用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 今日又一村面試
樓主: YuiYeeMa
go

今日又一村面試   [複製鏈接]

回覆:濼晴 的帖子

絶對同意!

回覆:今日又一村面試

請問大家知唔知佢電腦堂係幾耐一次?個日c6去聽家長會冇問到 :;pppp:

CandiMami 發表於 12-11-4 10:22
請問大家知唔知佢電腦堂係幾耐一次?個日c6去聽家長會冇問到
一星期1堂

係呀! 又一村的老師好溫柔,校舍又大,多綠化,給人好舒服的感覺,我仲記得在樹林下做運動的時候,陽光柔和,清風送爽的感覺

又一村校舍大, 環境一流, 老師好有禮貌,我相信小朋友係到讀書一定好開

回覆:Peanut1224 的帖子

講真,相信好多家長都唔會淨係報一間半間,我諗平均起碼六七間,咁問心呢間又未至於去到一二線既幼稚園,但一定比一般村校環境同質數好,如果比你當in 6 間有3間收,你係咪會選擇d一二線而又收左你既kg呢?所以咪話好多媽咪係作後備囉,所以你見到6,7月佢學校個版好多媽媽會放番d校服呀書簿出黎,不過以佢既校舍環境同設施又有學卷真係幾抵讀既

回覆:ckhmama 的帖子

其實點解d人會覺得又一村係後備,因為個個都話淺,我亞囝今年k3,

中文功課「我們作息要定時、姐姐愛吃青菜」
英文:「These are my shoulders、The wind blows」
數學:「一至五十、單位加數」
每日有兩種功課,假期有中英數加一張工作紙。

開學兩星期已經有一次生日會、
一次英文唱歌比賽、一次兒歌比賽、
兩星期設計活動,主題:單車(齒輪,車輪,單車比賽,學生自家制獎牌)(記得上年K2是超級市場)、
四日運動日每日有不同類型運動,
開學兩個月老師已經打過四次電話交代亞囝學校情況……

亞囝每日返到屋企就會不停口對我講學校趣事
每次都有老師份
例如
老師同佢一齊玩單車,要亞囝載佢,之後亞囝話老師好重呀~救命呀,然後老師用腳幫手佢話老師當時表情痛苦,好笑

係走廊見到上年班主任,佢話亞囝高左好多喎!不過有d瘦要加油食多d

同班有小朋友喊會鼓勵大家去安慰小朋友,「喊係解決唔到問題架」

回覆:MSmrsKWOK 的帖子

「喊係解決唔到問題架」係亞囝口頭蟬,近排同畢左業媽咪傾過,又一村近年學術上已經比以前深了。

校舍很好,老師友善,只怕課程淺,上小學會否很辛苦?

回覆:muimuiclor 的帖子

唔好意思呀……其實我想知道點樣知道深同淺之分別。功課多?寫得多字?學校外籍老師有四位,國語老師有兩位,每日有一節英文堂,國語堂好似每星期兩堂 ,其實面試果日學校都企哂d外籍老師同國語老師同大家見面。K2下學期就會學識寫自己中英文名,每星期就會有一首中及英文歌返屋企高歌一曲,每星期尾有溫習册拎返屋企溫習(就要睇下媽咪Daddy勤唔勤力了)  我覺得又一村比較全面,人格品德都好著重,朋友之間的相處,做人要有禮貌等等。呢間係我亞囝第三間幼稚園,另外兩間都算出名學術高,不過老師的愛心未能達我標準。其中一間有時接放學見好幾位外籍老師放午飯,學校路口都未轉出去就點起支煙,老師又不太留意小朋友品行等等……又一村老師我試過係學校附近車站,放假係商場都會主動走埋黎同亞囝傾兩句(其實亞囝一早見到老師,不過始終老師放假/放學,都想比返空間老師)我真係覺得學校好有愛

回覆:MSmrsKWOK 的帖子

得到你的comments  令我們又對又一村加深認識 多謝 希望有好消息  因我係報上午怕難d 收

回復 MSmrsKWOK 的帖子

想問下你小朋友是不是讀全日or 半日。我想知道全日班的time table呀?小朋友是不是每日都可以到操場上玩?我個女非常鐘意間學校,我同老公都好滿意....

回覆:muichujamie 的帖子

我囝囝讀半日下午班,全日班時間表我唔太清楚,你可以打電話去學校查詢,校務處d職員可以話到比你知。開學頭一個月就好似見亞囝講每日都有去操場玩,之後好似係每逄二四著pe衫嘅日子都會到操場做各類運動

另外我仲想分享一下又一村仲會定期舉行比賽,上台幾個小朋友唱歌,建立自信。前排 金星淩日 學校專程係外國訂左兩支望遠鏡,請左兩位天文學家,放係操場上等小朋友排隊欣賞,家長都有份,上課室後(亞囝憶述)有一個好大黑漆漆嘅營幕,全班同學可以入哂入面觀星有星座同好多星星,亞囝呢件今星淩日事件講到宜家,連帶太空有d咩、星座都有興趣追問。每個學期都會有設計活動,亞囝K2時係有關超級市場,(亞囝憶述)有幾種活動比同學選擇,之後大家投票,超級市場票數最高,再投票超市名稱……之後每位小朋友係屋企拎一d有關超市有得賣的物件,回校再輪流扮演客人,職員,收銀角色,呢件超市事件亞囝學會了投票,買賣,合作,超市有咩,各個位置功能係咩。其實仲有好多開心事,又一村唔係一間死板沉悶的學校,會透過一個活動一個比賽帶出小朋友自信,幻想力,思考力,我亞囝係屬於活動型,我覺得學校好適合佢。

kelly0204  我諗我個仔仔一定好鍾意  發表於 12-11-5 14:19
muichujamie  Thanks so much!! 真係唔錯!  發表於 12-11-5 11:05

呢間學校嘅升小情況又如何?

收咗全日班啦!
我都想問下小一派成點?

juliakmy 發表於 12-11-5 12:42
收咗全日班啦!
我都想問下小一派成點?
已收信? 好快呀! Congrat~~
請問是否上星期五 in?

回覆:CHIHIMNAM 的帖子

我哋星期六下午in架!真係好有效率!

By email or by post?

回覆:schnauzers 的帖子

Same here, got the offer for whole day. So efficient!!!

‹ 上一主題|下一主題