用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 民生in 完好失望
樓主: doni
go

民生in 完好失望 [複製鏈接]

今日唔知聽日事, 可能兩三年後考DSS比今日更大競爭。我有啲朋友今年報咗好幾間小一直資都唔收, 好彩最後有都有一兩間offer, 但過程真係好擔心。其中一個仲有D後悔當年棄MS選SC (唔等於SC唔好), 一鳥在手好過百鳥在林。

MS對我來講就好吸引喇!

MS

MS, 期待。

講真, 我當日都覺得msc interview嘅feeling唔係咁好, 但同老公傾過, 唔好俾一時嘅感覺cover左學校教育嘅本身,
我兩小朋友都係喺民生讀小學同幼稚園, 學校生活好忙, 因為除左讀書, 仲有好多活動要做, dd都係吸引我小朋友喜歡msc嘅原因...
學校有好多與外界合作嘅活動, 如果你想係其他學校搵到類似的外交活動, 我諗皇仁dd學校會有好多, 問題係你入唔入到?!
小朋友眼界係好重要, 只係睇老師好唔好, 咁讀邊間都係冇分別, 但要搵間有教學理念與你一志的, 就唔係間間做到...
真係要好好諗清楚,
另外, 民小同其他私校, 或出名的津校一樣, 都一定係有壓力, 如果諗住一登幼園唔洗煩的話, 我諗冇咁著數!!
我大仔今日學校旅行, 佢除左食物同水之外, 就係帶左本書去睇, dd係同學之間的影響, 唔洗老師迫, 佢地都知要做d乜, dd就係民小嘅力量...
不過如果真係讀唔黎, 離校都唔係壞事, 唔好睇到學校唔要佢, 其實雙方睇都唔係壞事!!

in我地個老師個人都唔差, 不過佢好似無乜中氣, 好細聲, 我地大人都要申前d好留心先勉強聽到佢講野同故事, 我個女好留心聽佢講野, 但唔知佢其實聽唔聽到!!
不過我都係覺ms氣氛麻麻, 感覺有點失望, 但因我係ms讀過書, 點都有d情義結,否則唔會考慮.
不過上到中學真係唔差架, 學生可以獨當一面架喇, 但聽講幼稚園同小學都麻麻, 其實佢只係中學好, 如果喜歡中學, 不如第日先考慮入佢中學啦~~

民生應該要學培正咁,家長不可以入,保持神秘,什麼收生準則,個小朋友見成點,過程悶不悶,老師咩表情態度都冇人知就最好了!學校都少啲給人批評!

咁又"西"唔到怪獸家長喎,高風險!

我阿仔舊年IN民生,咁舊年IN左培正、維多利亞、學之園、TT國際部同民生,最後除左培正,其他都收左,我地選左民生,原因有﹕
1)面試形式。我覺得面試形式好人性化、生活化。從兒童角度出發,了解亦顧及幼兒既需要,是唯一一間比父母都入班房面試既學校。面試時並非一對一式的面試,而是自由各取所好,等小朋友揀自己喜歡的玩具,等家長與小朋友輕鬆互動,我諗呢個係民生面試模式既原意。不過,係自由度較大既情況下,當然會出現一D老師控制唔到既場面,呢個真係要睇運氣拉!

2)面試所遇到的老師﹕面試當日所見,面試的老師、走廊上遇上的老師等,都好HELPFUL,好親切。

3)面試所見學生﹕當日,有學校小童軍帶領家長和小朋友進課室面試,從佢地既言行舉止,我認為呢間學校的學生不錯。

4)優良校風

入讀民生數個月後,我認為民生的課程設計很好,很有系統,教學亦好靈活,但課程頗深(尤其對細仔黎講),家長真係要每日同佢地讀書,不能鬆懈!當然,係而家呢個世代黎講,咁既要求亦唔過份。

我認為,各位最緊要選一間自己認為可以信賴既學校,因為,學校係幫你教育阿仔阿女的地方嘛!GOOD LUCK

ms係一間超多教學活動的幼稚園,身為ms其中一個家長,睇得出班老師係付出好多心機和時間比班學生,真係忙到七彩,收生interview只係眾多活動其中一個活動,做得不能盡善盡美,我會以包容的心去睇成件事。

回復 1# sllau 的帖子

如果好似培正或協恩咁得小朋友面試, 到時又會有人話佢閉門做車, 內定架啦

我覺得大家真係要學識包容同體諒, 呢個世界唔係完美既, 遇到挫折同困難都要識得克服,  其他人唔一定亦無義務要對你好, 如果你遇到好人就真係要識福, 宜家只不過係幼稚園, 咁既批判態度點樣捱到中學, 大學? 小朋友睇見又會點諗?

其實呢個interview模式, 學校可能就係想睇下家長既真性情, 如果我個陣唔識體諒, 唔識忍耐而黑晒面, 可能一早就俾人Foul左出黎, 好彩我EQ都唔錯

回復 50# sherry_wong 的帖子

面對呢d逆境,家長都能笑面迎人, 以禮相待, 再藉此機會教小朋友做人既道理, 相信每個老師每間學校都會鐘意呢類家長!

上面有位家長話"家長真係要每日同佢地讀書,不能鬆懈!"
我好buy......
我試過做第二間幼稚園的家長, 真係可以好放心去hea, 超爽, 唔洗誓心小朋友冇帶老師要佢地帶嘅野, 因為連帶個紙紙筒都會出通告,
但代價就係小朋友唔洗記野, 自己唔會跟功課,
老師一直同你講小朋友好叻, 唔洗擔心, 但其實其他學校的小朋友已經走前左好多,
結果上小學就知死...
我好明白, 因為我係過來人 !!

無左學券唔知會唔會再深D呢? 我都認為活動D教會好D, 如果有埋暖水泳池更好~
原帖由 letea 於 30-11-2011 15:30 發表
我阿仔舊年IN民生,咁舊年IN左培正、維多利亞、學之園、TT國際部同民生,最後除左培正,其他都收左,我地選左民生,原因有﹕
1)面試形式。我覺得面試形式好人性化、生活化。從兒童角度出發,了解亦顧及幼兒既需要,是唯一一間比父母 ...

我個女in時顏色答錯,老師重講(算啦媽咪):D 之後重好有心機再引導佢回答問題,講故事時老師都有心機呀
好心急呀:evil:

我幾好彩
四点鐘in
個老師帶師眼镜好好人
講故仔時阿女笑到唔停咀( 粗魯咗少少)

我覺得成個流程好好,老師斯文有禮,對小朋友好有耐性,如果收我仔仔,我應該唔考慮其他

回復 52# 恩林 的帖子

我都好認同"上面有位家長話"家長真係要每日同佢地讀書,不能鬆懈!" "
我不是ms 家長,囡囡亦讀緊一間外面形容的開心課程淺幼稚園.  學校每學期有數本書,每日有工作紙,每星期寫明教幾多個字(中英文).  其實,家長自己勤力+努力一點, 每星期溫書, 多和小朋友閱讀課外書本,

...多閱讀課外知識. 不一定比課程深的學校差.

今年面試兢爭真係好大,小朋友要同家長一曰走幾場面試很辛苦同樣老師也是一樣,所以我哋應該体諒老師, 將失望或不滿化做正能量, 比小朋友見到或聽到便變成負面的教肓.
‹ 上一主題|下一主題