用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 點樣分係唔係語言資優
go

點樣分係唔係語言資優 [複製鏈接]

如題:點樣分語言係唔係資優?以英文為例,係咪一個10歲小五嘅小朋友英文嘅程度可以睇到啲中學嘅書就為之喺英文科裏面係資優呢?但係其實語言嘅嘢睇得多自然會進步得多㗎。所以我好奇想知道點樣分(emoji)
   1    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

我仔响小二時做跟CTY系統報過SCAT
結果係合資料讀CTY 嘅humanity 同 數理課程
SCAT 玩法係小朋友要考高兩級嘅卷,成績要係好過6成嘅人
我仔英文成績係"緊緊合格" 讀到CTY humanity 課程,即係佢英文程度係比大過佢兩年嘅6成美國學童好

當年佢係歲半自通phonics,3-4歲已經可以自己睇中英文書,初中自學法文,波蘭文,响蘇格蘭讀咗一年中學 (S4),公開試法文成績可以攞到A

我所知,唔少資優谷嘅細路,SCAT 英文成績比我仔好
但一個人嘅成就/成績,係天賦+興趣+付出
所以佢睇到中學嘅書,只係成果,未必能夠完全講到佢本身嘅"天賦"
我仔嘅case,就天賦係有,但唔算人上人,但佢有興趣加上花好多時間去睇youtube,所以見到少少成績

恐龍家

TY-mama 發表於 24-3-7 23:33
如題:點樣分語言係唔係資優?以英文為例,係咪一個10歲小五嘅小朋友英文嘅程度可以睇到啲中學嘅書就為之喺 ...
老實講,係嘅應該自然會知。

我個仔兩歲通phonics,去英國讀中學三年間考GCSE法文、德文、拉丁文全部都9。另自修古希臘文、俄文、土耳其文同埋羅馬尼亞文。

As I said,係嘅自己會搵嚟學自然會知。

TY-mama 發表於 24-3-7 23:33
如題:點樣分語言係唔係資優?以英文為例,係咪一個10歲小五嘅小朋友英文嘅程度可以睇到啲中學嘅書就為之喺 ...

應該容易分辨.多留心觀察便可.
好像. Perfect pitch, 有音感.
畫家.對色彩敏銳.
數學資優有數感.

多年前.有套奧斯卡得獎電影:  Arrival
外星人來臨地球.在世界各地的主要城市上空出現外星飛船.

美國軍方派人員進入外星飛船.跟外星人接觸.
卻未能明白外星人所表達.

軍方於是在大學內找來古語言教授.
派往跟外星人接觸.希望破解語言隔膜.

女教授嘗試很多次進入太空船跟外星人接觸.
最終.成功了.解決了地球急機.

一一一一一

其實. 這只是故事性而已.

語言學習.除了文化藝術層次.
語言形成.跟解碼性質相近.

一一一

我細囝應該是數學資優.但對語文完全沒興趣.
甚至.由小學至大學.未曾正式睇完一本故事書.
他看文字. 便會睏. 之後.就瞓著咗.

而.數學一樣無興趣.除了做功課.平常唔會見佢溫習.
沒有仔細了解.係唔會知道佢數學資優.
包括我太太.

一一一
曾經.初中時. 我跟細囝說.
把學語文.數碼化. 那便很容易學習.

亞囝回: 無興趣.
而且.語文中的藝術性.唔會符合數碼轉換.
Al.就有這彈性. 但.未來.也不會出現Al文學家.

一一一

曾見日本有位話懂十多國語言的KOL.

學習語言.必定有天份.
然而.一些系統性語言組織和學習方法.
有高效!

beastiebistro 發表於 24-3-12 15:01
老實講,係嘅應該自然會知。

我個仔兩歲通phonics,去英國讀中學三年間考GCSE法文、德文、拉丁文全部都9。 ...
好奇問下你仔在香港讀時中文成績如何?

cafeva 發表於 24-3-13 18:28
好奇問下你仔在香港讀時中文成績如何?
中游,所以語言資優都唔代表咩language都會高分。
不過係咪真心喜歡鑽研語言真係有得睇嘅...

beastiebistro 發表於 24-3-13 18:38
中游,所以語言資優都唔代表咩language都會高分。
不過係咪真心喜歡鑽研語言真係有得睇嘅...
證明中文真係好難!

cafeva 發表於 24-3-13 21:42
證明中文真係好難!
Maybe

不過對我嚟講成績根本唔係重點,反而係咪可以用嗰個language溝通先係。

佢會參加法文Debate(對手有法藉同學),亦係德文詩詞朗誦大賽冠軍(對手有德藉同學),基本上唔係native level參加都冇意思。我哋去日本旅行,佢甚至用日文同數學研究院哥哥傾數(佢真正至愛)...

beastiebistro 發表於 24-3-13 23:14
Maybe。

不過對我嚟講成績根本唔係重點,反而係咪可以用嗰個language溝通先係。
好叻仔. 又有多方面能力/興趣!

beastiebistro    發表於 24-3-14 09:53

beastiebistro 發表於 24-3-13 23:14
Maybe。

那是最理想,愉快的.
資優.積優.再加上有學習興趣!

我細囝應該是有數學天賦.

但是,連數學都沒興趣.
再有天賦.也沒有目標.

不過.每個人有自己特質.
也很難勉強去改變.

beastiebistro    發表於 24-3-15 09:21

stillgood20 發表於 24-3-15 09:13
那是最理想,愉快的.
資優.積優.再加上有學習興趣!
非常同意。

資優同績優完全兩回事,就算資優亦唔一定對該科目有興趣。

再加上部分資優小朋友會伴隨某程度其他2E問題(好彩我仔冇),所以其實真係唔使「恨」係。

係咪係,唔係咪唔係,唔使深究,亦唔係光環。我認為家長唔好虛榮,最緊要nurture小朋友追求智識(唔係成績)嘅心,係唔係根本唔重要亦唔需要專登確定。

beastiebistro 發表於 24-3-15 09:59
非常同意。
作為資優兒童父母.
個人感覺: 有喜有憂

係唔係資優.真係順其自然.求不得!

點滴在心頭.
沒什麼可以虛榮.

現實中.細囝仲要低調得很.
最怕被人標籤出來.

小曳人    發表於 24-4-2 18:51

stillgood20 發表於 24-3-16 15:20
作為資優兒童父母.
個人感覺: 有喜有憂
其實嗰part係講俾樓主聽,不過搭咗落俾你嘅回覆

beastiebistro 發表於 24-3-16 16:38
其實嗰part係講俾樓主聽,不過搭咗落俾你嘅回覆
無所謂.分享.分享而已.
還有資優能力的分別.

我們在另一個談公平的post,
沒有講白了.

那個差距.是很難想像的大.

stillgood20 發表於 24-3-16 18:30
無所謂.分享.分享而已.
還有資優能力的分別.
謝諒解。

係,嗰邊個「非凡人」網友真係極品,我平時都費事覆佢...

根本人天生就唔同,我兩個女就冇阿哥嗰種能力,我亦唔「恨」佢哋有。佢哋有各自嘅興趣同所長我已經好滿足。

beastiebistro 發表於 24-3-16 18:47
謝諒解。

係,嗰邊個「非凡人」網友真係極品,我平時都費事覆佢...

這十分十分支持.

每個人有自己特質.
別比較.
做父母特別要了解.

我常說: 大囝愛橙.討厭蘋果.
相反.細囝不愛橙.只吃蘋果.

公平: 就是一天橙.一天蘋果.一天西瓜....

beastiebistro    發表於 24-3-16 19:29

cafeva 發表於 24-3-13 21:42
證明中文真係好難!

佢學校排中間已經唔簡單!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

stillgood20 發表於 24-3-16 19:04
這十分十分支持.

每個人有自己特質.

你有兩個仔,beastbistro 有3個仔女,你哋較易比較差異,我就冇得比較,不用比較。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

beastiebistro 發表於 24-3-15 09:59
非常同意。

我都擔心過其他問題,好在冇,算係萬幸。

beastiebistro    發表於 24-4-21 17:34

ANChan59 發表於 24-4-21 17:21
你有兩個仔,beastbistro 有3個仔女,你哋較易比較差異,我就冇得比較,不用比較。
...
我覺得人生很奧妙!
不管.有多少個孩子.
好像天意安排.

比如.大囝未出世.
很希望兒子未來是一位特別聰明的人.
但.大囝出世.見第一眼. 又忽然想聰明並不重要.

當再唔想咩係聰明智慧.

細囝出世. 無咩期望.
卻見到細仔有智慧.
所謂ge聰明. 原來跟想像不同.

最後.反而.聰明.智慧.都是其次.

我問細仔最多的. 是開心嗎?
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊