用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 面試后感
樓主: vanover
go

面試后感 [複製鏈接]

又唔係會ignore interview 既, 不過小朋友唔識好似大人interview 見工咁七情上面, 總是不上心interview 既重要性, 加上english part 會好抗佢, 我都迫唔到我囡比心機interview.

btw, interview 同大人見工無咩分別, 是現在upgrade 左好多年嗎  ? 小學變中學, 中學變大學

首先申報咗我都係CCSC家長。其實依家升中制度唔係有面試同無面試既問題,而係唔係以小朋友真正能力去升中,所以令好多家長覺心有不甘,中學對收生也不能完全自主。其實學生差異大,不管學生、老師、學校同家長同樣吃力。眼見有些小朋友因家長選擇而錯配中學,讀既辛苦、教既辛苦、連家長都辛苦,為咩?其實最重要係咩?家長們有無細心考慮?
當日選CCSC因為小女除了讀書好,其他都無咩過人之處,呢間學校無面試,學校俾咗明確表示家長即首重學術,完全配合小女的本質,所以作首選。所以有無面試唔係重點,係家長自己要調節好心態以咩為本。

like_travel 發表於 12-2-9 13:50
btw, interview 同大人見工無咩分別, 是現在upgrade 左好多年嗎  ? 小學變中學, 中學變大學 ...

問的題目當然不同。見的對像不同,比較的對像不同,要求當然不同。但基本你要比到人有禮貌和自信心這方面係沒有分別。
:verycold: :verycold: :verycold:

的而且確不同學生不同問題,其實學校面試時已經分咗首選同次選學生。去年小女兩位同學去某中學面試,其中一位全級頭三,一位十幾,結果頭三個位見咗好耐,問咗啲問題關於對該中學感想,而另一位只問咗三個無關痛癢問題,邊個係該中學杯茶明顯不過。

Even University interview is a "publicity show"...obviously those at the top list (academic grades) will be considered. But they want to do the "marketing" to have people come to see their programs..

Nowadays, educators all become "marketing manager", how nice!!

sakura65  agree!!  發表於 12-2-9 18:14

deleted by like_travel !

sakura65  贊同。但事實上那些所謂名校衹顧自己學校能出位........衹收好成績的學生幫學校博得名氣。  發表於 12-2-9 18:18

唉!學校都好無奈,因為學生人數不斷減少,政府又唔肯小班教學,間間都想保住免殺校,唯有想盡辦法令間學校保住收生優勢。我唔認同學校做法,確應有教無類,不過也同情各學校處境,老師、校長都係凡人,都要保住自己個飯碗架!

like_travel 發表於 12-2-9 16:54
我始終覺得做教育既應該係無私既, 唔應該只留機會比叻既學生, 佢地小學成績唔係top three 就唔比機會入讀,  ...
如果你有留意到的話,自行收生階段,喇沙每年都有招收一些唔一定讀書好叻,但有其他才能的同學。皇仁呢,每年都收唔多於8個同學係有特殊才能或獎項的同學。DBS 、DGS、SPCC呢d更不再話下,淨係呢排d audition都忙到班家長抽筋。其實好多機會架,我識有個女仔,佢打乒乓波好叻,最後入左協恩。又有個女仔打羽毛球好叻,協恩和女拔爭住要,最後去左女拔。上年某九龍塘小學,差不多成班排球隊入晒女拔,其餘都去左協恩。佢地成績一定唔會係top three,但人地永不放棄精神,係佢地成功的因素。重有,就算唔係top three有乜問題,你都重可以等大抽獎!況且香港又唔係得佢地幾間學校,就算真係入左去讀,你估真係唔駛捱,你都睇到隔離張祝珊班家長話你想100分都好難架la!

crystalmami  ohnono多謝報料,早知我都俾個女去考協恩啦!  發表於 12-2-10 09:56
:verycold: :verycold: :verycold:

ohnono 發表於 12-2-9 18:22
如果你有留意到的話,自行收生階段,喇沙每年都有招收一些唔一定讀書好叻,但有其他才能的同學。皇仁呢,每 ...

deleted by like_travel

like_travel 發表於 12-2-9 23:26
sorry, my daughter also be top three student always, she also got 2 swimming medals (HK Inter-Primar ...

香港其實有好多學校都唔係揀頭三的,叻仔叻女又是實係一定較吸引。可能剛剛你見那幾間學校比到你這感覺。我記得你都講過你最欣賞協恩的李校長,所以實搵到一間符合你心意的學校。那些你覺得唔係辦教育的學校,或者冇心辦教育的,不去也吧!

其實每一間名校都好有心機辦教育, 而且要有專長既學生為其爭取更多獎項, 不過就有違"有教無類"的原則了 ! 在香港這個競爭激烈既地方生活, 就要妥協並跟隨遊戲規則, 所以最終都會揀選較top既學校

like_travel 發表於 12-2-10 09:31
其實每一間名校都好有心機辦教育, 而且要有專長既學生為其爭取更多獎項, 不過就有違"有教無類"的原則了 !  ...

Your daughter is so smart, which DSS will you chose?  

vivi2000 發表於 12-2-10 12:54
Your daughter is so smart, which DSS will you chose?

thanks Vivi2000, but 強中自有強中手, i am still thinking which DSS i should take finally
‹ 上一主題|下一主題