用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 細囡PN面試之我感
樓主: maggie_devilkin
go

細囡PN面試之我感 [複製鏈接]

very nice sharing ~~

唉, 慘啦, 我個2隻豬仔, 依家13個月大, 好似咩都唔識咁. 只係識拍手, 叫佢拜拜基本上90%係冇反應.  其他野更加係唔識. 咁點去interview丫.....

回覆:細囡PN面試之我感

我都想同大家分享。首先,我個囡係Sep 2010細b, 我只係報屋企附近慨KG,因為方便d.因為自知細女輸蝕,所以平常心面對,有人收就讀,冇就K1先再戰。
好好彩一開個就有間新開嘅學校有AM offer, 咁其後嘅interview 就好輕鬆。就因為咁反而收到兩三個offer.
個人經歷,我覺得揀家長多過揀小朋友,因為咁細個人仔可以有咩expectation 呢,即使大b都未必表現好。
所以,平常心最重要!

ekhc    發表於 12-9-5 23:23

Maggie, thanks for sharing ! 咁你1月插班後諗住出年原校上K1 or 再報其他學校K1 ? or N1 again then become 大仔?

引用:Maggie,+thanks+for+sharing+!+咁你1月插班

原帖由 mickey_lai78 於 12-09-06 發表
Maggie, thanks for sharing ! 咁你1月插班後諗住出年原校上K1 or 再報其他學校K1 ? or N1 again then beco ...
Update下近況。阿囡而家一、三、五返太古城寶寶幼兒學校下午(~2hrs), 二、四返Victoria playgroup AM(~1.5hrs)。下年二月足兩歲2個月會讀返迦南。今年我會報考心儀的K1同部分只收大囡的N1。若果唔得就原校升讀下年再考K1。其實都怕阿囡細個返學會好攰,而家睇下佢適應成點,再睇下cut 唔cut playgroup。

maggie_devilkin 發表於 12-9-7 17:38
Update下近況。阿囡而家一、三、五返太古城寶寶幼兒學校下午(~2hrs), 二、四返Victoria playgroup AM(~1.5 ...

Thanks for sharing.  My son is a Dec 2011 small b, I think I need to adjust my expectation and prepare for the worse...  In fact, how did a 13 month baby take interview? Did you train her at home?

我個女係今年6月出世,想揾定資料,邊間N班要出世就要報吖?維多利亞play groud我就報咗啦!

引用:Quote:maggie_devilkin+發表於+12-9-7+17:3

原帖由 mamath 於 12-09-07 發表
Thanks for sharing.  My son is a Dec 2011 small b, I think I need to adjust my expectation and prep ...
大部分的訓練都融合在日常生活。例如執玩具,我一開始(~9mths)是將波波池的波波倒落地,再要佢用手執,再放落布籃(Ikea),一來訓練手指活動,二來俾個concept about "Tidy up",每次玩完玩具都會唱首tidy up song,久而久之佢就學識放番玩具去原位。記得用玩的形式,佢做到小小都勁讚佢,同埋大人自己都要有手尾,好快就學到tidy up。

引用:我個女係今年6月出世,想揾定資料,邊間N班

原帖由 Makminnie 於 12-09-07 發表
我個女係今年6月出世,想揾定資料,邊間N班要出世就要報吖?維多利亞play groud我就報咗啦!

...
我剩知救世軍同Victoria playgroup要一出世就排

重有是多撘唔同種類的交通工具,再不厭其煩咁講佢知,平時玩的車仔是巴士,的士同小巴。阿囡13mth考迦南,見到老師提佢會知要揮手,老師一拎起架車就即刻叫Car。問佢交通工具佢唔識講未識指但都會眼定定望住正確答案。同埋老師俾禮物佢,佢望我一下,我掂下分禮物話拎得佢先攞。所以果次佢拎到offer,其他都是waiting

回復 everchan 的帖子

everchan,ha ha 我隻仔都係13個月..都係淨識拍手同腳仔落地..
其他byebye,比野,叫媽都未識..來緊11月巳有d開始in..
點好le??

回覆:wilsus 的帖子

我仔而家12個月,基本上叫佢byebye九成不會做,但如果見到鍾意的人,會自己揮手hi,同埋我真係唔覺得咁細個會識認圖認顏色喎?我都好擔心!

回覆:szesze127 的帖子

Don't worry! It is not your kid who had problems in the interview. However it is the nursery which has unreasonable demand on such young kids. Take your time to teach your kid some basic knowledge with no pressure on them, as a kind of parent-kid activity. Accept that they can't do it when they can't. There's nothing to worry about!

THANK YOU SHARING

我個B囝係2011/12細B, 多謝你哋的分享,我要幫佢開始練習吓!

細B媽媽們,努力啊

我女見到陌生人會喊,都唔知點算

thx for sharing

今年的細B同媽媽們要加油呀

Maggie, 我見到你之前講話會上寶寶一,三,五下午, 是pg嗎? 因為我都有報佢地pg...但係仲未排到我呀~~ 同埋pg好似排到兩歲前, 我個仔都已經16個月, 都唔知排唔排到呢~
‹ 上一主題|下一主題