用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 真鐸學校 有冇小朋友讀斧山道 真鐸小學嘅家長 ...
樓主: TeddyMaMa
go

有冇小朋友讀斧山道 真鐸小學嘅家長 [複製鏈接]

Re: 有冇小朋友讀斧山道 真鐸小學

我想請問P1何時會分班呀

After the 1st exam, the students will be reallocated into 4 groups according to their ability! Don't worry!
Any other questions??
^_^
:party:

Agree!!! The students are very happy at school and the teachers are really nice!!!
^_^
:party:

佢地第一段考後,老師會睇番小朋友平時既表現同成績,再開會決定每一個小朋友,邊一科應該去邊組上堂,呢種就係分流分班,所以佢地有機會科科都會走去唔同組上堂架!但做家長唔應該標纖左佢地,同埋唔好比佢地知道會以佢地既成績去將佢地分組,因為咁樣會比到壓力佢地,我仔仔分科後講比我知佢邊科去邊組上堂,我同我仔仔講,咦!咁咪仲好,可以識哂全級d同學仔,真開心啦!其實學校校長同老師真係比左好多心機佢做好呢間學校,佢地做好多野想令到小朋友係一個開心,無壓力既環境去自發性讀書,呢樣佢地真係做得到囉!我諗當初我決定放棄同區有名既學校而入讀呢間學校係無錯(當時統一派位派左我仔仔去區內有名既band 1學校,後來我決定放棄呢間學校學位,我仔仔幼稚園d同學媽咪個個都話我傻),其實以過來人身份分享番,作為家長既我地,到底想自己既小朋友係乜野環境中學習,幫佢地揀學校前,諗清楚到底自己既小朋友入去讀書後,家長自己本身會唔會比壓力自己同小朋友呢! :

請問一問大家P1的小朋友考試需不需要和他(她)們一起

Hi
小女將於今年九月入讀該校,請問平日功課有幾多樣呢?小朋友做得辛苦嗎?
另在開放日見該校以全英語上英文堂,小朋友會習慣嗎?

thanks
Florence

我十分同意你的意見,我對這所學校師資都十分滿意,我想知入這間學校的途徑,小一統一派位,會唔會好容易派到。
你個仔,點樣可以入到這所學校。

臭豬媽咪 寫道:
我十分同意你的意見,我對這所學校師資都十分滿意,我想知入這間學校的途徑,小一統一派位,會唔會好容易派到。
你個仔,點樣可以入到這所學校。

臭豬媽咪,
你好,我不是該校的家長,但同你一樣都心儀該校.聽幼兒園的老師說該校都很多人報名.派到的機會要視乎你的分數及策略.

你小b有多少分數?若分數多, 自行分配的機會當然較大.該校是基督教的學校,已受浸的基督徒父母可有5分宗教分.

當自行分配不成功,有該校家長建議在統一派位時在甲部及乙部的第一志願同時選該校,若都不成功,惟有叩門.

HI
想同大家分享,如真的想入讀該校,誠意很重要,在自行派位就要選為第一志願,因本人今年同囡囡叩門時,老師就問這一條問題.仲有,多打電話及寫信詢問情況,是有幫助的.

不知該校有没有圖書館呢?因參觀時没有留意 :

請問大家該校有冇名次呀

Lit2R 寫道:
不知該校有没有圖書館呢?因參觀時没有留意 :

Lit2R,
有圖書館

EYeung,
你是否指學校的banding或是每個正在就讀學生的名次? 我只知道該校是區內band 1小學.

florencelau,

請問真鐸將來會否開辦中學的主流班?

connielam
多謝,我指學校的每個正在就讀學生的名次

Hi
在開放日中問過校長,一條龍模式仍與教署商討中,短期內未有回覆.
真的希望真鐸能一條龍,中學唔使煩.
Florence

Connie Lam

多謝提供這寶貴的意見,我諗我自行分配的機會很微,我仔仔一點分都沒有,唯有好似你講,要揀真鐸為第一首選,到叩門時就會好慘。

臭豬媽媽
‹ 上一主題|下一主題