用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 屯門區保良局小一學校邊間好?
樓主: ip_wind
go

屯門區保良局小一學校邊間好? [複製鏈接]

Re: 屯門區保良局小一學校邊間好?

Hi ypmummy,

其實百周年top過董玉娣, 所以百周年只收五間保良局小學廿名之內的學生亦唔出奇, 可能莊二就近, 故比例會多d. 這是我個人想法.

志豪同莊二上午校邊一間會好D, 請比意見, THANKS.

志豪係硬件上一定好過莊二啦, 所以吸引咁多家長揀佢 ! 但我覺得師資, 谷學生 (因我鐘意) 就莊二好好多. 我女女好似好 "他條"咁, 無咩功課做, 默書又少.  我隔離屋個姐姐讀莊二, 佢媽咪話多功課到想 c, 壓力好大, 但姐姐仔話佢班主任好惡 !  妳可問多幾位家長比較下, 揀下邊間啱妳小朋友  !

鴨仔 寫道:
志豪同莊二上午校邊一間會好D, 請比意見, THANKS.

ypmummy,
你小朋友讀幾年級呀?
我同事有兩個小朋友又係讀你個間,佢辛苦到死呀!
佢話每日有8-10樣功課,仔女都做到好夜.
谷得好辛苦.
點解甘差咁遠既??
佢地小二.

屯門區保良局小學現有七間,若唔介意俾學費,肯定首選今年剛開小一的保良局香港道教聯合會圓玄小學(英文小學)。
若要讀津校則首選梁周下,莊二應放最後。
理由:
1. 教學方法傳統與活動結合得幾好,既不死板,也學到嘢;
2. 梁周下Band 1位最多,按百分率高過莊二上超過10%;
3. 升上英中後的成績可保持,唔似莊二有學生全級考第六名,升入百周後變成斑點狗(百幾名);
4. 梁周下的校長老師好積極進取,莊二上就懶理,反正暫時唔懮收生(因可以原校址轉全日,而莊二下合併梁下後新校址,由現時的梁下校長做新校長,所以莊二下係冇咩人報啦,去年自行收生都用唔晒啲位,附近家長報晒莊二上,或是轉左去遠啲既志豪);
5. 莊二上早幾年開始做咗白老鼠,英文轉用story book,結果搞到啲學生英文成績插水式下降,學校俾既指引又混亂,家長們有苦難言,仲要好谷氣,因學校死口咬住話英文能力提高咗

另外,莊二上有一位主任之囡,入咗志豪讀緊,咁方便都唔讀自己個間。

照你提供的學校,我的排位是:

1. 志豪
2. 方小
3. 莊二上

莊二下係唔需考慮。

多謝你們的意見, 我都有決定選志豪小學.

Hi kxxxx000,

能否解釋下為何你會話"唔介意比錢的話, 首選保良局圓玄" ?  
kxxx000 寫道:
屯門區保良局小學現有七間,若唔介意俾學費,肯定首選今年剛開小一的保良局香港道教聯合會圓玄小學(英文小學)。

請問梁周上午是否不及梁周下午好呢?
分別在那裡呢?

THANKS/   

分別在那裡呢?

THANKS/   

分別在那裡呢?

THANKS/   

why not choose 周梁?
鴨仔 寫道:
多謝你們的意見, 我都有決定選志豪小學.

Mrssslui,

你會選邊一間?

Mrssslui,

因為我住大興區, 所以選志豪,其次會係方王錦全.

因為保良局圓玄係直資,e+每年學費$8000,第一年收生己好多人爭,主要係鍾意佢直資既模式以及英文小學(屯門區第一間),無可否認,直資係有佢既優勢,加之新校,校長都落盡力,要省靚個招牌,所以我係相信教得好過其他學校。
不過多人爭,教學又受人認同,加價就在所難免,如:天水圍李宗德,深水埗聖瑪利等,都大幅加價,以後保良局圓玄幾錢一年就未知了。
marinayiu 寫道:
Hi kxxxx000,

能否解釋下為何你會話"唔介意比錢的話, 首選保良局圓玄" ?  
[quote]
[/quote]

sorrry,
深水埗個間係聖瑪加利男女英文中小學,e+學費每年己達$18,000。

[quote]
pm-11 寫道:
分別在那裡呢?

梁上和莊二上既教學方式差不多,傳統死板;梁下就比較靈活,學生也開心點,但學習的內容唔少,基礎打得扎實點,上中學後會更加適應,所以梁下出來的學生在中學的成績普遍好過其他幾間保小的學生。

不過梁上有一點好過梁下,就係唔需要轉校址,2007年梁上會係原址轉全日制。

Hello, every TM Mama!

好開心亦好多謝終於找到屯門區保良小既意見,其實各間保良小都各具特色及優點,但因為我prefer千禧校舍,所以仲未決定揀志豪or鄭任安千禧小學,可否比D意見?
:-D

Hi kxxx000,

其實我都有交表, 我也是中意佢地的教學模式及用英文教學, 唯一擔心的係佢太新, 好多野未上軌道, 會影響教學成果.
但就覺得個校長好積極, 又肯聽取意見.

‹ 上一主題|下一主題