用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 下學期嘅小一英文默書,大家覺得多唔多呢? ...
樓主: ada29
go

下學期嘅小一英文默書,大家覺得多唔多呢? [複製鏈接]

Re: 下學期嘅小一英文默書,大家覺得多唔多呢?

Mrssslui 寫道:
是否慈善團體學校呀?[quote]
ada29 寫道:
[quote]
200012 寫道:
ada29 是什麼學校呀?D字吾太深,但份量太多

HI 200012:

屯門區學校,今次D字真係唔深,上學期大約10-12句加5個生字,但係好多字我都要查字典同問人~[/quote][/quote]

唔係慈善團體學校,但係就同慈善團體學校常要爭學生,所以
我個女間學校就不斷加深學校課程,想題高學校聲望(本人自己覺得),我想同個女轉校,但個女又唔想,可能剛剛才適應,但我做媽媽又好辛苦同佢溫習,自己又要番工,都唔知點好

Re: 下學期

ccmeow 寫道:
ada29,

我仔重多...

Part A, 5-6句必默
Part B, 抽幾句由Reading Book (4-5 pages), 有時加課本內容  

默生字只會平時Quiz默, e.g. 默Eleven - Twenty

hi ccmeow:
想問下你小朋友讀邊間呢?我真係好想知現在嘅一年級學嘅野同我個女學緊嘅差幾多~

Hi ada29,

La salle.  其實課本都係用Longman一年級架書.

ada29 寫道:
請問各位小一嘅小朋友英文默書係唔係咁多呢?

Part A :
1) a lizard 2) a snake 3) a rat 4) a lion 5) a tiger

Part B :
1)"Will you come to my party?"said Cat to Bird.
2)"No,"said Chicken.
3)"No,"said Mouse.
4)"Who will be there?"asked Rabbit.
5)"Just you and I,"said Cat.
6)No one will come to my party!
7)I love parties!
8)I will not come to your party.
9)Cat sat down and yowled.
10) "lease,Rabbit,will you come to my party?"
11)Who is afraid of cats?
12)Why not?
13)I am afraid of cats.
14)Sally has a birthday party today.
15)There are six apples on the table.
16)There is a big cake too.
17)They are very happy.
18)Bird,willyou go to Cat's Party?

太多,小朋友及家長會很辛苦!
應該是小二程度。
我兒子讀私校英文小學也不會這麼多!
:wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave:

係唔係碼頭區五X呀.........

baby10 寫道:

冇錯係五X,用圖書教學,我已經打算同個女轉校,如果再係咁落去,我實精疲力竭呀     

係咪區內最勁學校

轉邊間呀?

你裡面個D,尤其有慈善背景既,都好傷架喎!

好似碼頭另有一間'Law Chan XX' 係咪冇咁辛苦呀!

Hi 200012 :

據我所知英文好似最勁,但係唔算太熱門嘅學校~

Hi Mrssslui :

而加就係頭痛緊,都唔知邊間好,我想轉胡X渠,但係又得半日,
仁X天主教又唔知好唔好,何X堂聽聞轉左校長後,連電視台都有去訪問,但係又擔心課程太淺,都唔知點好

ada29 寫道:
[quote]
baby10 寫道:

冇錯係五X,用圖書教學,我已經打算同個女轉校,如果再係咁落去,我實精疲力竭呀      [/quote]

但係而家好多小學都係用圖書教英文喎,就算轉校都唔担保一定會好過而家, 你亞囡而先至啱啱適應呢間學校, 你就要佢轉校, 去到新學校又要重新應適, 分分鍾有反效果

加上如果係亞囡成績真係咁差, 好學校都未必收佢, 不如留返係度努力d

仲有係講想轉的幾間學校, 都係差唔多(羅陳, 胡少渠)一樣咁多功課同一樣咁深, 就算連何x堂, 都開始谷緊上嚟, 比你轉到可能同而家都無乜分別

其實你囡囡有無補習, 係唔係全部靠晒你, 如果無補習, 不如搵個好的補習老師, 你咪可以煩少好多, 如果有補開習, 咁你就要轉過個補習老師, 睇下會唔會好d

我女間學校只是默8個生字. 仲係好淺.

TWMa 說得對.
看似好多生字, 實質好多上學期已學過....
如果上學期跟吾上, 一路讀下去, 咪好似越來越多生字.

我囡囡每隔個星期都有黙書, 句子數目也差不多一樣多. 經過了一個學期的適應後(辛苦後), 她現在只需記新的字就可以了... 其他的, 她已經識了, 而又不用記. 如 : ada's 寫的範圍中, 我相信她只需記: lizard/snake/rat/lion/tiger/yowl/party/parties/just/afraid/sally/sat/birthday.......(需時15-20mins)

其實轉校吾難, 但妳應該要知道問題出在那? 是否學校太多功課, 而沒有時間溫書? 或是其他?
懂得面對, 小朋友才會知道成功的樂趣!

TWMa 寫道:
應該是讀默, 對嗎?
範圍看起來很多, 但其實只有幾個 "重點"
1.幾種動物名稱: lizard/snake/rat/lion/tiger/Cat/Bird/Chicken/Mouse/Rabbit (解釋為什麼對話裡的動物名需用 capital letter)
2.幾個可能以前沒寫過的生字: birthday/party/yowl/afraid
3.plural of party, say 的 past tense, 還有一個容易不小心錯的 "Cat's"

Ada..

以我所知,何x"塘"而加的一年級都開始係度谷緊,功課又多,有識家長係度喊緊苦,你要想清楚... :

如果真係壓力好大要轉,就快d,趁仲係一年級,唔係等再讀到上高年級一些才轉,個囡適應仲難。

我有朋友小朋友讀五x,佢地可以適應到。
我有朋友個朋友讀五x,適應唔到,話間學校係咁谷,想轉校,最後有無轉到唔知道。
我曾有幫五x小朋友補習,個小朋友壓力好大。
我知五x有人小四才轉校,之後點我唔知。

你考慮清楚利弊先啦﹗每個小朋友適應能力和受壓力程度不一樣,學習能力和模式也是。
有何x東的家長同我講,如果家長受到壓,或唔介意學業成績,讀何無妨;但如果你唔想親子關係緊張就免喇。
我想五x也一樣吧﹗

你是她的母親,你最了解你自己和個囡,還有幾個月,你考慮清楚,搜集多點資料和別人的不同意見再作決定啦﹗

ada29

講真間學校咁深未必唔好,其他學校都係會有哩個問題,只係佢早d,

我識個朋友佢就比個小朋友(讀五x小一)去補習(我個小朋友未讀小學)可減輕你的工作,人係要比壓力先會進步,現在打好基礎好過將來更辛苦......

努力.....

充心多謝各位意見,我剛剛同個女報左名係屋企樓下補習,想再睇下囡囡係咪真係比人教而好過自己教,其實今日都同班主任傾過,佢話平時係課堂上問佢問題,佢係識答嘅,但係老師一叫佢自己做練習就會好慢,又冇心機,上堂又成日講野唔留心,佢每日番學我都叫佢要留心,佢咪答你知道囉,但番到學校就咩都唔記得,我都比佢激死,希望補習可以幫到佢,自己番到屋企可以淨係同佢溫下習,大家關係好d啦~

P.S.總之都要多謝各位意見先,我再睇下囡囡補習後嘅情況先再睇下,下一步點做 :wink:

苦了學生苦了家長,其實每個小朋友都有不同方面學習動機,往往被這香港教學法扼殺了,因而被誤會不愛讀書,上課不留心,沒興趣又怎樣留心呢,他們都只是6,7歲的小孩,以後五年怎過,最重要香港有心教學的老師不多(我意思指關心學生,了解學生,懂得與小朋友溝通,不是一尾罰抄,留堂,罰企,見家長,罰完又吾見得小朋友有好轉,其實罰都是想小朋友改好,但當小朋友無改善時,為何仲要無了期的罰,其實我覺要給教師上一課如何和學生溝通,學下怎樣對犯錯學生施教,老師們你要知道你不是打一份工甘簡單,你是培育緊我們的下一代,一個好的老師可影響孩子一生,試想想你們現在是否仲記得當年最愛的老師呢?為什麼香港的教育是這樣落後,傳統教學先可培育傑出學生?甘外國咪無叻人

睇嚟屯門區既學校真係好辛苦喎!

ccmeow 寫道:
ada29,

我仔重多...

Part A, 5-6句必默
Part B, 抽幾句由Reading Book (4-5 pages), 有時加課本內容  

默生字只會平時Quiz默, e.g. 默Eleven - Twenty

ccmeow:

仲有時有 part c (unseen).  

中文默書都多, 每次 '背默一課 + 讀默一課'.

而家讀小一真係唔輕鬆!
[img align=right]http://www.uwants.com/customavatars/1335663.gif[/img]

好同意.  其實要知個小朋友係咪識果d字唔一定淨係默書, 做下有趣既工作紙都可以考到小朋友串字. 奈何香港教育就係咁架啦.

200012 寫道:
苦了學生苦了家長,其實每個小朋友都有不同方面學習動機,往往被這香港教學法扼殺了,因而被誤會不愛讀書,上課不留心,沒興趣又怎樣留心呢,他們都只是6,7歲的小孩,以後五年怎過,最重要香港有心教學的老師不多(我意思指關心學生,了解學生,懂得與小朋友溝通,不是一尾罰抄,留堂,罰企,見家長,罰完又吾見得小朋友有好轉,其實罰都是想小朋友改好,但當小朋友無改善時,為何仲要無了期的罰,其實我覺要給教師上一課如何和學生溝通,學下怎樣對犯錯學生施教,老師們你要知道你不是打一份工甘簡單,你是培育緊我們的下一代,一個好的老師可影響孩子一生,試想想你們現在是否仲記得當年最愛的老師呢?為什麼香港的教育是這樣落後,傳統教學先可培育傑出學生?甘外國咪無叻人
‹ 上一主題|下一主題