用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇人放棄SC, 揀KV?
樓主: raytkn
go

有冇人放棄SC, 揀KV? [複製鏈接]

cutecutewing 發表於 12-6-26 00:07
咁又唔好話佢地異數,我個女同我都係講廣東話,同工人講英文,但一去到學校就自動轉channel,呢啲係佢地嘅特 ...

揀SC就係因為英文好出名,俾咁多錢讀SC又出去讀英文唔覺得有問題嗎?讀KV起碼唔使擔心中文、數學,就算英文程度也不太差,學費重平好多。

Btw,我認為SC也是一間好學校。

jeremyphlam 的帖子

sc有外籍老師呢點已經已經值回票價。出去參加啲英文班唔代表覺得英文唔夠好,而係想個小朋友可以再放眼世界,吸收多些課外知識,好似如果你覺得kv中文好,咁係咪代表你唔會同個女去圖書館閱讀多些課外書籍呢?道理顯而易明。況且,我都好少聽人要出去補中文同數學,呢啲家長自己教都可以,但要營造一個英語及普通話語境就唔係個人能力可以做到。

hayley1328    發表於 12-7-4 15:56

cutecutewing 發表於 12-6-26 21:24
sc有外籍老師呢點已經已經值回票價。出去參加啲英文班唔代表覺得英文唔夠好,而係想個小朋友可以再放眼世界 ...

中文真的可以自己教?希望係啦!還有,語言環境我覺得家庭絕對比學校重要。

jeremyphlam 的帖子

中文為何不能自己教呢?莫非我們這些成年人連教小朋友幼稚園的中文都沒有能力嗎?況且sc教的中文字都唔淺,足夠佢地自己閱讀一些幼稚園程度的中文圖書,唔通真係要教他們一些連大人都唔識讀嘅生字就叫好嗎?另外,如果學校不能提供良好語境,那做父母的便要付出多些了。

‹ 上一主題|下一主題