用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 油麻地天主教小學(海弘道)交流區
樓主: mercury16
go

油麻地天主教小學(海弘道)交流區 [複製鏈接]

Re: 油麻地天主教小學(海弘道)交流區

Hello Ekiip,

我個仔都試過唔見常識作業, 老師寫了"欠"字, 真激死. 上星期老師要他們於紙上寫上penmenship的句子, 點知比其他小朋友攞了, 星期五晚才知, 所以只好求其從書中寫幾句.

大家要小心, 網上面家課日誌有機會錯. 回家一定要看看當天所有作業同書, 有否東西要做.

Keikeipig

Meyonw,

我想問一下, 有好多學校都有幾測幾考, 我見calendar 上沒有寫, 只有黙書同考試, 到底學校有沒有測驗呢?

keikeipig
meyonw 寫道:
mercury,

您好! 在bk真的好少新校家長發言, 終於有人開個topic, 因我以前問過問題, 反應不多, 我個仔2c, 多多指教!

ekiip,
hello,好歡迎你加入,日後多D上呢喎!你參加左家長義工呀!我沒有參加到,因有時都唔得閒,同我住荔枝角返學校都幾煩,所以冇參加.不過呢幾個月都會自己帶囡囡返學和放學,佢唔很早起身,保姆車要6:45到,佢暫時到未可咁早起身,為有自己帶返校.

keikeipig,
sorry!今日先上網,睇唔到你post,因為我星期五,六,日都好少上網,要帶阿囡返課外活動,阿囡唔返學我就好鬼忙,六,日多數响阿媽到,下次有機會再見面!
eng class我冇報因在校外而上緊,不過外面都好貴$150/hr,但人數少6個人一組,都幾深吓外藉老師教授,太多人數我就唔係咁鍾意,同响屋企附近方便好多,閒時上堂都o.k.學校淨係報咗電腦班,因唔須另返校我先報,同阿囡都喜歡玩電腦.你仲報咗邊D課外活動呀!
del

fyhui,J1B班

今個星期三默中文,
範圍:高效識字第三,四課

今個星期五默英文,
範圍:Unit 1 (BK 1a WB and phonics)
大家努力啦!
del

mercury16 寫道:
歡迎各位新油天家長,
以下係各位名單:
meyonw-J2C-仔仔
keikeipig- J1D-仔仔
fyhui -J1B-女
mercury-J1B-女
ekiip -J1E -仔仔
ekiip姪女 -J1C -女
del

Mercury,

我都係因為校車太早同太貴, 6:45 上車, 所以自己帶返學. 因為上車同落車地點唔同, 校車要收我兩條線的費用, 加起來要一千蚊多一些. 太貴了. 所以只好搭放學去婆婆到.

我個仔都有讀外面的英文班, phonics 同 oral+writing, 都幾貴, phonics $160/hr, oral+writing $130/hr. 最多8人一班, 一個外藉一個本地助教.

我冇報學校的活動, 本來想報普通話, 但25人一班, 太多人. 而家佢學phonics, oral+writing, 游水, 鋼琴, 普通話, 笛子. 都好忙同學費好甘.

星期五其實係唔係黙書? 老師就寫assessment.  

Keikeipig
mercury16 寫道:
ekiip,
hello,好歡迎你加入,日後多D上呢喎!你參加左家長義工呀!我沒有參加到,因有時都唔得閒,同我住荔枝角返學校都幾煩,所以冇參加.不過呢幾個月都會自己帶囡囡返學和放學,佢唔很早起身,保姆車要6:45到,佢暫時到未可咁早起身,為有自己帶返校.

keikeipig,
sorry!今日先上網,睇唔到你post,因為我星期五,六,日都好少上網,要帶阿囡返課外活動,阿囡唔返學我就好鬼忙,六,日多數响阿媽到,下次有機會再見面!
eng class我冇報因在校外而上緊,不過外面都好貴$150/hr,但人數少6個人一組,都幾深吓外藉老師教授,太多人數我就唔係咁鍾意,同响屋企附近方便好多,閒時上堂都o.k.學校淨係報咗電腦班,因唔須另返校我先報,同阿囡都喜歡玩電腦.你仲報咗邊D課外活動呀!

Hi Keikeipig,

sorry! I type Chinese super slow.  I hope you don't mind I type in English.
I wonder why you child takes so long time to arrive school. I live in Lam Tin. My son takes the bus (媬姆車) on 7:05 and arrives school on 7:30. So, it's good to me.

I can be meal volunteer because I work in Mongkok and I use my lunch time as volunteer. It's acceptable tome. I'll be in school at lunch time tomorrow (on duty). I'll share with you what I see in school.

My son only choose Gymnastic class and SCience class. I want him to attend some English class but he refused. But, I think Gymnastic is also good. After he entered P.1, he reduced a lot of exercise time.

Hello Ekiip,

當然唔mind 啦! 我個仔是第一站上車, 冇辦法啦!

好想可以好似妳一樣可以做午膳義工, 因為我都好想看看個仔在學校食飯情況. 但我lunch 只有1hr, 不夠時間. 若你有時間, 留意一下 1D 班姓紀的小男孩.

你講得對, 現在我個仔都沒有時間做運動, 連落樓下玩都好似冇時間. 所以我要keep住佢每星期學游水一堂. 因為佢係一對一, 唔可以偷懶, 會比教練鬧.

各位媽咪, 你們會否參加下星期六學校的約會? 是否大家都是同一時間呢? 我是10:00-12:00. 到時可以早些到認識一下.

keikeipig

Ekiip 寫道:
Hi Keikeipig,

sorry! I type Chinese super slow.  I hope you don't mind I type in English.
I wonder why you child takes so long time to arrive school. I live in Lam Tin. My son takes the bus (媬姆車) on 7:05 and arrives school on 7:30. So, it's good to me.

I can be meal volunteer because I work in Mongkok and I use my lunch time as volunteer. It's acceptable tome. I'll be in school at lunch time tomorrow (on duty). I'll share with you what I see in school.

My son only choose Gymnastic class and SCience class. I want him to attend some English class but he refused. But, I think Gymnastic is also good. After he entered P.1, he reduced a lot of exercise time.

大家好  
我老公係油天 (上午班) 舊生 ,
我都想同囡囡報油天 (08年)...

想請問大家, p1 難適應嗎 (聽聞都幾多功課)?  

1213,

OK 啦! 現在才3個星期, 我個仔都係2-3樣功課, 都係比較容易, 寫寫字, 數下數, 做工作紙. 暫時都可以. 現在間間學校都好多野做, 有些學校已經每只要寫日記. 紀律方面都不過不失. 只要學校是適合你的小朋友就OK. 我個仔而家話在學校都幾開心. 到現時為止好滿意.

跟一些家長傾開, 有些學校的英文黙書已經好嘔血. 我就比較喜歡一步步來, 不要一下子狂谷d 小朋友.

keikeipig  

HI, 各位媽媽:
         你地知唔知學校默書, 測驗50分 定 60分合格? THANKS

hello!各位油天家長好!

我個女都係讀油麻地天主教小學(海弘道)架,多多指教

keikeipig,

我個女同你個仔係同一班架 都係1D班呀,我岩岩問佢個班有無姓紀既同學仔,佢即刻講0左你個仔個名俾我聽呀~我PM個名俾你睇下丫! pls check pm

HI EMMY 媽媽:

你囡囡讀幾年級, 邊班呀???
Emmy媽 寫道:

fyhui,

我個女讀1年級D班呀,多多指教
fyhui 寫道:
HI EMMY 媽媽:

你囡囡讀幾年級, 邊班呀???[quote]
Emmy媽 寫道:

[/quote]

同阿女做功課先,一陣夜D再同大家傾過~bye bye   

keikeipig,

唔該哂你話番俾我聽今日阿女功課D生字呀! ths
居然無帶本功課返屋企.. :evil: 而家叫佢搵張紙做

1213,

hello!
我都係油天(上午班)畢業生呀 你老公唔知會唔會同我係同學呢?佢邊一年畢業的?

想請問大家, p1 難適應嗎 (聽聞都幾多功課)? <<<---我阿女都好適應,見佢都日日返學放學都好開心,不過唔知遲d多唔多功課
1213 寫道:
大家好  
我老公係油天 (上午班) 舊生 ,
我都想同囡囡報油天 (08年)...

想請問大家, p1 難適應嗎 (聽聞都幾多功課)?  

fyhui,

我諗應該係60分合格,但唔肯定係唔係

fyhui 寫道:
HI, 各位媽媽:
         你地知唔知學校默書, 測驗50分 定 60分合格? THANKS

各位媽咪 :

如果大家有什麼問題, 而家可以提出來然後下星期六可以一次過問老師.

keikeipig
‹ 上一主題|下一主題