用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 點樣分係唔係語言資優
樓主: TY-mama
go

點樣分係唔係語言資優 [複製鏈接]

stillgood20 發表於 24-4-21 23:20
我覺得人生很奧妙!
不管.有多少個孩子.
好像天意安排.

我的遭遇是在兒子在太太的懷孕期已經讓我們膽戰心驚,直到兩歲半。所以當時只祈求他身體健康,智力正常,開開心心成長,在學業上並冇太多期望。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

請問如果小朋友係語言資優,需要特別陪養佢學某d學科嗎?

KafkaOnTheShore 發表於 24-7-15 16:23
請問如果小朋友係語言資優,需要特別陪養佢學某d學科嗎?
資優同績優兩回事,唔好混為一談。
如果小朋友係語言資優,佢自然會搵語言去學,同學科冇關係喎。

-

beastiebistro 發表於 24-7-15 18:41
資優同績優兩回事,唔好混為一談。
如果小朋友係語言資優,佢自然會搵語言去學,同學科冇關係喎。
...
明白明白,我講得唔清楚。我意思係點樣可以幫佢發揮自己既才能,或者有無咩要留意?

KafkaOnTheShore 發表於 24-7-16 15:12
明白明白,我講得唔清楚。我意思係點樣可以幫佢發揮自己既才能,或者有無咩要留意?  ...

留意吓佢對咩語文有興趣,俾啲支援佢(呢啲喺香港通常都要學校以外嘅額外支援喇)。

我仔係語言資優,喺香港讀小學初中嘅時候冇咩需要特別留意。雖然語言資優(其實佢係數理+語言資優),一切英文教授嘅科目完全唔使理,但係中文就麻麻。

因為我一早已經安排咗佢讀完中一去英國寄宿,所以由小一起一星期一堂學法文。佢去到英國法文程度甚至高過法籍比利時籍學生。之後佢喺英國寄宿學校真正大爆發,德文/法文/拉丁文(學校上堂學)全部native,日文自學都係native。另外涉獵古希臘文/土耳其/羅馬尼亞文同埋俄文。

嚟緊佢會代表英國隊參加巴西舉行嘅國際語言學奧林匹克大賽。

beastiebistro 發表於 24-7-16 15:38
留意吓佢對咩語文有興趣,俾啲支援佢(呢啲喺香港通常都要學校以外嘅額外支援喇)。

我仔係語言資優,喺 ...
恭喜晒, 不過你自爆咗個仔 我睇返近年成績, 唔少UK IOL contestant都有玩埋MO, 你公子有玩嗎?

setom 發表於 24-7-17 19:53
恭喜晒, 不過你自爆咗個仔 我睇返近年成績, 唔少UK IOL contestant都有玩埋MO, 你公子有玩嗎?
...
有呀

beastiebistro 發表於 24-7-17 19:56
有呀
我仔淨係玩MO, 睇下明年有冇機會在Trinity Camp踫面.

beastiebistro    發表於 24-7-17 20:00

beastiebistro 發表於 24-7-16 15:38

多謝你既分享:)你仔仔好叻呀!!

KafkaOnTheShore 發表於 24-7-18 14:57
多謝你既分享:)你仔仔好叻呀!!
唔好客氣,大家交流下

其實佢係數理+語言資優>>>>> 係咪 Verbal comprehension > 130 就係語言資優, perceptual reasoning > 130 就係數理資優?

cafeva 發表於 24-7-22 10:04
其實佢係數理+語言資優>>>>> 係咪 Verbal comprehension > 130 就係語言資優, perceptual reasoning > 130  ...
老實講,我冇理個report,亦覺得驗係我其中一樣最嘥錢嘅決定。佢係數理+語文資優喺佢平時行為舉止已經可以知道。我從來唔谷唔補習,但我準備大量嘅書喺屋企。佢自學啲咩,自學幾快,自然可以睇到。對我嚟講冇需要一紙報告去證明...

cafeva    發表於 24-7-23 10:48

cafeva 發表於 24-7-22 10:04
其實佢係數理+語言資優>>>>> 係咪 Verbal comprehension > 130 就係語言資優, perceptual reasoning > 130  ...

唔應該咁樣睇。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

如果你以前唔講,我都唔知道有國際語言學奥林匹克大賽。希望你兒子在巴西有好成績。

跟住落嚟要專注返AL,完成入劍橋讀數學的願望!

beastiebistro 發表於 24-7-22 10:47
老實講,我冇理個report,亦覺得驗係我其中一樣最嘥錢嘅決定。佢係數理+語文資優喺佢平時行為舉止已經可以 ...
當年阿仔俾學校投訴到老婆差啲發癲, 社工, 神經科, 心理醫生都睇晒, 最後為咗應酬學校都要做埋韋4. 無人諗過原來係個新來班主任講一套做一套, 搞到阿仔發晒癲.  

我唔係怪獸家長嚟架, 嗰個老師之後都俾學生投訴到走咗.

beastiebistro    發表於 24-7-24 13:51

ANChan59 發表於 24-7-24 13:40
如果你以前唔講,我都唔知道有國際語言學奥林匹克大賽。希望你兒子在巴西有好成績。

跟住落嚟要專注返AL ...
多謝陳sir鼓勵,我只希望佢玩得開心(有好成績係bonus,不過唔重要),跟住就係要收拾心情專注搞好報大學嘅事宜。

akys 發表於 24-7-24 13:43
當年阿仔俾學校投訴到老婆差啲發癲, 社工, 神經科, 心理醫生都睇晒, 最後為咗應酬學校都要做埋韋4. 無人諗 ...

有講一套做一套嘅強項,這種專才在香港應該好易搵到筍工!

beastiebistro 發表於 24-7-24 13:47
多謝陳sir鼓勵,我只希望佢玩得開心(有好成績係bonus,不過唔重要),跟住就係要收拾心情專注搞好報大學嘅 ...

係時候收一收,搞掂UCAS及AL,入到大學再玩其他嘢!

beastiebistro    發表於 24-7-24 14:23

ANChan59 發表於 24-7-24 12:56
唔應該咁樣睇。
咁係點睇呀? 分數睇唔到?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊