用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 尋求:資深鋼琴老師 (只求增值,不求升Grade) ...
go

尋求:資深鋼琴老師 (只求增值,不求升Grade) [複製鏈接]

請BK內的媽咪及資深/經驗豐富的鋼琴老師,介紹(自薦)給我
   0    0    0    0

原文章由 ar_ming 於 07-9-21 13:02 硐表

你住邊度呀??
我係媽咪, 算我多嘴~~~ 學生唔升Grade, 老師未冇人工加囉~~~  
係唔係咁計呢!!!  

嘩!!

原文章由 ar_ming 於 07-9-21 13:02 硐表

罕有的媽咪…只求增值興趣不求證書!難得一見…

原文章由 mable1124 於 07-9-21 14:16 硐表

你住邊度呀??
我係媽咪, 算我多嘴~~~ 學生唔升Grade, 老師未冇人工加囉~~~  
係唔係咁計呢!!!  

嘻嘻…我係miss…唔考琴都可以加人工ge…睇大家當時點傾姐…MISS教琴又唔會預佢幾時有人工加掛… 咁老土?:
不過…多口講句,完完全全唔考琴,其實對於小朋友黎講會難D,除非佢自己真係好有興趣啦…如果唔係好多時D小朋友都會唔知自己為咩學琴,冇咩目標…個個同學仔都考倒咩級咩級…不過唔迫小朋友絕對係一件好難得的事…

原文章由 BABY.QQ 於 07-9-21 18:15 硐表

嘻嘻…我係miss…唔考琴都可以加人工ge…睇大家當時點傾姐…MISS教琴又唔會預佢幾時有人工加掛… 咁老土?:
不過…多口講句,完完全全唔考琴,其實對於小朋友黎講會難D,除非佢自己真係好有興趣啦…如果唔係好多 ...

兩歲8個月學唔學到琴呢? 可以學的話, 又會教d 咩
我想比囡囡學琴
[url=http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=38179&forum=3&221]家庭式廉價BB教學資源( 12.11.03)[url/]

HELLO~

原文章由 HYT 於 07-9-21 23:07 硐表

我想比囡囡學琴

我自己本身三歲學琴…其實我覺得只要佢識ABC就可以學!初初會學D基本樂理…拍子、音符…認下KEYBORAD咁囉…媽咪最好一齊上堂…事半功倍架
你又可以考慮下比d音樂班佢學下…不過唔好去txx lxx…我個人覺得唔係太好!其他你都可以試下…

[ 本文章最後由 BABY.QQ 於 07-9-22 00:10 編輯 ]

謝謝各媽咪的關心!其實係我想學琴,我已經考左ATCL鋼琴試及音樂系畢業 ,另外亦於年尾再考ABRSM的dip-teaching,但因為我覺得自已好似唔夠"料",故想增值一下及希望學多些/深入些有關教琴及彈琴的知識,所以想找資深(經驗豐富)又願意分享,有教無類的鋼琴老師指教一下同push自已去練琴 因為我比較唔叻,又有D懶

因為我見到個BK有好多媽咪及琴老師交流,而我自已識的老師又有限,所以在這裡尋老師

If you are interested, pm me. I have good knowledge in music, piano and education.

原文章由 ar_ming 於 07-9-21 23:47 硐表
謝謝各媽咪的關心!其實係我想學琴,我已經考左ATCL鋼琴試及音樂系畢業 ,另外亦於年尾再考ABRSM的dip-teaching,但因為我覺得自已好似唔夠"料",故想增值一下及希望學多些/深入些有關教琴及彈琴的知識,所以想找資深(經 ...

哦…你要努力呀!!其實唔好話自己夠唔夠料啦!其實我以前初初出黎教琴都係咁教…係大琴行教吸收下經驗…教教下就得架喇…當然增值下一定要啦…但有時教琴時遇倒的問題真係要從經驗慢慢吸取返黎架…面對唔同小朋友AND家長都有好多野會學倒…你比D心機啦…你一定得架!!我好細個學琴,所以我好細個就考哂D CERT.又好細個開始教琴,其實依家都唔係好記得考試ge感覺係點了…係做伴奏個陣就有返d feel…dip-teaching其實好注重D技巧架…樣樣都捉得好鬼緊…千祈唔好衰緊張呀…緊張D手指緊哂就大件事喇…我有個朋友就係咁衰左!:cry: 總之盡力而為啦…加油加油

原文章由 HYT 於 07-9-21 23:07 硐表

我想比囡囡學琴

我唔係咁讚成咁細個學琴 , 因為小朋友的太手細 ,會有機令關節受傷(這是一位物理治療師說的)另外 ,一對一上課其實唔係咁適合幼兒 , 呢個時期的幼兒其實集中力有限 ,跟據兒童心理學家所講 , 呢個歲數的幼兒最多能集中10~20分鐘 , 你想想每堂課坐在琴椅上最少半小時 , 對她來說已太長了...可能因此扼殺了他們對音樂的興趣...
呢個時間的孩子最喜歡遊戲了
家長可以比幼兒參加一d兒童音樂啟蒙/基礎班 , 同其他小朋友做不同的音樂遊戲 ,唱遊 , 認識五線譜 , 拍子等等 , ..不會局限於單單坐在琴室內...打好樂理基礎 , 再等大d再可以選擇小朋友喜歡的樂器學 , 就會事半功倍

原文章由 ar_ming 於 07-9-21 23:47 硐表
謝謝各媽咪的關心!其實係我想學琴,我已經考左ATCL鋼琴試及音樂系畢業 ,另外亦於年尾再考ABRSM的dip-teaching,但因為我覺得自已好似唔夠"料",故想增值一下及希望學多些/深入些有關教琴及彈琴的知識,所以想找資深(經 ...

介紹個考官比你好嗎?

carriebaby111,BABY.QQ同cpcog多謝你們,我會PM你地,PLZ check

資深/經驗豐富的鋼琴老師介紹

ar_ming:

As I know, there are many experienced tutors in
University 音樂系(a tutor list for students to choose).  
Why you ask here if you are 音樂系畢業??  Your university
not provide these information for the students???

因為有好多Professor都唔足鐘又無心教(佢地都唔care),有D地點或時間唔挾,有D Professor鐘意揀人教,好果D又好full,如果你都係degree畢業出來,我估你應該略知一二!加上,我grad.左幾年,上課同考試的表現都唔係咁好,我都唔好意思搵佢地

原文章由 mom5354 於 07-9-23 22:09 硐表
ar_ming:

As I know, there are many experienced tutors in
University 音樂系(a tutor list for students to choose).  
Why you ask here if you are 音樂系畢業??  Your university
not provide these inform ...

I haven't got your PM.
Anyway, I wish you can find a good teacher.

係囉! 以我所知, 音樂系0既學生要單對單跟老師學琴, 咁你點解唔搵返音樂系個0的老師? 始終佢地專業0的!
原文章由 mom5354 於 07-9-23 22:09 硐表
ar_ming:

not provide these inform ...

[ 本文章最後由 ariel_li 於 07-9-26 00:37 編輯 ]

其實應該點選教琴老師, 8級係咪最高?

朋友介紹左個 8 級, 尚考緊演奏試嘅老師比我, 有無人知教 2歲8個月小朋友, 價錢係點?

thanks!!!
[url=http://www.baby-kingdom.com/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=38179&forum=3&221]家庭式廉價BB教學資源( 12.11.03)[url/]

原文章由 ar_ming 於 07-9-24 09:43 硐表
因為有好多Professor都唔足鐘又無心教(佢地都唔care),有D地點或時間唔挾,有D Professor鐘意揀人教,好果D又好full,如果你都係degree畢業出來,我估你應該略知一二!加上,我grad.左幾年,上課同考試的表現都唔係咁好,我都唔好意思 ...

我都是在中大讀音樂系, 好担白很多自己彈得好的老師都未必有品, 計足時間, 過時想問多一條問題都唔得, 我覺得是無心教囉. 有資力有品的老師好多的full~~

原文章由 HYT 於 07-9-26 09:30 硐表
其實應該點選教琴老師, 8級係咪最高?

朋友介紹左個 8 級, 尚考緊演奏試嘅老師比我, 有無人知教 2歲8個月小朋友, 價錢係點?

thanks!!!

如果是初級都是$100/30mins左右. 當然好睇老師個人收費~

8級當然不是最高, 只是教琴最基本的程度. 我有些意見給你:
你的小朋友不夠3歲, 好需要一個很有耐性愛心的老師, 因為那麼少的小朋友集中力,記憶力較低, 老師要不厭其煩每堂解說. 當然選個老師教得好基本功包括手指, 節奏感, 讀音等~
‹ 上一主題|下一主題