用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 女兒過度活躍 , 媽媽怎麼辦 ???
樓主: 青紅蘿蔔
go

女兒過度活躍 , 媽媽怎麼辦 ??? [複製鏈接]

Re: 女兒過度活躍 , 媽媽怎麼辦 ???

露絲 寫道:
原來每個小朋友都有一些敏感唔食得既野. (唔係皮膚敏感)  吃後會好興奮或活躍.   有個太太話我知有日有對小朋友, 1個飲橙汁, 另1個飲其他野.   其中1個小朋友飲完後, 在卓下玩耍及攪人d腳之類既野, 好naughty, 之後才發覺他飲了唔應該飲既野.   另外1個case, 有個小朋友吃了日本grapes之後突然把整座水晶燈拉扯了下來, 很naughty, 之後醫生話佢吃錯了日本grapes.

所以有時間就試下那樣唔吃得/飲得既野, 唔好再比小朋友試啦.

<<花生醬/花生>>人地話最好唔好比小朋友吃, 因為大部份有過度活躍症既小朋友吃了有興奮及不良反應.

如小朋友在摸索期時..好期, 在所難免, 小心d照顧, 唔好什麼都說不准看/摸, 那麼她之後會無曬探索既精神架啦.

多d提點規矩及大人既要求, 多獎勵, 多鼓勵.
<<要有童理心>>   你自己小時都一樣想摸/想看, 不過老一代既爸母唔准之嗎.

努力吧!!!!!

露絲

原來有那麼多食物會引起興奮或活躍, 不知那裡會有多些資料呢?

Dennisk,
係個媽咪從營養師及醫生方面得知的.   我想在網上搜尋邊間圖書館有e方面資料, 再去圖書館找找.
其實好多大型書局我諗都會有架.
再唔係...你在網上打有關既字眼去搜尋呀.
台灣yahoo網好都時找到好多有用既網址, 我找過d統合感覺, 過度活潑, 親子關係, 兒童之類既讀物.......等等.
比心機努力呀.... 我支持你地.   找到既話, post上來話我地知呀???!!!
露 絲 :-)

原來有那麼多食物會引起興奮或活躍
My boy told me CANDY .  When he eat candy? He is full of energy and very excited.  Hahah.

http://www.megnut.com/2006/06/alineas-most-exciting-food

http://www.newscientist.com/channel/opinion/gm-food/
8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) 8-) :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave:

多些陪她、教她
唔好比佢食咁多味精同飲cocacola

Dennisk

唔好意思!請問TKO的EC,中文係咩呢?因為我現在都看僅D小學,我個仔係果D坐唔定,鐘意走黎黎去,行步路都周身郁,唔鐘意比人CONTROL,咩都想自己做,專注力弱,但記性好!所以我諗佢比較適合一D有小班教學及活動教學的小學!

請問有無家長知道有那間小學係政府津貼/官立既小學推行僅小班教學既呢?

Much thanks!

聽健康院既 nurse 話, 過度活躍的小孩不會學野那麼快 & 學習比較遲緩, 認知/思考都比較差. 你女女咁醒, 可能係 "走精面" 咋. 佢太醒呀!!!! 因為對其他事物沒有興趣, 所以唔會定下來學, 可能佢已經識了......

另外, 有個幼園教師說, 真正的過度活躍不等同活潑, 果 d 真係1秒都停唔到 & 活躍到飛上天花板. 好勁的.

我囝囝都係比較 active~ 佢愛周圍探索, 佢記憶力都好好, 18個月已經識讀很多英上生字, 模仿力都幾好, 我都問過健康院姑娘佢係咪過度活躍, 姑娘話佢唔係, 因為佢見我問野佢識答我, 又識做over 2歲要做既野, 所以佢唔係. 我放心返, 但佢出街 or 參加 pg 都係全班最跩果個. (好多人話佢可能覺得沒趣味, 所以情願行來行去, 睇下有乜其他野可以玩)

‹ 上一主題|下一主題