用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 2009-2010的小一家長齊洩洩氣啦!
樓主: itbaby
go

2009-2010的小一家長齊洩洩氣啦! [複製鏈接]

原帖由 TomatoCat 於 08-9-28 16:27 發表
Geni

So quick u rec'd any rejection letter? There should be a lot of dss school or private still on interview.

我個仔又係in時表現較差!
我都好怕被reject的感覺!!
知足常樂!要為你所有的去感恩,
不要為失去的而埋怨!

唉,我的心情有係咁上下。
我早係上年已經開始留意自己區小學資料,之前就同呀仔高一年班的媽媽問長問短,今年輪到自己4圍問呀仔同班家長email保持contact, 大家交流下心得,本來諗好左咁咁咁,聽多兩個家長講的經驗又心大心細, 好煩。

因為仲有個細佬,兩個讀私小真係afford吾起,主力都係報直資,由度portfolio內容,搵番曬過往的相,scan成績表,scan聊聊可數的獎狀,埋頭做portfilio, 買color laser, ,幫呀仔映學生相,填表....有D仲要答“月詳細月好”的問卷, 比學校的信, 交表,同呀仔準備面試.......我呢幾個月好似只係為左呀仔小一入學而活...(當然我仲有份要勞心勞力既full time job)。

自行我仲冇交表,我驚我交完個心仲十五十六, 我得十五分,報心儀個間真係得個報字....或者幾間直資總會有間得吧?有時我都想安 慰下自己, 但前幾日第一間直資已知衰左, 其他好可能都係好渺茫....心儀間自行其實都好好,不過都好谷小朋友,呀仔會吾會預吾順,我會吾會頂吾順日日同佢開片? 如果自行選第二志願好吾好呢? 咁又等如一定冇得同第一個間叩門.....如果第時一個吾好采,可能第一第二都冇,只得到第三...或者第四志願.....咁我真係會好吾開心,覺得呀仔 deserve better....咁係咪都係報埋私小,起碼到時由私小轉校都容易/好聽過係區內第二三檔學校再轉校呀....then又四圍問人邊間好吾好,又download applicaton form,又作校長信,交表等面試.....

希望吾好又係得個吉

唉,好煩

我本來都以平常心面對, 自行階段第一日就誇區報咗間15分非常高機會入到的學校, 盡量避開統一派位階段.
昨日帶阿仔去一直資interview, 大人冇得陪, 佢話老師講完故事問咗3條問题 --  英文題唔知問乜 , 所以冇答; 數學題答錯咗(佢自己都知錯咗);  得中文題答咗一堆嘢(但我唔知佢答得啱唔啱).  我覺得好失望, 但又唔可以比佢知, 唔想比壓力佢.  老公叫我relax D,  話未必冇得2nd in ……
但其實我最心儀是一間私校, 唯有希望阿仔到時interview 表現好D!

醒目開學勳章

baldheadcat, 你直頭講哂我依家o既心聲~~ 又係早兩年已開始搵資料, 所有小一入學天書最起碼有兩年o既出版, 又係為o左做個portfolio 而買o左個printer, 又係有兩個仔所以又想佢地讀直資/私校又害affort唔起, 又係怕心儀官津太谷同個仔開片....... 太多太多, 不能盡錄~~~

我自問係一個好緊張個仔讀乜o野學校o既媽媽, 我絕對唔同意"間間學校都一樣, 讀邊間冇所謂". 自從8月尾9月開始, 我差不多日日發d同選校有關o既夢, 琴晚先發夢先見到reject o左阿仔o個間學校o既interview 成績表..... 真係人都癲~~~ 我懷疑自己到11月尾一間都冇著落o個時會short o左

原帖由 baldheadcat 於 08-9-28 20:01 發表
唉,我的心情有係咁上下。
我早係上年已經開始留意自己區小學資料,之前就同呀仔高一年班的媽媽問長問短,今年輪到自己4圍問呀仔同班家長email保持contact, 大家交流下心得,本來諗好左咁咁咁,聽多兩個家長講的經驗又心大心 ...

原帖由 Geni 於 08-9-27 22:04 發表
又要洩洩氣o勒~~~

今日又收到reject信, 雖然冇第一次咁失望, 但難免個心都唔係好舒服. o黎緊仲有幾間要in, 仲有幾間等緊result, 呢幾間仲要係我心儀o既學校, 真係好擔心~~~

一直以來我都覺得我個仔interview應該 ...

雖然我只仍在等待中, 但報幼稚園時都試過一間預左唔會收我個仔的學校, 而收到reject信時, 明明預左唔得, 但收到信時仍失落. 所以我都明白你的心情. 快快收拾心情吧! 加油! 不過講給你知, 我有朋友去年收reject信, 但八月時仍去學校叩門, 最後學校比多次機會佢個女面試, 而結果成功入讀的. 雖然明明個間學校waiting list都好多人, 但我朋友都成功叩門, 相信佢無放棄係主因.

我報左七間小學呀! 不過7間都係多人爭個種學校, 而全部都打定輸數的了. 最大寄望其實係津校. 現在交晒報名表, 叫做鬆一口氣.

popocat,

你地昨天係咪去左"港大同學會"?

原帖由 minmin 於 08-9-29 13:23 發表
popocat,

你地昨天係咪去左"港大同學會"?

我个仔九月二十七日去左"港大同學會" interview? 佢话很多问题都吾识

係"港大同學會"

我個囝係星期日最後一組in.
我問佢d老師問左佢d乜野,
佢都講唔出!!!!!

佢話老師用英文問左佢d問題, 有d識答有d唔識.

各位好媽媽,

想同你地分享下前年我幫大仔報學校心情.  當時同你地依家一樣, 由年頭開始將之前既學術+課外成績整理成一本見得人既 portfolio, 又要填表in學校, 又要要求亞仔比心機考得好好地, 但又不能對佢有太大壓力.  每次收到信同亞仔一齊拆, 真係心血少d都死, 個死老唔加多句已經多謝, 果種辛苦真係今日都好記得.  最慘仲有個細既有直接影響, 所以當我得知派到第一志願, 成個人開心到喊哂, 直情同生完仔一樣咁鬆哂.

雖然上星期五幫細仔交表已經唔使煩, 但我一定唔會唔理解大家依家既心情, 有邊個媽媽唔想自己既仔女可以入到一間好學校, 不過僧多粥少, 祝福你地咁多位.

原帖由 minmin 於 08-9-30 13:27 發表
我個囝係星期日最後一組in.
我問佢d老師問左佢d乜野,
佢都講唔出!!!!!

佢話老師用英文問左佢d問題, 有d識答有d唔識.

minmin,
可唔可以话比我知你的reference number 啊!  我想计吓几多人报名.  我就是09100397, 即是第397.

我都係咁話, 我個仔都係k2,都唔知搵咩學校好, 都會報考直資及私校, 但真係好鬼煩, 一陣又話要整profile, 真係唸吓都頭痛呀
原帖由 Small_Cloud 於 08-9-9 16:25 發表
我個仔今年讀 k2, 我宜家已經驚緊啦

我終於可以放下心頭大石啦.....其中一間心儀小學cfm收左我囡囡.  打后入左form in的學校都好似冇咁大壓力

醒目開學勳章

恭喜恭喜~~   邊間收O左呀?

原帖由 dlh525 於 08-10-1 09:42 發表
我終於可以放下心頭大石啦.....其中一間心儀小學cfm收左我囡囡.  打后入左form in的學校都好似冇咁大壓力

Gigamind English Primary School   ~  可能你未必知, 因為係天水圍...

原帖由 Geni 於 08-10-1 09:58 發表
恭喜恭喜~~   邊間收O左呀?

醒目開學勳章

其他人知唔知有乜所謂, 最緊要係你心儀O既學校

原帖由 dlh525 於 08-10-1 10:31 發表
Gigamind English Primary School   ~  可能你未必知, 因為係天水圍...

hellobaby,

The reference no. is 09100942.

Will you consider Hon Wah?

你講的說話真對, 我也有有身同感受,試問一個咁細的小朋友又點能夠答一些很深的問題,
我仲慘, 得10分, 唉! 都唔知去得邊間
甘辛苦都係想他們在一個良好的環境成長
盡力而為吧

睇左咁多,一個字形容晒我而家個心情:煩!
我個女啱啱返左K1幾個星期咋,未返幼稚園時我已開始煩緊呢個問題,同人講,會覺得自己好煩,唔同人講,自己林得越多就越煩!
唉,都唔知點好!!!!有時可能抽獎有抽獎好,無得比你煩!!!
‹ 上一主題|下一主題