用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 般咸道官立小學 般咸道官立小學07年小一新生既家長請進! ...
樓主: GaryF
go

般咸道官立小學07年小一新生既家長請進! [複製鏈接]

原文章由 GaryF 於 07-9-28 08:32 硐表
阿仔第一次英文默書100分呀!
真係好開心!
不過又會再有中英文默書啦, 希望佢生生性性唔好唔小心就好啦!

咩唔係中文冇默書既咩??

唔係喎!  我見星期四手冊寫住10月頭中文默書第一二課喎!
等我今晚回家再睇下先!

原文章由 cathy626 於 07-9-28 23:46 硐表

會, 是第一及第二課的詞語.  1B在星期三.  

原文章由 GaryF 於 07-9-29 08:33 硐表
唔係喎!  我見星期四手冊寫住10月頭中文默書第一二課喎!
等我今晚回家再睇下先!

有, 但小一生詞彙基礎還未能應付 (自我發揮), 等老師通知吧.

原文章由 cathy626 於 07-9-28 23:46 硐表

cathy626,
妳唔好話比我聽1A唔駛默書喎!   記得溫書呀!

妳地識唔識本閱讀手冊點開始呀?  係咪可以自己填資料架啦?

原文章由 CarChu 於 07-9-29 08:41 硐表
會, 是第一及第二課的詞語.  1B在星期三.  

Click 入 www.brgps.edu.hk 再click 家課日誌(最上方)就check到有乜功課同默書

[ 本文章最後由 cman_li 於 07-9-29 11:25 編輯 ]

http://psp.proj.hkedcity.net/2007/chi/detail_sch_assessment.php?sch_id=586
上面係咁寫住嫁:
多元學習評估

以「語文運用」評估逐步取代默書。各科均訂定具體評估準則,全面評估學生表現。重視「專題研習」的學習過程及成果。聽說讀寫及個人成長發展的評估。

等我仲以為中文唔洗點書TIM.....

cman_li,
哎...係喎!  忽然蠢左添!

原文章由 cman_li 於 07-9-29 11:24 硐表
Click 入 www.brgps.edu.hk 再click 家課日誌(最上方)就check到有乜功課同默書

cathy626,
哦...我明啦!
妳有無留意到第一次既英文默書唔係老師讀一個字就寫一個字架?  原來係要學生懂得"語文運用"!  自己要看圖意會意思後將生字默落去空格度以取代傳統既讀默!  真係好好呀!  好過小朋友死記個字點串而唔識去運用囉!

原文章由 cathy626 於 07-9-30 00:08 硐表
http://psp.proj.hkedcity.net/2007/chi/detail_sch_assessment.php?sch_id=586
上面係咁寫住嫁:多元學習評估:以「語文運用」評估逐步取代默書。各科均訂定具體評估準則,全面評估學生表現。重視「專題研習」的學習過程 ...

係呀,我初初都以為好似我地細個咁,老師讀一句,我地就默一句,原來係咁嫁,咁中文係唔係都係咁??

原文章由 GaryF 於 07-9-30 14:04 硐表
cathy626,
哦...我明啦!
妳有無留意到第一次既英文默書唔係老師讀一個字就寫一個字架?  原來係要學生懂得"語文運用"!  自己要看圖意會意思後將生字默落去空格度以取代傳統既讀默!  真係好好呀!   ...

原來有圖睇o既,呢種方法都幾好喎........
我越來越鐘意呢間學校呢...

中文默書類似English Dictation. 叫語文運用評估, 間中有背或讀黓. 我覺得中文比難適應, 要和小朋友溫習點寫字和教他詞語點樣解和用法. 比心机la

默書形式

中文默書要溫下d課文內嘅詞語 , 有時會出不供詞填充 , 有時又會用果d詞語作句子 , 到P.2 仲會問課文係說明文或記敘文等問題 , 主要著眼課文理解 , 英文默書就好似做工作紙咁 , 有同課文有關的 pictures, 你要識個d生字 fill in the blank, 仲會有 theme dictation, 即係比如你今次dict 嘅課文係關於食物 , 你就要自己溫熟一d課文無嘅vocab, 2 extra marks/word, but don't worry, the teacher will inform the class or mark on the homework handbook before it really have the theme dict.

仲有, 你地d小朋友參加左d咩學藝班 , 我平日都有返學校做義工架 , 可以幫到其他小朋友都好開心

kenielbb,
咁真係好特別喎!  我都好鐘意呢間學校既教授方式呀!
不過對於小朋友黎講真係好大挑戰囉, 個腦要識轉先識答!  
聽日就第一次默中文啦, 希望阿仔掂啦!

我比阿仔學毛筆字同小提琴, 妳有無負責呢兩part呀?:loveliness:

原文章由 kenielbb 於 07-10-2 00:28 硐表
中文默書要溫下d課文內嘅詞語 , 有時會出不供詞填充 , 有時又會用果d詞語作句子 , 到P.2 仲會問課文係說明文或記敘文等問題 , 主要著眼課文理解 , 英文默書就好似做工作紙咁 , 有同課文有關的 pictures, 你要識個d生 ...

般官小

我係負責藍球 , 其實佢地仲有d帶隊參觀嘅 , 我記得仲有家長教師會舉行嘅義賣活動 , 由一d家長義工帶領一班家長製造一些食品 such as cookie, fish ball & sausage, 進行義賣及有小型圖書展 , 籌到嘅錢會放係校園度 , 如為學生添置 table tennis desk etc....... 非常有意義:

至於學校係 lunch time 後果d時間就會上家課輔導及循環組課程, 最近聽阿仔話學緊非洲豉, 係免費嘅 , 我記得舊年阿仔P.3時 , 唔知係咪因為要TSA, 學校仲有d增益課程分中英數三科在lunch time 後上 , 協助小朋友加強語文運用 , 其實校方會因應唔同級別推行唔同嘅培訓 , 有時又有d遊戲在禮堂舉行 , 由高年級同學設定一d主題遊戲問題 , 都幾有意思架 , 整體去計 , 阿仔都讀得好開心 , 雖然般官小係由 Li Sing PM school 拆出黎 , 但我朋友阿仔係 Li Sing 讀得比較沉悶 , BRGPS 就活動d勒 ..............

原文章由 GaryF 於 07-10-2 09:01 硐表
kenielbb,
咁真係好特別喎!  我都好鐘意呢間學校既教授方式呀!
不過對於小朋友黎講真係好大挑戰囉, 個腦要識轉先識答!  
聽日就第一次默中文啦, 希望阿仔掂啦!

我比阿仔學毛筆字同小提琴, 妳有無負責呢兩 ...

我會做星期四的故事ee.

btw, 下星期的學校 outing 大家如何相認!!

原文章由 kenielbb 於 07-10-2 11:57 硐表
我係負責藍球 , 其實佢地仲有d帶隊參觀嘅 , 我記得仲有家長教師會舉行嘅義賣活動 , 由一d家長義工帶領一班家長製造一些食品 such as cookie, fish ball & sausage, 進行義賣及有小型圖書展 , 籌到嘅錢會放係校園度 , ...

[ 本文章最後由 CarChu 於 07-10-3 11:13 編輯 ]

到時大家電聯啦, 我pm左手提比妳地架啦!

原文章由 CarChu 於 07-10-2 13:14 硐表

CarChu,
咁故事ee係唔係for低年班先有架??
我都好想做下學校義工呀,我諗一定開心過我番工囉!!

原文章由 CarChu 於 07-10-2 13:14 硐表

GaryF,
你介唔介意做住召集人先啦, 咁我地可以pm我地小朋友叫咩名電話俾你麻....
另外:GaryF & CarChu,
我地係唔係照番之前個方案帶食物呢??

食物
腸仔麵包壽司 Gary F
三文治 CarChu
Jelly CarChu

玩具
Medium Size Football

原文章由 GaryF 於 07-10-3 21:06 硐表
到時大家電聯啦, 我pm左手提比妳地架啦!

cathy626,
做召集人梗係無問題啦, 我已經收到妳同Carchu既pm啦, 仲有無媽咪想join呀?  我會一次過整理好份contact list!

係呀, 旅行既食物照舊啦!  不過點解唔見左妳d雞翼既?
我諗唔駛帶波啦, 因為係市政局公園應唔可以帶波, 吹波波就得!

原文章由 cathy626 於 07-10-3 23:46 硐表
GaryF,
你介唔介意做住召集人先啦, 咁我地可以pm我地小朋友叫咩名電話俾你麻....
另外:GaryF & CarChu,
我地係唔係照番之前個方案帶食物呢??

食物
腸仔麵包壽司 Gary F
三文治 CarChu
Jelly CarChu

玩具
Medium Si ...
‹ 上一主題|下一主題