用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 唔該!!有無人知GC呢兩套First Steps to Reading 定 Rich ...
樓主: 菜菜子
go

唔該!!有無人知GC呢兩套First Steps to Reading 定 Richard Scarry's 邊套好d呢?? [複製鏈接]

該用戶已被刪除

Re: 唔該!!有無人知GC呢兩套First Steps to Reading 定 Richard Scarry's 邊套好d呢??

該用戶已被刪除

Re: 唔該!!有無人知GC呢兩套First Steps to Reading 定 Richard Scarry's 邊套好d呢??

J&Amom,hinhinmummy:

唔該哂你地嘅分享呀....咁我唔買住喇,
費事放四年咁耐la...

你地成日講嘅大孖事件係咩事呀??
講唔講得架??乜大家好似好驚咁嘅.........
(八掛下,吾好介意)

講下套唐詩....

danniewo:

我諗我同你老婆買嗰套可能一樣,
粉紅色包裝的,一段廣東話,解釋完之後
再用普通話唸,之前段廣東話都幾煩,
但好在同一首詩一段廣東話當一首,
之後用普通話唸就當第二首,所以可以飛
走哂d廣東話解釋,咁都無禁悶咋.....
haha.......

菜菜子

係啦, 到時又有新的教材, 何必買甘多放係度舖塵?

同埋小朋友不好比佢地看甘多電視.

我不知有無關係, 但自從我買左呢d vcd之後, 就成日比兩個小朋友看, 諗住好過看卡通片.

點知個細仔中左毒甘, 一起身就開電視 + dvd, 從不比我看電視, 依家tvb做緊mug野節目都不關我事, 我屋企部電視變左卡通台.

不知係不係看得電視多, 細仔變左太專注看電視, 不肯開聲講野?? (純個人推測, 無証據)

J&A Mom

我無諗架啦, 不過你們提起我先講咋!
該用戶已被刪除

J&Amom,hinhinmummy:

oh............真係sorry喇!!!!!!!!!!

你們今年會不會去書展? 好似是7月21號.

+MaMiAKiRA+,hinhinmummy,J&Amom,菜菜子,JackMon

我又來啦,各位supermama , 我成日咁叫我亞媽架,煮飯洗衫掃地湊孫仲可以做義工,真係非一般,我真係覺得女人係神奇架,我自問只可賺錢同埋同個仔玩下flash Card,得閒溝下女(只有我老婆), 所有野都係我老婆搞掂,佢係我o既supermama2號,你地呢......3號,4號,5號....利害利害,不過你地後生過我亞媽好多好多好多,(女人↓絕對唔可以話佢老,唔係我驚我出唔到BK 個網站,成晚部機都hang左),嘻嘻............

我個人比較樂觀,所以會自得其樂,人為乜呀,為仔女,為老婆。為亞媽亞爸,同朋友嗟,最緊要係開心,想講乜就講乜,不過如有得罪唔好怪我,我都係有話直說,無謂咁作狀呀,我個部門同事如果見唔到我都話悶好多,我o既工作都好緊張,而且責任仲好大,如過樣樣唔take it easy, 會好快癲架。講真做人最緊要大家快快樂樂,弄兒為樂嗎?

我仲冷叻同+MaMiAKiRA+話GC做Madeline特惠添,原來我咁背,以為第一手消息添,諗住過來話比大家知,wowoo......菜菜子,第二次留翻比我威啦, 我嬲架•

hinhinmummy:

我自己吾係好鐘意睇書,所以末去過書展架..
而家為左個仔就成日拎住本書law,haha..
係呢..書展有乜野啱bb買架!!

danniewo:

嘩!!乜你咁夜仲未訓,你都好superbaba wo,
你都同個仔玩下flash Card,我老公吾會架,
不過就多數佢買 食送 煮飯,所以我都吾係
supermama呢.....
GC做Madeline特惠,我都係咁啱睇到咪上來
會報下law,咪嬲la,下次留番比你威喇..haha..
GC嗰兩套野,我仲未係太識用呢..
仲要向你呢個superbaba請教請教架!!
hehe...........

菜菜子

書展其實無mug特別, 不過一次過集中晒好多種類的書比我們揀, 不駛周圍行, 不過就好多時因為時間緊迫, 人多而作出左錯的決定.

無記錯的話, 星期六, 日有d特別時間, 有兒童遊戲, 好似扭扭波, 上年就有摺草蜢.

今年我都應該會去.

ha ha!! 我同菜菜子一樣, 都係有時蝦子餅買餸煮飯, 多數
叫外賣, 真係失禮!!     都唔算係好mami啦~~ ha ha!!
都係我ma ma以前太錫我.... 先攪到我唔識煮飯!!  
所以我......... 就會自細訓練Babe做o野, 不過暫時淨係執
玩具先啦~~ ha ha!!  

我覺得danniewo你都算唔話得, 會同囝囝玩flash card.
我蝦子餅喎...................    真係未試過o架!! 唉!! 仲
要係我日日提住佢同BB講 "Eng o架拿sa" 咋!

danniewo,

無所謂啦~~ 報料唔怕重覆o架~~ 最怕無人上o黎報料咋!
係呢! 哩牌唔係幾見你太太留言o既!?? 得閒上o黎傾o下
嘛!!

hinhinmummy,

可唔可以講o下你上次部CD player好唔好ar!! 我o地都
想買部細細o既o係房聽, 因哩牌我同蝦子餅都失眠......
好慘~~~~~~
[img align=left]http://www.iuploads.com/free_image_hosting/images/CHO/statue04.jpg[/img]

+MaMiAKiRA+

我老婆日日都上來睇下架,所以有時下午見到我但又唔講野咪係我老婆囉,佢唔識打中文輸入法架,有幾次發表都係一路打電話比我,一路問我點打,其實佢已經有塊手寫板,但唔知仲乜個software有問題,寫完又唔彈d字上網,我都要羅去修理下。等佢同你地講下啦,以下內容由佢發表啦,不過我代筆。

danniewo

菜菜子,

你係咪買o左phonics kids 同 first step to reading 詐, 我都有dd教材,如果係我可以講下點用,兩套好簡單詐。

Mrs. danniewo

好ar!! Mrs. danniewo

不如你就分享o下點用ar!! 我都係o岩o岩開始first step
to reading第一本咋! 隻碟係就係好生動, 但速度慢o左少
少........我Babe等唔切~~~ 所以我暫時都係自己讀比佢
聽咋~~~

akira

[img align=left]http://www.iuploads.com/free_image_hosting/images/CHO/statue04.jpg[/img]

+MaMiAKiRA+

我上次買果部係panasonxx, 無記錯的話應該係1488, 可以免息分期12個月, 每個月121元(我都係分期), 還買左兩部, 仔同女一人一部.

我覺得ok, 佢可以當discman(雖然依家已經無mug人會用), 可以用乾濕電(專用電池or3a電).  開著會有藍光. 唱完成隻碟會自己熄機.

我就覺得好好啦, 因為比個女臨訓前自己聽cd, 聽完不駛成日起身看佢聽完未要熄機.

我都係不識煮飯, 上次工人放假, 自己煮公仔麵食都錄到隻水起晒水泡.  都係阿媽太鍚我, 不比我煮飯, 所以我要train我個女(但邊個train佢??)

oh.......完來呢度都唔止我一個係"無飯主婦"呢... haha...

尋日同bb去游水wo,佢勁鐘意游,游左成個幾鐘,
連奶都唔洗食呀,玩到唔肯上水tim,初初用船仔水泡,
之後見到表哥仔(11個月大)就咁游,佢見表哥仔用手
狂拍水,佢就跟住拍,之後仲用腳踼,所以真係要比
d bb 多d見面呀,次次見完都學到野架,番到屋企
就做番哂出黎,真係好好笑架!!!!!!!!!
係呢你地有無同bb去游水呀??????

+MaMiAKiRA+/hinhinmummy:

你地諗住幾時開始train女女呀,我都成日同我仔仔講,
大個d要幚媽咪手洗碗呀,媽咪同舅父好細個就要幚
手洗碗架喇,到你大個d呢個重任就交比你喇!!!
但係佢嘅反應就係儍笑...haha.......

danniewo & Mrs. danniewo:

我都唔識打中文輸入法架,之前用九方架,但壞左之後,
喺個電腦搵搵下揾到手寫板,所以先至傾到計咋...

係呀..我買o左phonics kids 同 first step to reading,
但真係唔知點開始好呢,如果你可以講下點用,就當然係
求之不得la..........Thanks!!!!!!!!!!!!!!   

呀..想問問大家套First Steps to Reading 內的
flash cards d 紙咁薄,你地同bb玩時點放呀??
請指教.........THx!!!!!!!!!!

hinhinmummy,

唔該晒ar!! 我依家都係晚晚要走去Babe房熄機~~ 都幾
煩~~  
你o地今年又去書展, 咪會再大出血lor!! 我真係唔敢
去, 費事忍唔住買o野, 所以都係托人幫我買一兩本咋!

菜菜子,

我琴日又係帶o左BB落樓下游水, 不過就係第一次咋~~
嘩!! 佢鬼死咁開心!! 攪到我都好開心!! 所以諗住以後一
個星期帶佢落去玩兩三次lor!!

因為係第一次帶0Babe去游水, 所以除o左買手袖之外仲
買o左普通水泡同船仔水泡. 佢初初都係用船仔水泡玩
o下, 但後來佢落過水之後, 就咩水泡都唔要~~~ 要自己
企o係池度潑水~~ ha ha!! 不過飲o左少少水!! 唔知驚
唔驚呢!? 我有o的擔心~~  

ha ha!! 其實依定仔仔都仲好細, 十幾個月~~ 暫時都係
train 佢執o下玩具咋~~ 不過真係幾好!! 佢真係肯執!!
上次有班 friend o黎我屋企, 其中都有人係有仔女o既, 可
能佢o地錫個仔, 唔會比哩o的苦工佢做!!
所以見到我Babe細過佢o地o的仔女都識得執玩具. 反而
佢o地話自己仔女, 整到屋企亂晒.......... 所以我諗細細個
開始訓練佢要企理, 有手尾都好緊要! 仲有著數添, 因佢識
執玩具之後........... 我真係可以執少好多o野o架! ha ha!

菜菜子,

o的 flash card 真係好薄, 易"巢"又易爛!! 所以我自己就
買o左o的透明牆紙(用o黎包書o個o的), 將佢底面都貼一
層. (貼之前我會o係張card底整番個中文解釋先), 然後逐張"介"出o黎!! 所以可以放o係地下玩, 又可以比 Babe 自
己拎住睇, 都唔怕會整爛!!

其他daddy mommy 呢??  

菜菜子

我自己係電腦跟佢的生字整過d flash card, 再用硬card紙print出黎, 佢原裝果d只cut左幾本出黎.
‹ 上一主題|下一主題