用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 玫瑰崗幼兒園
樓主: Venus.tsang116
go

玫瑰崗幼兒園 [複製鏈接]

醒目開學勳章

引用:可以唔讀pn,下年先考k1嗎?知道機會插班嗎

原帖由 hehawendy 於 12-09-20 發表
可以唔讀pn,下年先考k1嗎?知道機會插班嗎?我就係住tko, 想k1搭校車會放心d

...
K1位少d, 因為PN可以直上... 我地都係住TKO

沙田去讀, 會會太遠呢?

回覆:sysy474 的帖子

自己揸車都要40分鐘,超遠啦

sysy474  噤真係好遠......仲諗住報多間多個機會!  發表於 12-9-21 14:13

sysy474 發表於 12-9-21 01:14
沙田去讀, 會會太遠呢?

住港島搭校車都要45分鐘才上到學校, 如果你住沙田, 起碼要一個半小時, 小朋友都會好累!
如果真係想報RHS, 不如睇下可唔可以搬屋! 唔得既話, 係沙田搵間好學校仲好啦!

sysy474  噤真係好遠......仲諗住報多間多個機會! Thanksss !  發表於 12-9-21 14:14

takuprio 發表於 12-9-20 21:30
K1位少d, 因為PN可以直上... 我地都係住TKO

TKO 得單程咋喎, 你係邊到上車?

請問是否RHS 幼稚園好好, 但小學麻麻, 多數會選擇其他, 還是小學都好好,可以放心直升, 請問係唔係可以直升小學呀?

bobo101^*^  修正: 幼稚園部畢業生可以直升小學部!  發表於 12-9-24 09:48

ddung_baby 發表於 12-9-21 11:43
請問是否RHS 幼稚園好好, 但小學麻麻, 多數會選擇其他, 還是小學都好好,可以放心直升, 請問係唔係可以直升 ...

今年小學部由幼稚園部黃校長接手埋, 聽聞改革中,今年幼稚園及小學部需要上西班牙文,好唔好就暫時未知道(等你正式考小學時問都未遲)。
不過小學部係英文小學, 我見好多外籍小朋友在呢間學校讀,英文一定有水準。
升小學好似要面試及考試, 幼稚園部畢業好似係優先。

醒目開學勳章

引用:Quote:takuprio+發表於+12-9-20+21:30+K1位

原帖由 bobo101^*^ 於 12-09-21 發表
TKO 得單程咋喎, 你係邊到上車?
我個女係全日班, 今年K2喇! 今年會幫細女幫PN, 有一程要去油塘/北角

請問玫瑰崗小學是否女校?
天助自助者,  別再怨天尤人

回覆:takuprio 的帖子

如果係咁,我照報n, 有需要就搬屋,我同老公工作都係香港區,我個人好鐘意大校舍

回覆:Mrs.Luckycat 的帖子

玫瑰崗幼稚園,小學,中學及商科部均是男女校!

回復 Venus.tsang116 的帖子

學校改左日期啊! 十月二十日交FORM 呀~

回復 bobo101^*^ 的帖子

多謝你意見! 但我比較著重學校教育質數, 例如倍正呢D band1學校, 佢地不論幼稚園或初小, 其實都係遍向中文教育, 但最後上到中學學術水平甚高, 甚至10A。好多人buy 高主教聖保綠學校, 因為家長就係buy出名對學生品行嚴格, 但你又講到玫瑰崗小學多外籍同學多, 而學校又非常著重外語又學西班牙語, 我擔心會唔會其實係一間一半國際學校?如果是其學校文化亦比較西化?

回復 SmartCandy 的帖子

RHS 係天主教學校, 學校來自西班牙, 所以由去年開始, 小學部先要引入修讀西班牙文, 希望所有同學更認識學校既特質。
我個仔在幼稚園部讀緊, 所以開學日那天眼見到好多外籍小學生一起放學! 學校係咪吹向國際化我就唔清楚, 不過你可以上RHS Primary section WEB SITE 及教育處小學概覽睇下岩唔岩自己既小朋友讀。

咁請問RHS的中文程度又如何呢?K2開始寫字,?如上local 小學適應嗎?

回復 hehawendy 的帖子

可以,但我個仔PN時,學校已經派咗紙問你讀唔讀K1,想揀上定下午班或全日班,並交留位費。
我見都有幾個係K1先入黎讀嘅小朋友,下午班應該多d新生。

回覆:IanBB09 的帖子

Thank you!

ddung_baby 發表於 12-9-24 11:30
咁請問RHS的中文程度又如何呢?K2開始寫字,?如上local 小學適應嗎?

N班已有親子功課, 好似K1開始寫字。
校長話課程深, 所以畢業生上任何一間小學都會沒問題, 一定跟到。

咁我就放心啦, 不過交表當日我不在香港, 唔知揾父母去交會唔會扣印象分

回復 bobo101^*^ 的帖子

想請問PN班課程上些甚麼,用粵語定英文?謝
‹ 上一主題|下一主題