用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 般咸道官立小學 般咸道官立小學07年小一新生既家長請進! ...
go

般咸道官立小學07年小一新生既家長請進! [複製鏈接]

各位請入黎傾下啦!
   1    0    0    0

今午到般官開了一個好詳細的家長會, 真慶幸我替仔仔選了一間好學校!:loveliness:

hi, GaryF
我囡囡今年都係入般官小一呀?? 好彩佢都好快適應...咁..你個小朋友呢??

cathy626,
Hi 妳好呀!  終於等到回應啦! 哈...
妳囡囡讀邊班呀?  我仔仔係陳老師果班呀, 會唔會咁橋呀?!

仔仔都好適應呀, 在學校食lunch都食得唔錯, 其實之前都好擔心佢乜都唔食, 不過佢成日都同我講食左大半盒!  係有時仲會好迷茫, 問佢點解唔見左本書呀, 佢會話唔知, 第二朝先醒起話交左比老師囉!  搵到我呀!

妳選左咩課外活動比囡囡呀?  我幫佢選左低音大提琴同籃球呀, 原本想學埋水墨畫, 不過同籃球撞期, 妳知唔知附近邊度有得學呀, 最好係星期六!

原文章由 cathy626 於 07-9-14 19:09 硐表
hi, GaryF
我囡囡今年都係入般官小一呀?? 好彩佢都好快適應...咁..你個小朋友呢??

Hi, GaryF
我囡囡係劉老師o個班架 ,囡囡想學中國舞,不過$1050/15堂會唔會貴左d??同埋學校冇配套 ,因為唔會有校車(校車額外要每day$340*搭o個d自己share*,兼且我打去問校車公司,佢地話咁多年都未試過出到車)所以我要問問我媽媽識唔識得去湊佢,呢d配套,"呂明才"好好多....

[ 本文章最後由 cathy626 於 07-9-15 23:30 編輯 ]

cathy626,
我覺得出街學都唔會平得過校內學, 不過如果真係解決唔到校車既問題, 在出面學都得!  我住學校附近, 我媽咪負責接放學, 所以就無呢個問題啦!  
原本我仔仔都係派到果間, 不過在種種原因下, 我都係幫佢考呢間囉!
呀...我想問下, 果本閱讀手冊係唔係已經可以開始自己去借書架啦?

原文章由 cathy626 於 07-9-15 23:28 硐表
Hi, GaryF
我囡囡係劉老師o個班架 ,囡囡想學中國舞,不過$1050/15堂會唔會貴左d??同埋學校冇配套 ,因為唔會有校車(校車額外要每day$340*搭o個d自己share*,兼且我打去問校車公司,佢地話咁多年都未試過 ...

hi,Cathy626 & GaryF :
你們好呀!
我囡囡要報今年9月小一, 希望你們可以解答我一些問題
1. 般咸道官立是否你們自己叩門呢?
2. 叩門會考小朋友什麼? 家長需要見嗎?
3. 般咸道官立 VS 基恩小學 邊間好呢?

THX

Amy,

Hi
1. 仔仔係叩門入的, 我自行收生同統一派位都係選呢間, 失敗後第一時間去交profile叩門!
2. 主要係閒話家常, 考小朋友既對答, 問佢圖畫既內容; 其實主要係見家長, 如果可以最好兩公婆去見, 係好注重家庭教育, 所以小朋友表現不理想都不太緊要!:)
3. 基恩聽講都唔錯!  不過因為般官既聯繫中學有英皇(女既有庇理羅氏), 呢間係我心儀既中學, 所以我比佢讀呢間, 而且又近我家唔駛搭校車, 所以妳都要考慮各方面既因素!
妳可以上般官既網頁睇下, 咁岩有個報導係舊年有家長在呢兩間學校選左般官![email=http://www.brgps.edu.hk/]http://www.brgps.edu.hk/[/email]

原文章由 AMY 於 07-9-17 11:27 硐表
你們好呀!

THX ...

[ 本文章最後由 GaryF 於 07-9-17 13:41 編輯 ]

原文章由 GaryF 於 07-9-17 08:55 硐表
cathy626,
我覺得出街學都唔會平得過校內學, 不過如果真係解決唔到校車既問題, 在出面學都得!  我住學校附近, 我媽咪負責接放學, 所以就無呢個問題啦!  
原本我仔仔都係派到果間, 不過在種種原因下, 我都係幫佢考呢 ...

我今個學期應該唔會俾佢報學藝班住喇,佢本身而家都學緊"珠心算""畫畫"同埋"游水"麻.....
一年級的同學會於星期一 三 五第一個小息既時候要自己去圖書館借架,我個囡擒日先借左一本,不過佢話小息過得好快,要快手d去借,如果唔係就連去厠所既時間都唔夠喎!!

原文章由 AMY 於 07-9-17 11:27 硐表
你們好呀!

THX ...

Hello!! Amy,
我囡囡於自行收生時,因為得個5分,所以都係lost, :cry: but好好彩攪珠俾佢ok左 ,如果唔係,我地都諗住叩門....,我選校之前,都知道呢間般官難入,因為小位同埋競爭大,就連全班k3都冇人敢博呢間,所以我曾經諗過放棄,但係當時我囡囡同學既媽咪叫我無論如何,只要係我心儀o既都要一博....
點解我選呢間??因為我上網check過大部份學校都會於午餐後計續上課堂,但係呢間呢比較注重平均發展,午餐後有不同主提的聯課活動,而班主任又會有兩個,咁樣可以於照顧方便比較周全,而且最最主要呢,就係之前我發覺呢間學校收好小女同學,咁樣對於升上我心儀的聯繫中學"庇利羅士女子"的機會大增,果然,我個囡o個班得8個女同學呢
其次我唔係好想要佢入一d教會學校,因為需要兼顧多一科而且宗教信仰呢個問題,我會留番俾佢大個自己選擇,我本身都唔係教會學校出身,但係我最終而家都係信服"基督教"呢

[ 本文章最後由 cathy626 於 07-9-19 00:21 編輯 ]

GaryF,你個仔仔好叻喎, 叩門成功打敗左好多人,我諗你緊係事前幫佢準備左好多野喇??我有個朋友個仔都俾你地打敗左呢!!!!!

仔仔幼稚園時都有學珠心算, 真係唔錯!
佢暑假時都有學游水, 不過依家停左, 我地等灣仔開左暖水池後就會再比佢學返, 怕依家會凍呀!
我尋日見手冊都有寫可以去借書, 不過我諗都幾難借到, 同埋我諗佢會enjoy小息時食小食多d囉!  所以尋日叫老公去借, 點知佢話一本都無, 唯有在網上預借啦!
我個仔先至唔醒呀!  我同老公都認為係我地兩公婆考到個學位返黎架! 佢成日都唔齊通告比我, 尋日又搵唔到11A & 家教會4號呢兩張通告啦!  係咪d仔會咁大懵架呢? 妳個女會唔會咁架?
我老公check過, 原來舊年全校得29個學位咋(唔計有兄姐果d), 所以真係難過中六合彩呀, 妳咪仲開心!  我地要玩多幾個部驟先入到呀, 足足折磨左成年, 真係好慘呀! 不過我好彩都係死唔放棄, 偏向虎山行, 諗起都一額汗呀!  
我個仔果班都係好少女仔咋, 好似得7個, 點解呢?  

原文章由 cathy626 於 07-9-18 23:49 硐表

我今個學期應該唔會俾佢報學藝班住喇,佢本身而家都學緊"珠心算""畫畫"同埋"游水"麻.....
一年級的同學會於星期一 三 五第一個小息既時候要自己去圖書館借架,我個囡擒日先借左一本,不過佢話小息過得好快,要快手d去 ...

[ 本文章最後由 GaryF 於 07-9-19 08:50 編輯 ]

般官小

HI,

我的小朋友已係P.4學生 , 亦曾經由劉老師做班主任 , 她帶小一新生十分有經驗 , 我個仔今年仲係校內的 "大哥哥大姐姐" 協助新生同學適應小一生活 , 參加校內的學藝班都幾好 , 可以係校內舉行的頒獎活動有機會參與表演或加入校隊 , 校內的多元發展亦帶給小朋友多采多姿的校園生活 , 唔駛剩係死讀書咁沉悶 ...........

kenielbb,
Hi
係呀, 我都好鐘意佢地注重課外活動, "一生一體藝" 我好欣賞!
我有個同事個仔都讀P.3, 佢將會去小一班睇學生寫手冊岩唔岩, 可能妳個女都係做呢D工作!

原文章由 kenielbb 於 07-9-20 12:09 硐表
HI,

我的小朋友已係P.4學生 , 亦曾經由劉老師做班主任 , 她帶小一新生十分有經驗 , 我個仔今年仲係校內的 "大哥哥大姐姐" 協助新生同學適應小一生活 , 參加校內的學藝班都幾好 , 可以係校內舉行的頒獎活動有機會參 ...

cathy626,
妳係咪陪囡囡去學校旅行呀, 到時大家相認啦!

Hi, my son is study in P2 this year, he also lost in luckydraw when he go into P1. But he was very lucky, he can study in this school at middle of Sept last year. We are chose this school for my son, because is very near my home and we like the big campus. My son is very like the school life but you will feeling much difference with kindergarden.

Annisyam

我會去架,你記得到時插朶玫瑰花等大家相認喎!!:loveliness: :loveliness:
原文章由 GaryF 於 07-9-20 13:40 硐表
cathy626,
妳係咪陪囡囡去學校旅行呀, 到時大家相認啦!

hi!!
kenielbb&Annisyam,
nice to meet you.....

kenielbb, 我個囡話d大哥哥,大姐姐有小小惡呀 ,唔知係唔係你個仔仔呢??

Annisyam, 你個仔仔係唔係讀得好開心呀??:loveliness: 佢參加左咩學藝班呀??

係呢!!你地d小朋友而家需唔需要補習呢?? 功課多唔多呀??唔知係唔係我未適應呢,我覺得都幾多功課咁呀!!

另外,學校編排課節,好似唔多孖堂,一日裡面可以堂堂都唔同科,科科都有,個書包好鬼重呀............

Gary F, 原來有哥哥姐姐同佢地睇學生寫手冊岩唔岩架?? 都幾好喎

[ 本文章最後由 cathy626 於 07-9-20 23:15 編輯 ]

中英數提升班

cathy626,
妳有無參加中英數提升班呀?  我睇左好耐都唔明係乜, 而且今晚先發現今日截止!

般官小

Hi, cathy626

妳個女係1A or 1B? 我個仔今日負責睇1A , 即係劉老師個班 , 應該唔係阿仔嘅 , 因為佢都幾斯文架 讀到P.2開始會比較多孖堂 , 因為開始有簡單作文 , 工課唔係太多 , but Friday 除外
原文章由 cathy626 於 07-9-20 23:09 硐表
hi!!
kenielbb&Annisyam,
nice to meet you.....

kenielbb, 我個囡話d大哥哥,大姐姐有小小惡呀 ,唔知係唔係你個仔仔呢??

Annisyam, 你個仔仔係唔係讀得好開心呀??:loveliness: 佢參加左咩學藝班呀??

...
‹ 上一主題|下一主題