimma  CIS係漢基國際?  發表於 13-6-9 14:38
‹ 上一主題|下一主題