用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請容許我SHOW OFF 一下.
樓主: cherrylemon
go

請容許我SHOW OFF 一下. [複製鏈接]

HI TERESA,

溫習左而又發揮到,我已經收貨,EVEN分數低我都唔會鬧,我只睇佢有冇盡力.如果測驗分數低係因為份卷深,測課外野,係因為學校要"揀"D 叻人出黎,汰弱留強.如果唔想比人淘汰,唯有自己同個小朋友要更加努力.

composition & comprehension其實係靠平時累積知識先可以應付.每日做少少試下啦.會有好效果的.

........(我都認我個仔係有d"犯賤"係要比人閙至會改)..........好攪笑,我有時都覺得係,我個女比我鬧完係會專心d.

.............reading  & answering skills..........係好重要的,試過個女答short answer時個要答一個日子但冇加到個"on"字,就扣分! 呢D真係要教.

.......盡量每日要佢read aloud 10-15mins (reader, textbook).日日食飯睇pearl news, 練listening........呢個方法都好好呀! 但我女好難轉到台喇! 不過佢listening開始低分,因為深左同快左,佢話佢開始聽唔明,我又要諗辦法同試驗喇!好辛苦呀!
日日都有問題............

.......你咁勤力&諗咁多野幫個仔,一定得架! 等你啦!

原文章由 Teresa 於 07-11-3 10:00 硐表

cherrylemon,

睇完你既message, 好戥你開心.

我個仔而家三年級.  其實我都係用緊你既方法---又打又閙又拍table + encouragement... 仔可能發展都係遲過女, 我要督得好緊個仔至會做野.  岩岩過左既test, 同佢溫左既佢都識哂同有進步, 但係compo (中/英)同eng comprehension因為冇得溫, 佢唔掂.

所以我而家打算全力train佢呢方面.  之前試過出去比佢上reading & writing, 不過因為唔係針對性改善佢既弱點, 加上人地唔會閙(我都認我個仔係有d"犯賤"係要比人閙至會改), 佢覺得"太輕鬆"而
唔記住個skills.

我用既方法:
學phonetics (國際音標), 練oral.
一星期同佢做2次comprehension (tsa paper), 教佢reading  & answering skills.
盡量每日要佢read aloud 10-15mins (reader, textbook).
日日食飯睇pearl news, 練listening.
任佢買任可類型既英文故事書(只要佢肯睇就得架喇).
...

你用既方法好好呀! 多謝你既sharing, 我真係要好好學下.  我好希望我個仔有朝一日可以好似你個女咁呀!

鬧,氹,教,嬲,掟書,拍枱樣樣齊, that's what I always do but no effect, congratulations cheffylemon....

angkuku, 好慘,頭先打好晒,點知post時個網down左,冇左我段字!

好想講,唯有再打過!

no effect都唔好放棄,只要你唔係要求好高,你的努力一定會得到回報,只係回報多與少,就唔由得我地控制,不過分數唔係代表一切,當然小學階段都係希望成績好,如果踩到盡成績都係冇辦法,唯有發掘其他濳能啦,例如,佢鋼琴彈得好好,但成績唔好.....佢畫畫好叻但成績唔好.........你咪讚佢叻o個樣先囉,我自己都改變左,就算個女低分,如果佢己經盡力,我會同佢講,唔緊要啦!媽咪覺得你今次已經好努力,只係份卷太深啫!你keep住學習,下次再黎過囉!而且你乜乜(諗d佢表現好的事情,就算係好無聊的都好)都好叻啦!我都好滿意你的表現......之類啦!咁佢就會開心返d........

我同自己講,唔好標籤左個女係"成績唔好"!被父母咁彈法個小朋友會好唔開心! (我不久之前試過,重係親戚朋友面前講過!之後我好內疚!)

其實成績唔好,都可以係某方面的專家,小朋友濳能要父母幫忙發堀!佢一樣唔得,你讚下佢第二樣,咁有朝一日佢可能就係o個方面的專家!我唔會再打沉自己個女的自信!!

CHERRYLEMON

原文章由 angkuku 於 07-11-4 21:05 硐表
鬧,氹,教,嬲,掟書,拍枱樣樣齊, that's what I always do but no effect, congratulations cheffylemon....

"犯賤"呢個詞語似乎有點兒貶了孩子們,更不能用於妳
女兒身上 ... 你自己都識講,你們的生活往往離不開讀書,
溫習做功課 ,做足七日唔係個個小朋友能忍耐的 。
學習生涯是漫長的 , 正如做每件事一樣,當開始時可以好
興奮,好渴望得到好成績,可得到大家的讚賞,給自己一個肯
定 ; 當進入中段時 由於慢慢已成習慣,變得枯燥無味,這時
候便是考驗她們的意志有幾堅定, 看誰真的能夠做到默默
耕耘 , 大人都未必做得到 , 更何況是小孩子 ?! 因為我們
是旁觀者, 我們看到她正在洩氣,這樣給你提點便從身振作
起來 ... cherrylemon 我們應該感到可喜的是, 妳的女兒
這麼乖巧,她這麼重視你與你合作 ... 請恕我敢言,將來當女
兒大過後, 問番她喜歡現在的生活嗎 ? 我相信她只會答明
白這是爲她好吧 !

所以, 你有多愛你的孩子,是可從她們的行爲中反映出
來 。

加油喔 ! last week 我都打左一大篇感謝你的分享
點知 ... 同你既遭遇一樣 anyway 長話短說吧

多謝你的分享 ,我會接你棒好好努力教好我的女兒 ^_^

原文章由 cherrylemon 於 07-11-4 23:49 硐表
angkuku, 好慘,頭先打好晒,點知post時個網down左,冇左我段字!

好想講,唯有再打過!

no effect都唔好放棄,只要你唔係要求好高,你的努力一定會得到回報,只係回報多與少,就唔由得我地控制,不過分數唔係代表一切,當然小 ...
[img align=right]http://home.so-net.net.tw/pennywu6699/images/19text/A10-024.gif[/img]

回覆 #20 wyl 的文章

congradulations cherrylemon.  thanks for sharing your experience with us.
鬧氹嬲掟書拍枱? very glad that I'm not the only one doing this... and happy to hear that some day it works... My hubby always says that I'm too anxious about my son's studies.  From sharing of Cherrylemon, I believe that the only road for our little ones to succeed is the "direct supervision and the persistence of the parents".  it's very true.  So I always think that I won't hire a tutor for him.

,真"鄧"你開心, 我囡囡啱啱升小一, 我會已你作為借鏡及會嘗試用你教ga方法, 因我依家都用緊(打, now, 拍枱等......方法), 真係搞到我人都死呀

辛苦努力之後,享受到甜美的成果,對你同你囡囡,什至對於我,都是一枝大大的強心針。我也會盡我所能,做到最好。

原文章由 cherrylemon 於 07-11-2 01:20 硐表
我試過好多方法,真係一言難盡.

約略講講,
-我比佢去一d小組的英文班, (之前去過esf,但覺得太大班,學唔到野)比佢作文然後老師改及教返o岩,例如佢之前寫過go out to shopping老師改佢,只可以go to shopping, go out t ...

多謝你的分享, 睇到你用的方法真係另我得益不少 見到你為了囡囡付出咁多努力, 你真係一位好媽媽.
暫時我都好好彩, 還不用出到[鬧,嬲,掟書,拍枱] , 希望第時我都有機會好似你咁show off 一下:loveliness:

emiluihk, 我支棒重緊緊拎住,未放得呀!

"犯賤"都係媽咪之間講下笑: ,不過我都覺得呢個字眼係貶了孩子們的.下次唔好再咁形容!

事實上,做足七日,我都心痛佢辛苦,所以依家鬧少D, 氹多D,令佢開心D.

...........將來當女兒大過後, 問番她喜歡現在的生活嗎 ? 我相信她只會答明白這是爲她好吧 !.......

真係唔想咁樣,我都好想佢有個快樂的童年!你的"預言"好灰,但繼續咁落去又似乎係事實,點樣先可以比到孩子快樂??? 請問大家有這方面的心得可以分享下嗎? 我係真心想請教各位的!

我今日問個女:唉!咁多野做,辛唔辛苦?
女: 唔辛苦!
我: 下,咁都唔辛苦? 你快D做啦! (笑住講),我想你快D做完去玩下.
女: 下?玩咩野?
我: 下? 冇呀,都係坐下輕鬆下囉!我驚你日日係咁做會痴線.
女: 唔洗,我日日係學校小息時都好開心,好輕鬆架!
...........

其實之前,我未睇BB WONG & 其他幾位媽咪SHARING佢地小朋友的POST前,我以為大部份小朋友生活都係咁上下,但依家見有D小朋友唔係咁架喎,可以玩架喎!我開始更加心痛佢! (之前都有,但真係以為個個都係咁.因為我身邊的小朋友都係咁樣過,有D重慘!)

... cherrylemon 我們應該感到可喜的是, 妳的女兒
這麼乖巧,她這麼重視你與你合作 ...

係!事實佢係肯合作,不過佢有時人在心不在會令到我勞氣.但係計落條數,佢乖的時間總比"曳"的多好多,所以我都改變緊自己 盡量溫柔D對佢.

多謝你們的真心分享,相信大家都一樣,人地講的說話,只要係對小朋友有益的,都會聽!

原文章由 emiluihk 於 07-11-5 16:28 硐表

"犯賤"呢個詞語似乎有點兒貶了孩子們,更不能用於妳
女兒身上 ... 你自己都識講,你們的生活往往離不開讀書,
溫習做功課 ,做足七日唔係個個小朋友能忍耐的 。
學習生涯是漫長的 , 正如做每件事一樣, ...

HI RATAFAN,

自己教返係好重要,因為補習老師成日失約,考試唔見人,我試過指以晒佢,到頭黎佢唔見人,我重慘,重難PICK UP. 我都有請補習,但只係輔助形式,我叫佢教乜就教乜咁囉.佢唔黎都最多係學少D課外野,但學校的都未至於會因佢唔黎而"癱瘓".

但補習老師其實幫我女都好多,因為佢好勁,唔識的問佢都可以答到我地.有時我同個女都一齊唔明,都會好渴望補習老師黎
個日可以一齊問佢.變到個女都好EAGER TO LEARN.所以有時我唔叻都唔係問題,只要我知道個女的需要,我會諗到辦法幫佢.

原文章由 ratafan 於 07-11-5 22:04 硐表
congradulations cherrylemon.  thanks for sharing your experience with us.
鬧氹嬲掟書拍枱? very glad that I'm not the only one doing this... and happy to hear that some day it works... My hubby always  ...

最後,我想同大家分享一下

- 寫BOOK REPORT.我叫個女睇完一本有FEEL的書,就寫個BOOK REPORT (本來呢樣野係好好,但佢唔夠時間,暑假到依家都只係得三個)

- 有一份好的學生報紙 "GOODIES", 見到好文,我地會同補習老師一齊分享, 從中學習人地D好野.補習老師就會分析好係邊度,然後就教我女.不過呢樣野都係開始左一個月.但GOODIES就真係好值得睇. 從人地的作文,我個女係其中一日的報紙學識左unforgettable, gathered, memories.....登出黎的都係好文,值得我地學習.其實份報紙教好多字,多到根本學唔晒,所以要揀出黎學.

cherrylemon寫的方法,對提升英語水平真的是很有用的,尤其是著重writing是很重要的,一上到英文中學就知道效果,因為基本上科科都要答long question,即是writing。這個環節很多小學會忽略,因為老師根本沒有辦法批改,但小朋友如果寫得少,就連帶grammar也會很容易錯,或者只是做grammar exercises時對,一作文就錯漏百出。

關於提升英語水平我有一個提議,就是每星期和小朋友做數次unseen dictation,随便找一段四五行很短的段落(在故事書或者Goodies),叫小朋友在電腦開一個Word document默,錯了的字就用紅色highlight著,下一次在默的時候也可以看看,每次約只需五至十分鐘,目的其實不是記生字,而是要小朋友想清楚grammar和要識串一些常用的字,所以深的字或未見過的字串錯不要緊。

cherrylemon ,

你唔好比太大壓力自己,成績唔好又怪自己,到阿女成績好又怕佢唔夠時間玩又怪自己?物野都攬上身?
個女叻唔叻、乖唔乖都好在乎作自己既本質,我地最多可以影響佢10-20%,老實講我自己兩位公子,最初用同一教法,但係早在細仔幾個月大我開始覺得唔WORK,因為佢地兩位既性格、外型、喜好、好味係完全相反,所以我一定要變臉黎教佢地!而家開始拉近左少少,但係仍然係一個叫佢企佢唔敢坐、另一個你叫佢企佢就跳!算啦,唯有同自己講每個人都有自己既性格!

我覺得做細路既基本條件係要開心,但有些小朋友既開心係建築係成績上,好似我有個朋友既囡囡,佢只要考琴、考試、比賽取到好成績就會好開心,所以當佢暑假要準備考大提琴及PIANO時(當時佢升P2)佢寧可不參加任何暑期活動,整個暑假每天做功課3小時、溫書1小時、就各樂器用4小時黎PRACTISE,最後佢取得優異成績,就已經夠開心啦!
所以你問下你阿女中意點樣既生活?由佢自已選擇,我地從旁引導,或者你阿女真係好中意讀書呢?佢可能覺得英文好令佢好自豪!咁就由得佢,因為係佢自己選擇唔係你逼佢!

Hi!
恭喜你收成正果,我同囡囡仲係"鬧氹嬲掟書拍枱"階段, 你既說話好似幫我打咗支強心針咁,但囡囡d排好反叛,叫佢溫書,就"東張西望"
又心散,希望有日輪到我"收成正果"

Congraluations!

我沒有像你般付出過那樣多. 我愛兒讀書成績好, 完全是神的祝福, 我只有感恩.

回覆 #1 cherrylemon 的文章

你所用嘅方法我倆公婆都有用 2+仲用緊
但對我女就好似無乜用 女好似蛇0甘
成日打天才波 平時唔溫書 做功課求求其 要距改錯就發脾氣 又或係老師係0甘教嘅

小兒的成績一直在進步中, 可惜他進步 時, 別人也在進步, 大家在幾分之中追續, 派名次就似股票一樣, 有升有跌, 永無終止, 股票都話止賺, 但成績..... 唉, 高處再求高位.

cheungll,

好開心得到你的肯定,因為我知道你係一位好資深好有經驗的媽咪. thank you!

我更要多謝你無私的分享(你推介的學習綱址和其他學習的tips), 還有你把自己努力的成果與大家分享(你的常識考試的      summary), 多謝晒!!!

bb wong,

我問左我個女,想唔想日日都係咁生活,唔好溫咁耐書好唔好?佢話好驚會考試唔識,佢已經擔心緊考試成績會唔好!!!!!
佢話唔想自己成績變差,佢話佢上次攞到高分 (即係今次)佢到依家都未開心完.佢話諗下都重覺得開心!!!!

thank you for sharing!

hi, chuiiris,

只係差少少分,唔好介意啦!
攞個平衡都好重要!

原文章由 chuiiris 於 07-11-6 19:05 硐表
小兒的成績一直在進步中, 可惜他進步 時, 別人也在進步, 大家在幾分之中追續, 派名次就似股票一樣, 有升有跌, 永無終止, 股票都話止賺, 但成績..... 唉, 高處再求高位. ...
‹ 上一主題|下一主題