用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 無錢係唔係一定唔可以去外國讀書
樓主: ss2003
go

無錢係唔係一定唔可以去外國讀書 [複製鏈接]

Re: 無錢係唔係一定唔可以去外國讀書

醒目開學勳章

Thank you 明白。

o甘似乎荷蘭比較適合我去讀多過我D仔女去讀。

不過都好多謝你既回應﹐如果你唔介紹真係唔會諗到去荷蘭讀書。
EVA222 寫道:
每個地方總有優點缺點,樓主想知外國甚麼地方留學價廉,以我朋友為例,在港大畢業幾年了,想到外國讀自己真正喜歡的學科,尋求自己理想,但積蓄又不多,荷蘭總算是符合佢要求.

[quote]
Elefant老婆 寫道:
用少量軟性毒品晌荷蘭係合法(收藏唔合法)﹐大部份人好早就有性生活﹐妓院合法(妓女要交稅)同性戀合法﹐除佐生活費學費平D同大部份人講英文之外﹐果度讀書真係o甘好﹖
[/quote]  

awah112 寫道:
carol_kk

妳好,請問點伸請去芬蘭讀U呢?

我個妹係04年去歐洲教育展

vkzone 寫道:
芬蘭除了學費free仲有什麼優勝之處? 民生好唔好呢? 生活習慣又係點呢?

除了學費free之外, 當地人好nice, 環境優美, 果度無咁多中國人, 可以真真正正學英文, 時間比香港慢5-6個小時, 唯一唔習慣係冬天會好早天黑, 而夏天夜晚11點就好似香港夏天6點時咁光.

芷芊 寫道:
芬蘭 聖誕老人home咪好凍

凍只係室外的地方, 室內會有暖氣的, 我有時同我妹msn, 見佢係室內只係著短袖衫咋!!! 佢話無想像中咁凍喎!

ywman 寫道:
EVA222 & carol_kk

請問芬蘭/荷蘭等北歐國家, 溝通會唔會有問題?  英文通行嗎? 如果想取多些資料, 可以從那裡找到. 唔該   

芬蘭年輕一代識講英文架!! 如果大學無英文課程, 都唔會收唔識芬蘭語既海外學生啦!!! 如果你想知係邊度拎到多些資料, 我要問我妹喎! 因為當時佢自己攪掂, 我只係比錢同幫佢出機票咋!

yunman 寫道:
係囉,芬蘭,荷蘭等地係咪講英文架???

我知芬蘭識講英文就可以溝通架啦~~但長者就未必識講英文, 多數大學都會有語文科, 好似有好多種語言比你揀黎讀添!

我找到芬蘭大學資料, 各位有興趣可以睇睇
芬蘭大學list

carol_kk

你個囡好可愛,好得意呀!     

R C Lee Centenary Scholarships
Croucher Foundation

They provide full scholarship, including both school fee and living expenses.

yunman 寫道:
carol_kk:

係荷蘭讀學費真係free? 咁你個妹生活費要多少?如果節儉d要幾多?
thanks

我個妹係芬蘭唔係荷蘭讀書呀! 我個妹都算慳儉, 每年4萬港幣

carol_kk

我家姐個女而家喺英國讀緊F6,就快上大學,想請問你如果去芬蘭讀大學,有無宿舍,學費多少(係咪唔駛錢),生活費,環境如何呢?Thanks!     

Hi,

Do you have more info on 歐洲教育展?  When & where? Who is the organiser?

Thanks,

[quote]我個妹係04年去歐洲教育展

I think most universities in North America (i.e., USA and Canada) offer full scholarship for exceptional student.  You may find details from the schools' web pages.

I know for sure the University of Chicago (www.uchicago.edu) has a scholarship specifically for Hong Kong student, and it is mainly sponspored by Francis Yuen.  

Also, you may want to take a look at the Fullbright scholarship, as well as the Sloan programs.

Espana

[quote]
yinyinBB 寫道:
carol_kk

我家姐個女而家

Papa2000 寫道:
Hi,

Do you have more info on 歐洲教育展?  When & where? Who is the organiser?

Thanks,

歐洲教育展, 香港每年大約三月尾會有, 但芬蘭大學改左申請時間去一月尾, 所以如果想07年去讀, 根本等唔切07年既教育展.

carol_kk

Thank you very much. 等我同我家姐講叫佢個女諗諗.

‹ 上一主題|下一主題