用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 分享囝囝既大躍進 ! 好開心呀 ^v^
樓主: Meisuen
go

分享囝囝既大躍進 ! 好開心呀 ^v^ [複製鏈接]

Re: 分享囝囝既大躍進 ! 好開心呀 ^v^

JL2006,

我囝3歲5個月啦 ! 唔怕啦 ! 3歲既小朋友真係好好記性架 ! 佢可能蓄O賣蓄O賣, 有一日SHOW 番晒比妳睇 ! 努力呀 ! 我都努力左好耐, 當中苦茲味真係難己形容!

我細B9月25日預產, 都係為左個大, 先生個細, 不過我囝真係好中意BB架, 日 日都叫我聽日生BB, 好攪笑, 又成日錫我個肚 !

Hi Meisuen,

唔好意思,我想問下在什麼情況下,你會在1歲9個月做評估呢?因我的是在母嬰健康院做發展監察(1.5歲),但不合格,要2歲才回去再做..
但我真的不知道一個19個月小朋友,發展應該是怎樣, 有時落街,就覺得佢好似比同年齡的小朋友差...

Thank you

PEGGYP ,

我當時亞仔1歲同佢join playground, 覺得佢成人走黎走去, 又唔識出聲, 又冇眼神接觸, 總係同同齡小朋友有d唔同. 1.5歲去健康院驗查時, 我同醫生講我驚佢有過度活躍症或自閉, 講到好嚴重, 所以醫生就 refer 佢1歲9個月去政府智能中心測驗, 才發覺佢語言慢成年, 發展又慢成半年囉 !

Meisuen,
你真係醒, 咁早發覺, 其實你仔仔歲姆時既行為同我個仔都好似, 果時我同佢返playgroup佢又係走黎走去, 完全唔理導師講乜, 但當時d人成日話佢仲細, 錦既行為係正常, 所以我一直都唔察覺
你就好啦, 你大仔咁鐘意bb, 我個仔就對細佬無乜反應, 以前未生時佢都有成日kiss我肚皮, 又叫住弟弟, 但弟弟真係出左世後, 佢都唔理佢, 依然係自己玩........... :cry:

jl2006,

可能我生左佢都好似妳大仔咁呢 ! 此終有d jealous 慢慢教啦 ! 所以我而家要brief 下佢點做哥哥

Hi Meisuen,

Thank you for yr advice, 我個仔剛剛都近join了playgroup,又係走來走去..
眼神接觸 - 可否詳細講下係咩呀!(如佢行開時, 都會回頭望下我, 算唔算有呀?)
講野方面就:只可講到5-9個單字,會嘗試望我嘴形,跟我講野

我應該點做呀...

其實你可以找你個家庭醫生(或找個普通醫生也可)睇你個BB,然後叫佢寫封信給評估中心排期,那麼便可以快一點做到評估。

PEGGYP 寫道:
Hi Meisuen,

唔好意思,我想問下在什麼情況下,你會在1歲9個月做評估呢?因我的是在母嬰健康院做發展監察(1.5歲),但不合格,要2歲才回去再做..
但我真的不知道一個19個月小朋友,發展應該是怎樣, 有時落街,就覺得佢好似比同年齡的小朋友差...

Thank you

Meisuen,
唔會啦, 我相信你大b一定會好錫你細b 佢而家大個仔, 好多野都明啦, 你多d同佢講細b, 等佢有多d心理準備

PEGGY,

Angelomama 講得岩, 不過妳同時都可以打電話同健康院講妳擔心妳小朋友d咩野, 睇下佢地會唔會比個期妳 ! 我仔之前唔望人講野連爸媽都唔望, 成日周圍走, 坐唔定架, 2歲幾都未識講野 ! 佢2歲8個月先開口咋 ! 聽妳咁講妳囝比我囝當初好些喎! 所以唔洗擔心! 評估左做訓練一定會進步架! 加油 !

jl2006,

希望啦!

Meisuen,
可能你唔知.......你分享完你囝囝既大躍進後, 我當堂無咁down, 知道原來努力真係追得返 : 希望我仔仔都可以, 我要以你做目標, 努力, 加油!
你係咪在職媽媽? 你每日放工都做家居訓練?
我5月份起會隔星期做一次協康既幼兒訓練, 跟住隔個星期六會有上門既training. 希望快d追返.

JL2006,

我都好開心, 可以鼓勵到妳 ! 我係在職媽咪, 日日放工都同佢訓練, 仲每個星期3都同佢去早期訓練. 好彩同公司compromise 不過要ot 補償番 !

祝妳成功!

醒目開學勳章

Meisuen,

你係在職媽咪,真係要俾好多努力同堅持去兼顧訓練小朋友架! 恭喜你之餘,一定要讚吓你,俾個 [size=xx-large]
你先!

各位媽咪,我個小朋友都有d讀寫困難,所以我不時都入特殊教育參考吓,每次我覺得呢度d媽咪真係好好人,大家都相互扶持同鼓勵,有時我真係睇到眼濕濕,各位媽咪雖然要面對相對比較難揍o既小朋友,但都好積極同勇敢咁承擔起教育兒女o既責任,真係好偉大呀!希望大家努力,各位小朋友天天進步,早日達到父母o既期望!  

Meisuen 寫道:
JL2006,

我都好開心, 可以鼓勵到妳 ! 我係在職媽咪, 日日放工都同佢訓練, 仲每個星期3都同佢去早期訓練. 好彩同公司compromise 不過要ot 補償番 !

祝妳成功!
該用戶已被刪除

小可愛&媽咪,

妳要堅強d呀 ! 如果未排到 i 位, 可上協康家長資料中心d short course 都有幫助架. 我之前未有任何野排到都係上尼d course 直到而家. 真係幾好架. 妳住邊區架. 我仔而家係筲箕灣中心有個鄭姑娘好掂架, 教到我仔冇晒脾氣. 當然妳要有時忍心d唔好就晒佢.  有d媽咪住好遠都黎上鄭姑娘果堂. 妳仔果間係全日定半日幼稚園? 就算妳未排到 i 位, 妳都可考慮讀全日有i 位既幼稚園, d 老師會對尼d小朋友有經驗d, 識handle.  如妳有咩唔開心或問題, 妳call我啦 ! 我pm tel 比妳.

另 協康 linkclick here

仲有click here

yywhk,

妳都叻叻啦 ! 大家加油呀 ! 小朋友既進步就係我地既成就 !
[quote]
yywhk 寫道:
Meisuen,

你係在職媽咪,真係要俾好多努力同堅持去兼顧訓練小朋友架! 恭喜你之餘,一定要讚吓你,俾個 [size=xx-large]
你先!

各位媽咪,我個小朋友都有d讀寫困難,所以我不時都入特殊教育參考吓,每次我覺得呢度d媽咪真係好好人,大家都相互扶持同鼓勵,有時我真係睇到眼濕濕,各位媽咪雖然要面對相對比較難揍o既小朋友,但都好積極同勇敢咁承擔起教育兒女o既責任,真係好偉大呀!希望大家努力,各位小朋友天天進步,早日達到父母o既期望!  

[quote]

hihi~~好耐無傾過啦!想問下你鄭姑娘教嘅係咩堂?幼訓嗎?
之前你有無上過/有朋友上過寶林靈實嘅幼訓,知唔知好唔好呢?
Meisuen 寫道:
小可愛&媽咪,

妳要堅強d呀 ! 如果未排到 i 位, 可上協康家長資料中心d short course 都有幫助架. 我之前未有任何野排到都係上尼d course 直到而家. 真係幾好架. 妳住邊區架. 我仔而家係筲箕灣中心有個鄭姑娘好掂架, 教到我仔冇晒脾氣. 當然妳要有時忍心d唔好就晒佢.  有d媽咪住好遠都黎上鄭姑娘果堂. 妳仔果間係全日定半日幼稚園? 就算妳未排到 i 位, 妳都可考慮讀全日有i 位既幼稚園, d 老師會對尼d小朋友有經驗d, 識handle.  如妳有咩唔開心或問題, 妳call我啦 ! 我pm tel 比妳.

另 協康 linkclick here

仲有click here
該用戶已被刪除

小可愛&媽咪,

其實睇完妳既故事, 我覺得妳比我仲堅強.  妳又要搵錢, 又要同囝囝做訓練. 不過妳一定會收到成績架, 加油! 至緊要唔好放棄.  尼度d媽咪都會互相支持!  

我而家大緊肚, 個新老闆對我好衰想迫我走. 可能佢唔中意我請假同囝訓練及產驗啦 ! 攪到我成日唔開心, 身體又差左. 差不多日日都哮喘發作, 又唔感請病假, 哎 !

我返協康家長資源中心既社交小組 (筲箕灣-鄭姑娘) 就覺得好有效. 雖然有時有d差異較大的小朋友, 但重要係姑娘點 control, 鄭姑娘就非常profession, 佢contol 得好好, 個個小朋友都enjoy 及學到野. 佢編排既遊戲好好, 不只訓練社交, 仲有訓練感知, 大小肌肉, 講野, 自理, 耐性....所以有d媽咪住沙田都黎上. 鄭姑娘之前係 i 位教過好有經驗, 我囝成日掛住鄭姑娘, 一到果日就唔訓冕教等到4:15上堂, 好攪笑.  不過報左名都要抽籤架 !

我囝除左上早期訓練, 仲有參加協康既社交小組, 及循道衛理的活動 (給正常小朋友), 等囝囝可在各方面吸收社交經驗!

llcathy2004

寶林靈實我未上過 ? 妳囝而家有咩訓練呀 ?

Meisuen,
又係我呀........有野想請教你!
你囝囝響skw家長資源中心上小組, 係咪即係青蔥小跳豆? 錦你囝囝平時要返學架喎, 點上到playgroup呀? 最麻煩係我仲有個細b, 工人帶住細b同唔到大囝去上堂, 真係好頭痛
你要小心身體呀, d衰老世要   
你陀住小b, 哮喘會好辛苦, 要爭取時間多d休息啊!
‹ 上一主題|下一主題