用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band 2b 學生入SMC - 求意見
樓主: glocatcat
go

Band 2b 學生入SMC - 求意見 [複製鏈接]

glocatcat 發表於 24-4-24 23:53
多謝你分享!
聽你咁講都比較安心,之前始終都比較擔心追唔上的情況。你家年青人好叻!!!
你小朋友b2,但自1,2又有官津offer, 連SMC waiting 條queue應該还有不少b1, 但都簡了你小朋友而不選d b1 waiting... 其实你会唔会估錯band呀???
致於選科, 留反比現任家長分享, 不过, 我自己咁睇.
1. 成績好, 冇可能简唔到.
2. 成績唔好, 就算比你簡, 最后只考到個3或4返來, 未必有用.
3. 如真心喜歡果科, 但又考唔好, 係咪應該簡d 會考到高分的科為首選.

最后, 我家年青人其实唔係好叻, 佢初中時只是STEM subjects入到头幾, 但其它係緊緊合格什致唔合格, 所以overall 只得average. 好彩S4后只需讀自己喜欢科, 才開始好似勁左.

回覆 twhkleung 的帖子

多謝你意見!
佢肯定係BAND 2 的,但我諗課外活動同操行係幫到佢好多。

同埋佢面試表現應該唔差,就算係英文佢雖然講得不太好但係佢肯講唔太怕醜。

呢個真係好難的決定。如果本身自行收佢的係BAND 2 學校或者冇學校收,其實個答案好直接。但現在情況係比較難下決定。所以都想各方面了解多D。

我小朋友比較PREFER 自行的一間,可能係先入為主。所以我都怕如果真係同佢傾到肯轉SMC,到時有任何不如意肯定怨我,但做家長當然想選最好/適合的比佢。

讀SMC 學生係咪需要自發性好強?我聽說學校考試不太排名次,功課都不多。如果小朋友自發性唔夠可能就會掛住玩追唔上。

想請問SMC 多不多平時的默書/測驗/評估之類的?

glocatcat 發表於 24-4-25 12:45

多謝你意見!

既然你小朋友想讀自行的1C,點解要佢轉SMC呢?

多謝你意見!
自行楷段,中學一定簡成績,按理一間不錯的官津,自行大把b1生比佢簡,而學校卻简了位B2生,相信你一定有d特別處,我都係第一次听到自行b1校會簡B2生,因大抽獎時有機會比b2生,自行階段,一間不錯b1校,按理真的沒必要收B2生,我相信你仔一定有d野你不知,而間自行的b1校同SMC卻發現到,這位B2生係比一般b1生更好,才有这特殊現像.
不過,既然仔仔中意自行果間,而果間也是b1英中,其实我会觉得冇乜所為.

twhkleung 發表於 24-4-25 13:48
自行楷段,中學一定簡成績,按理一間不錯的官津,自行大把b1生比佢簡,而學校卻简了位B2生,相信你一定有d特別處 ...
我返而好想知係边間b1官津咁特別,咁有眼光就真.

多謝你意見!
平时功课不多小测多,长假功课比较多,自发性靠自己吧,考试难度不算太大。主科弱项学校有补底,主科全年综合成绩不合格要补底再补考,如果再不合格要留级,前20名有奖学金。其实你小朋友英文敢说不怕丑,已经具备向上的能力,多点信心,中学有五年时间可以再提高。

其實主要看小朋友有無斗心。1A可以越嚟越差,band 2谷上完全沒有問題。

應該係有特異功能,家長都講咗「課外活動」!

人地係正經問選擇意見,你respect下人啦!咁八卦做乜?

回覆 glocatcat 的帖子

人地問你正经嘅,你又唔答

呢度好多白鸽眼家長,一睇到人地band 2學生入band 1學校就放負笑人,陰陽怪氣!
楼主,恭喜你小朋友!我本人係建議小朋友入自行津中,因為英文程度上同SMC應該有一段距離 (SMC英文水平唔止1B,係更高),正常估計比較適合你小朋友讀的,加油!

回覆 liverpool2023 的帖子

人地講咗,父母都希望小朋友有更好嘅選擇,所以係度問囉!

derbyeugene 發表於 24-4-26 00:21

人地講咗,父母都希望小朋友有更好嘅選擇,所以係度問囉! ...

我就是想佢反思先問

人地有考慮你諗個样先問,唔係就開vs po

多謝你意見!
你小朋喜愛自1果間唔係先入為主,兩間都面試過,相信SMC比佢既壓力會大啲,佢才會喜歡自1果間.

derbyeugene 發表於 24-4-26 09:23

人地有考慮你諗個样先問,唔係就開vs po

第一:你又知人哋有考慮?
第二:我再問就是想佢再考慮
第三:我用呢個方法去表達我認為佢應該尊重孩子既選擇係我既自由,唔關你事,你唔明唔等於樓主唔明

SMC 英文的確係深嘅,應該有band 1A  程度

derbyeugene 發表於 24-4-26 00:06

應該係有特異功能,家長都講咗「課外活動」!

B2B特異入B1B嘅SMC同埋B1C自行津校。呢個係好特殊嘅情況。
如果入DBS, 反而合理啲,但SMC會因為特異而收一個低咁多層次成績嘅學生?B1C官津校難得可以喺自行揀人,會收B2B成績學生?
我唯一諗到,可能係數學奇才,但衰語文。如果整體成績都差,但靠特異越級入呢兩間學校,真係有啲奇怪,希望樓主可以再解釋一下。

twhkleung    發表於 24-4-27 14:43

猴子爸 發表於 24-4-27 10:13
B2B特異入B1B嘅SMC同埋B1C自行津校。呢個係好特殊嘅情況。
如果入DBS, 反而合理啲,但SMC會因為特異而收一 ...

我也觉, 數学有特異好多學校要的, 我哋学校也有個B2 男生因數勁, 一早俾b1直资收了

回覆樓主:

一位英文比較差的同學仔

(1)讀一間英文語境一般的香港中學
(2)讀一間英文語境較好,接近native的香港中學
(3)讀一間香港人較多的外國中學
(4)讀一間接近沒有香港人的外國中學

大家若然要排序,對學習英文有幫助,由好至差,大家會點排法?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊