用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 點解有些Band2學校不公佈DSE成績?
樓主: johnliu82
go

點解有些Band2學校不公佈DSE成績? [複製鏈接]

sydneywongaus 發表於 23-1-2 12:41
4-5年多
同阿仔傾計, 有時佢都話同學無心向學, 大部份老師不管也不理會, 連訓導老師都唔多理。
有時自己行 ...

屯門區還是元朗區學校?定係大埔?

印象中應只有呢三區有官津學校有咁大跌幅

再唔係就係TKO間直資
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

DD仔 發表於 23-1-2 12:48
好多謝你嘅insider info.  我真係諗唔到邊間英中喺5年間跌到只有B2C水平而校風亦變差。呢個校長應該攞出嚟 ...
有睇過bigExam資料, 但沒有寫佢為2C, 我估學校願意俾出街的資料愈來愈少。Bigexam都係參考好了。
我知道佢係Band 2C都係因為做老師的朋友明白行情, 阿仔本身評自己間學校Band 3。

其實校董會應該都不多著重成績, 我都出席過家長晚會, 校長非常能言善道。
只有家長才會真正為子女著想。

自己的經驗話俾我知, 一定要睇清楚大學入學數字, 也要比較幾年才穩陣。
高中選修科的「真正授課語言」也可以做參考是否真的Band 1尾/Band 2頭。
如果識得做老師的朋友/補習社的老闆, 更要問多點, 佢地最明白學校的情況, 我很後悔細仔入學時沒有問多點。
不清不楚/只講一點點的學校, 不大可信。

希望insider info真係幫倒大家選合適的中學

hkpapa852 發表於 23-1-2 13:01
屯門區還是元朗區學校?定係大埔?

印象中應只有呢三區有官津學校有咁大跌幅
都不是。是津校。

sydneywongaus 發表於 23-1-2 13:08
都不是。是津校。

呢間學校本身係全英中,沒有落車,但DSE成績實質只有B2C? 係男校?

sydneywongaus 發表於 23-1-2 13:08
都不是。是津校。

深水埗嗎?

sydneywongaus 發表於 23-1-2 13:06
有睇過bigExam資料, 但沒有寫佢為2C, 我估學校願意俾出街的資料愈來愈少。Bigexam都係參考好了。
我知道佢 ...
入大學數字有水份,補習社資料都未必update,要花心思去同其它學校比較一下才會知
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

要睇同區的競爭對手同出生率,例如觀塘區有多個新屋邨,人口多咗又少強勁嘅直資,所以好少學校跌banding,南區則相反,好多間等殺校

Tunghk 發表於 23-1-2 13:19
深水埗嗎?

我哋係咪諗緊同一間學校?

DD仔 發表於 23-1-2 13:19
呢間學校本身係全英中,沒有落車,但DSE成績實質只有B2C? 係男校?
校長說沒有落車。但我唔明白點解高中選修科可以好多學生用中文讀

男女校。

DD仔 發表於 23-1-2 13:32
我相信總會有其他學校跟阿仔的中學一樣變得很差。不會只有一間。

hkpapa852 發表於 23-1-2 13:26
入大學數字有水份,補習社資料都未必update,要花心思去同其它學校比較一下才會知 ...
對。有時都怕自己睇唔明語言偽術。
所以問下用家/行內人, 才是最好的。

回覆 hkpapa852 的帖子

你是說會夾雜著海外(包括內地)大學的?但是入讀本地大學學士學位的比例沒法造假吧?
另外,33222的比例應該也是比較實際的指標吧?

sydneywongaus 發表於 23-1-2 13:33
校長說沒有落車。但我唔明白點解高中選修科可以好多學生用中文讀

男女校。

「用中文讀」意思係書本係中文?考試用中文寫?英書中教?

DD仔 發表於 23-1-2 13:32

可能。。。
呢區有間校風本來幾好既,b2頭大熱既,呢幾年校風成績都跌超多,而家得返2C大約。。唔交功課無人理,學生出來爆哂粗。。

sydneywongaus 發表於 23-1-2 13:33

男女校。
官校?

sydneywongaus 發表於 23-1-2 13:37
對。有時都怕自己睇唔明語言偽術。
所以問下用家/行內人, 才是最好的。
本地學士學位,可以只得3322都入到嘅自資學位,亦可以又係30分都入唔到嘅8大科目
而且部份大學,可以容許一科主科不達標嘅學生入讀

3322率係比較實在,但無法反映學校學生真正嘅成績

Tunghk 發表於 23-1-2 13:51
可能。。。
呢區有間校風本來幾好既,b2頭大熱既,呢幾年校風成績都跌超多,而家得返2C大約。。唔交功課無 ...

係咪糖奶芹?

DD仔 發表於 23-1-2 14:00
係咪糖奶芹?

不是丫,不過我估錯啦應該,因為我估個間有開中文班,但佢回覆係未落車英中呢

DD仔 發表於 23-1-2 13:46
「用中文讀」意思係書本係中文?考試用中文寫?英書中教?
上課不多用書, 用筆記, 但筆記用中文寫, 考試用中文, 上課也中文為主, 文憑試也用中文考。所以我先覺得學校咁樣都話自己係英中, 水份甚高

除咗每區B2A或B1C/2A個批,B2A/B — B2C 每屆成績都好飄忽,所以部分學校都無公佈。
3322本身唔高
22222作用不大
生源太大差距B2A至B3學生都會有機會入。
‹ 上一主題|下一主題