用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 尋求:資深鋼琴老師 (只求增值,不求升Grade) ...
樓主: ar_ming
go

尋求:資深鋼琴老師 (只求增值,不求升Grade) [複製鏈接]

原文章由 kaka0814 於 07-9-29 00:31 硐表

我其實都幾同意,音樂系畢業一定唔使係度搵老師。音樂系入面咁多老友記,大家一齊讀左至少三年仲一齊攪音樂會做報告做PRESENTATION,冇理由唔可以由同學度問到多D資料。或者我真係好好彩,但我信,如果你真係勁嘅老師唔會唔 ...

音樂系畢業一定唔使係度搵老師???

駛唔駛俾埋畢業證書你睇呀? 人地開個topic係想有人幫, 你就一直
o係到質疑人地, 大家都係學音樂, 幫得就幫, 唔應該用咁o既態度囉!

sorry, ar_ming....我真係忍唔住~

算喇!kinling621,請勿 ,多謝你的關心和好意!Bk係用來分享和扶持的平台,而不是質疑,指責別人的地方,我講得對嗎?或者係我唔識時務係度找老師,我係呢度向各位致歉!另外都多謝那些鼓勵我和介紹老師的我的人,好開心呢度識到些朋友和鋼琴老師

kinling621,還記得真正學音樂的義意和目的嗎?還記得作為音樂學者或音樂教育者應有的態度是甚麼嗎?個人小小的愚見,音樂係由心而發!如果我地忘記左,我地又點可以用心去彈琴和教小朋友呢?就好似我地覺得D Poor Professor一樣,講真,音樂系係讀D乜,大家心照!基本上咪係D knowledge & techical skills,點會教musical heart ,所以才想出來找找

以上只是少少愚見,或許將來錯誤之處,請各位多多指教

原文章由 kinling621 於 07-9-29 20:07 硐表
音樂系畢業一定唔使係度搵老師???

駛唔駛俾埋畢業證書你睇呀? 人地開個topic係想有人幫, 你就一直
o係到質疑人地, 大家都係學音樂, 幫得就幫, 唔應該用咁o既態度囉!

sorry, ar_ming....我真係忍唔住~ ...

ar_ming,
sorry, 老師果度我仲幫你搵緊, 因為已經開左學, 0的老師好full...
我唔係好同意你話"音樂系係讀乜"哩句, 我唔知你係咪中大, 我係浸大音樂系, 我0地比中大著重practical 0既0野, 0的Prof 好好, 好有心機, 教0既唔只"knowlege and tenical skill", 仲有performance practice 哩0的方面...所謂musical heart, 我諗係自己先要有, 你先會感受到人0地都有...我0地0的Prof 係有0架....同埋哩樣0野冇得教, 係要自己體會, 表達0係你自己0既音樂/彈奏裡面, 要你自己首先有, 老師再幫你多0的...
我都知道中大音樂系係好多有用0既科0架喎, 而且重著0係讀果方面, 我有幾個中大音樂系0既朋友, 彈琴都彈得好好, 冇話老師唔好哩個問題...
BK雙子星講得0岩0架, 你應該去搵下資料, 靠下自己, 例如搵下書, 睇下要點彈某作曲家0既樂曲~ 音樂唔係只係有heart就得0架, 仲要勤力0架! 對於音樂系學生/畢業生, 應該自修都搞得掂LTCL/LRSM, 差在你肯唔肯...
加油啦! 努力呀!

原文章由 ar_ming 於 07-9-29 22:32 硐表
算喇!kinling621,請勿 ,多謝你的關心和好意!Bk係用來分享和扶持的平台,而不是質疑,指責別人的地方,我講得對嗎?或者係我唔識時務係度找老師,我係呢度向各位致歉!另外都多謝那些鼓勵我和介紹老師的我的人,好開心呢度識 ...

[ 本文章最後由 Kiki666 於 07-9-30 13:21 編輯 ]

原文章由 Kiki666 於 07-9-30 12:33 硐表
ar_ming,
sorry, 老師果度我仲幫你搵緊, 因為已經開左學, 0的老師好full...
我唔係好同意你話"音樂系係讀乜"哩句, 我唔知你係咪中大, 我係浸大音樂系, 我0地比中大著重practical 0既0野, 0的Prof 好好, 好有心機, 教 ...

其實, 我不是針對某學院的教師, 而且我不是講D professor, 而係少數教琴d instructor....instructor 只係教琴, 每個學期都只會take幾個credit, 我相信你知我講咩, 我要再澄清我覺得中大d professor都好好~課程都好廣泛, 讀得好開心!

再講...我地各自有著不同意見, 是因為我們都有不同o既經歷, 我同ar_ming之前都遇過一d唔好o既老師, 所以覺得某d instructor唔係幾好, 而你地無咁o既經歷, 所以就質疑, 否定我地..."我明白未經歷過又點會明白"這道理, 但我覺得也不必用那麼"肯定"的態度去推斷事情.

我好認同一個彈琴好叻o既人唔等於心地好, 樂於去幫助人, 我有遇過好的老師, 亦都有遇過一d斤斤計較的老師....這個世界是沒有絕對的~

sorry, 我唔係好明"每個學期都只會take幾個credit"係咩意思?
instructor唔好? 唉, 我都覺得好慘~
我0地果邊每個學期first instrument都要考試, 有3個juror監考~ 可能0的老師怕學生影衰自己, 所以唔會求其教 ...
不過講真, 有0的老師真係揀人睇人0黎教0架! 我有兩個同學分別跟"M"性同"Y"性老師, 學得好唔開心, 搞到要轉老師...
好彩我0地哩邊制度容許轉老師咋!
你0地可唔可以轉0架?
原文章由 kinling621 於 07-9-30 13:11 硐表

其實, 我不是針對某學院的教師, 而且我不是講D professor, 而係少數教琴d instructor....instructor 只係教琴, 每個學期都只會take幾個credit, 我相信你知我講咩, 我要再澄清我覺得中大d professor都好好~課程都好 ...

[ 本文章最後由 Kiki666 於 07-10-1 00:11 編輯 ]

吾通係Mr. M & Y ?

原文章由 Kiki666 於 07-9-30 13:27 硐表
sorry, 我唔係好明"每個學期都只會take幾個credit"係咩意思?
我0地果邊每個學期first instrument都要考試, 有3個juror監考~ 可能0的老師怕學生影衰自己, 所以唔會求其教  ...

[ 本文章最後由 BK雙子星 於 07-10-1 00:31 編輯 ]

原文章由 purplewan 於 07-9-30 20:31 硐表

仲有juror又係咩?

haha.....唉~

原文章由 Kiki666 於 07-9-30 13:27 硐表
我0地果邊每個學期first instrument都要考試, 有3個juror監考~ 可能0的老師怕學生影衰自己, 所以唔會求其教  ...

我覺得唔需要講明係邊一個, 對我黎講係唔尊重老師!
我都受過下教育, 知道講左個名出黎可能會影響到人, 咁傷害人o既野我唔會做~

Sorry, Kinling621,
我冇諗過會hurt人! 所以都冇講全名!!! 其實行內人都知邊0的老師會比較難服侍, 轉老師哩0的事都係唔係0的咩, 大家同學會講...不過多謝你提醒, 哩度噤多外人, 我唔應該咁講0既!
咁究竟你果度有冇轉老師哩個制度0架? 點解你老師冇心機又唔轉呢? 真係好想知...sorry, 都係問下0者, 你可以唔答0架...

原文章由 kinling621 於 07-9-30 22:25 硐表

我覺得唔需要講明係邊一個, 對我黎講係唔尊重老師!
我都受過下教育, 知道講左個名出黎可能會影響到人, 咁傷害人o既野我唔會做~

purplewan,
你應該問ar_ming呀, 佢提出哩個terms先0架~
我諗佢話hist/音樂知識同彈琴果0的basic skills 掛...

原文章由 purplewan 於 07-9-30 20:28 硐表

你是浸大的學生? 敢問什麼是"knowlege and tenical skill"? 我唔識呢d terms.

[ 本文章最後由 Kiki666 於 07-10-1 00:23 編輯 ]

purplewan,
你唔識, 等我話你聽啦, 本來我都唔想解你聽, 你又唔係讀我0地哩科, 唔識都唔出奇, 不過你可唔可以唔好噤惡
jury係我0地每學期0既考試(1st instrument),
"A person who is serving on (is a member of) a jury is known as a juror"
你可以0係wikipedia度查到!
http://en.wikipedia.org/wiki/Juror
其實我都唔知點解叫jury0架, 因為哩個term係解陪審團, 同Law有關0的, 不過學校都係咁叫0既, 可能係因為考試好serious, 逐個入去考0架, 連學校通告都係咁出"jury", "juror" 0架, 你唔會想話哂我成間學校0的人, 包括教職員同同學都英文差掛...
你都唔好話apa0的同學啦, 唔係個個都英文差0架, 我有幾個朋友都正規大學收都唔入, 入apa, 佢0地0的成績都好好0架... 唔係個個都係咁0架...
原文章由 purplewan 於 07-10-1 02:00 硐表

kiki666,
我係你一係進修下英文, 一係唔好學人寫英文, 笑大人個口之餘又影衰自己間學院

人地都笑你彈個juror出來, 咩來嫁, apa專用terms?

[ 本文章最後由 Kiki666 於 07-10-1 12:05 編輯 ]

原文章由 Kiki666 於 07-10-1 00:19 硐表
Sorry, Kinling621,
我冇諗過會hurt人! 所以都冇講全名!!! 其實行內人都知邊0的老師會比較難服侍, 轉老師哩0的事都係唔係0的咩, 大家同學會講...不過多謝你提醒, 哩度噤多外人, 我唔應該咁講0既!
咁究竟你果度有冇轉 ...

我當然有啦, 老師有權選擇你, 你亦都有權選擇老師~
不過, 都係人夾人o既!

非常同意!
真係人夾人!!!
我同我老師好夾, 佢都對我好好, 不過佢對個別人就.....
所以真係人夾人0架~
希望你轉左學得好開心啦!!!
原文章由 kinling621 於 07-10-1 22:29 硐表

我當然有啦, 老師有權選擇你, 你亦都有權選擇老師~
不過, 都係人夾人o既!

‹ 上一主題|下一主題