用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 根德園幼稚園 根德園06畢業生小一心路歷程
樓主: achan97
go

根德園06畢業生小一心路歷程 [複製鏈接]

Re: 根德園06畢業生小一心路歷程

sac.wen>>>>查實我都好驚漏左是但一個架.....   唔好意思,我唔記得左你囝囝係咪讀SFA呀?? 聽你講都好係野播.......    我都覺得時間真係唔夠用,晚晚眨下眼就9點,彤彤9點就嗌眼訓上床架喇,我基本上係無得同佢溫書,都仲係好靠佢自己,唔知係咪因為時間緊逼既緣故攪到我個人都精神緊張!    死啦,佢成日訓覺都磨牙架.....唔知奸唔奸樹架呢?   

你地食飯有老師睇咁好,我地得風紀看架咋!!!!

我好同意呀,睇通告都真係幾辛苦,又成日驚記漏野!又真係又多又長,以前自己返屋企就黎手擘比亞媽,家陣輪到自己囉,真係無陰公!!!!

hi all mamas,
nice to meet all kv mamas. my daughter graduated from kentville 06.  basically, she is happy for studying in new school.

hi kiwimum, manmum,
i'm so happy to see both of you here.  i'm always feeling that a few students are studying in our school from kentville.   it is very nice that manmum can share the experience gh with us.
best regards,
bcmama    
該用戶已被刪除

Kiwi,

唔使捉la, 自動sin過黎報到la~~ hehe   

mud妳已經蒲左過黎la.......

KiwiMum 寫道:
使唔使我去另一邊捉YYM過o黎呀?!   

BCMAMA, manmum,

hihi~~原來妳地都係KV媽媽, 好開心係度見到妳地ar   

BCMAMA 寫道:
hi all mamas,
nice to meet all kv mamas. my daughter graduated from kentville 06.  basically, she is happy for studying in new school.

hi kiwimum, manmum,
i'm so happy to see both of you here.  i'm always feeling that a few students are studying in our school from kentville.   it is very nice that manmum can share the experience gh with us.
best regards,
bcmama    

sac.wen,

我囡囡差d同你個小朋友做同學仔ar 睇黎sfa既課餘活動都唔少wor...    不過你要相信KV既實力, 一定會應付得黎ke    大家互勉   

hi yanyanmom,
hello! i'm so so ...... happy  : to meet you here, too. now i'm knowing that gh accepted not a few students from kv. :
you're right, kv's trainning can help a lot to our daughters.  but we need to try harder to prepare the challenging from gh.
wish our daughters have the successful work for the coming assessments.

HI yanyanmom, ac & all moms,
關於小學, 小小更正... 我們最終放棄了sfa, 選了kts.    

HI kidslover,
令公仔朝早係咪搭校車呀 ? 幾點上車 ? 我地就要0705 門口等... 奇怪點解"果次" 之後無再撞過 :p

HI YanyanMom,
(題外話)....
你幅大眼bb 生得又靚, 笑得又甜... 細細個已經識咁專心望鏡頭, 實在好討心喜愛 , 同佢say 個hi 先~

醒目開學勳章

hihi, 我遲左入黎報到

我同大家一樣, 學校日日果 d 通告鬼死咁多, 張張都要詳細閱讀, 又要簽回條, 簽完又要吩咐 Anson 記住交俾老師 (否則佢會放回書包帶回家    )
Anson 食飯都算唔錯, 都食好多 ga (佢話幾好味添)
功課唔算多, 中英文默書隔周的, Anson 暫時都可以應付到.

俾 achan  講中左添, 我同樣 EQ 都係低, 間中都片個仔仔 ga     
初時佢抄手冊, 間中都會抄漏, 現在進步左好多了.

希望大家繼續努力.
achan97 寫道:
kidslover>>>kakakakakaka......你真係講得零舍攪笑!我睇到笑左出聲!!!   我早兩日八卦入左你地學校個topic樹望,化.........聽你地傾都好似好深下播!!!!   

我唸做你個仔都好開心,你咁風趣,同埋我覺得你係果D唔會勁片囝囝既人,查實我感覺以我認識既你地大部分都係唔會勁片小朋友,唔似得我,我EQ都幾低!知唔知我點解要開呢個topic? 因為我好需要你地去平行下我自己既心理,聽你地同埋學校高年級媽咪講完我就不停咁提醒自己要改變對彤彤既態度,降低要求,其實佢經已都算係乖,我真係好衰!!! :cry:  :cry: 所以你地真係要時不時入黎安慰下我!!!!   

sac.wen,

丁Q    佢張相呃倒人jet, 真人好醜樣ka......   

sac.wen 寫道:
HI YanyanMom,
(題外話)....
你幅大眼bb 生得又靚, 笑得又甜... 細細個已經識咁專心望鏡頭, 實在好討心喜愛 , 同佢say 個hi 先~

sac.wen,

o.....原來係kts. 咁呢間都算幾忙wor~~

sac.wen 寫道:
關於小學, 小小更正... 我們最終放棄了sfa, 選了kts.    

HI kidslover,
令公仔朝早係咪搭校車呀 ? 幾點上車 ? 我地就要0705 門口等... 奇怪點解"果次" 之後無再撞過 :p

BCMAMA

大家咁話la   

BCMAMA 寫道:
hi yanyanmom,
hello! i'm so so ...... happy  : to meet you here, too. now i'm knowing that gh accepted not a few students from kv. :
you're right, kv's trainning can help a lot to our daughters.  but we need to try harder to prepare the challenging from gh.
wish our daughters have the successful work for the coming assessments.

ac,

我地p.1要返下午班, d時間仲唔見使ar....放學後沖涼食飯跟住做功課執書包,攪掂都差不多9點lu~~平時要溫書應付dict, 都重有時間既; 但遲d有評估考試, 就真係要好好分配d時間同佢溫書至得lu....    學妳話齋, 佢自己handle倒梗係perfect la, 不過睇佢都未有咁ke功力   

講起睇通告, yanyan就好似老師分功課咁..."媽咪! 呢d要睇要簽名要比$$(最緊要 )..."尤其頭果幾日, 填表都填到我頭暈ar   

My son told me that he P1 school life is more happier then in Kentville. He have NO homework, only reading at home.
And of course he did write the handbook, but there is no way you can understand what he is writting about. But is good that, we can check it from the school website everyday.

I think I am the one not get use to yet because there are many note to sign and cheque to open.
Hope things will turn better soon.

hi 各位, 我都來報到先 !

ac, 你個topic真特別, 簡直是...... 利害 !!!

小兒都很快適應和喜歡小一的生活, 可能和kentville的模式差不多, 雖然功課都算多, 但每樣都很快完成, 相比kentville的抄寫, 他覺得現在好好多;  不過, 現在只過了一個月, 遲些可能會不同.  

kidslover / k&j, 你們好 !  Andrew & Keith 適應小一的功課和默書嗎 ??  我個朋友叫曬救命, d默書好堅喎 !  你們跟得辛苦嗎 ?  

yanyanmum, 10月22日見 !

Hi all,
My son said 除佐第一日返學有d緊張之外,之後都好快習慣la. 可能因為佢讀津校,成個9月份都無默書,功課就唔算多,平均4至5樣.佢返下午班,通常晚上飯後造完功課都成9點幾,有時睇下書同玩下大約10點半上床.不過今日開始有中文每日一篇,月中英文又有,到時可能要遲d訓覺.
佢有時都有d甩甩漏漏,上星期就試過體育堂著運動服加皮鞋.結果一個人坐在一邊(發牛豆)睇人上堂.
佢在校內適佐幾個以前在KV讀既同學仔,可能因為有話題及有親切感啦.

希望各位同學仔一日比一日進步…..
該用戶已被刪除

sac.wen>>>哦!原來KTS至真,之前都唸住無津校收就讀KTS架喇!!!差少少做左同學仔!eeeeeeeeeeee, 咁邊個讀SFA?好似亞'側田'係播,水火喇,我都唔知有無pm佢呢個地步添,有無人記得'側田媽'網名係咩呀?
sac.wen 寫道:

funbabyhk>>>拿拿拿!之所以我開呢個topic真係無錯架,起碼搵番你同K&J兩個伴先麻,等我知道我唔係lonely既!    佢今晚默書時居然將個s掉轉左方向寫呀,驚唔驚呀,我忍得好辛苦先無片佢呀!    叻唔叻先?快快讚下我得咋!
funbabyhk 寫道:
hihi, 我遲左入黎報到

我同大家一樣, 學校日日果 d 通告鬼死咁多, 張張都要詳細閱讀, 又要簽回條, 簽完又要吩咐 Anson 記住交俾老師 (否則佢會放回書包帶回家    )
Anson 食飯都算唔錯, 都食好多 ga (佢話幾好味添)
功課唔算多, 中英文默書隔周的, Anson 暫時都可以應付到.

俾 achan  講中左添, 我同樣 EQ 都係低, 間中都片個仔仔 ga     
初時佢抄手冊, 間中都會抄漏, 現在進步左好多了.

希望大家繼續努力.
‹ 上一主題|下一主題