用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 優才、真道、播道、滙基、顔寶鈴、中華基金 ...
樓主: angelacms
go

優才、真道、播道、滙基、顔寶鈴、中華基金 [複製鏈接]

小時了了 發表於 22-10-21 21:13
另外, 係右上角係 "搜尋本版" 嗰度輸入keyword 學校名 "搜索”, 你寫嗰幾間係EK討論帖都算多網友問,你爬下 ...
好耐冇見,宜家是否選擇了伊記?

回覆 小時了了 的帖子

小六了,你講得啱,我自己當年小四起走訪咗5區學校。佢哋之前就係太安心打算直升所以依家至亂陣脚。我都會叫佢哋都去簡介會。

angelacms 發表於 22-10-21 14:18
回覆 Poyau 的帖子

小朋友有玩機械人,咁按理理科好啲,中、英唔錯,就係作文有待提升,唔叻記東西(小學常 ...
如果想讀理科同日後有多條路揀,仲要兩條路成績都唔差,只有優才可以揀
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

angelacms 發表於 22-10-22 00:57
回覆 小時了了 的帖子

小六了,你講得啱,我自己當年小四起走訪咗5區學校。佢哋之前就係太安心打算 ...
直升?咁佢係咪讀緊直資既龍小?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

真道很好成绩

回覆樓主:

大家有福了,昨天起見到hkpapa852 答posts。

回覆 hkpapa852 的帖子

英雄所見略同,經過大家建議,稍稍爬過文,優才係其中一個好選擇,係怕位唔多,小朋友又真係唔想直升,仲努力諗緊有冇其他選擇。

angelacms 發表於 22-10-22 17:22

英雄所見略同,經過大家建議,稍稍爬過文,優才係其中一個好選擇,係怕位唔多,小 ...
邊間咁唔想直升?

係,嗰區仲好多女校選擇,但朋友唔想個女讀女校,小朋友又想外邊讀。

angelacms 發表於 22-10-21 09:18
幫好友嗰女問,大家點睇上述直資?應該怎排?小朋友該是1B-C生左右。謝謝
仲可以諗下SMC

angelacms 發表於 22-10-22 17:25

係,嗰區仲好多女校選擇,但朋友唔想個女讀女校,小朋友又想外邊讀。 ...
真係叫多女校揀,應該只有灣仔同九龍城兩區

cornchip123    發表於 22-10-27 07:16

回覆 tcdino 的帖子

係吖,不竟開了IB一段時間,等到收成,我有fd嗰仔,姑媽可以幫入1A(都長期全港15大內㗎)學校都唔入,留真道讀。不過Lee嗰妹又唔同,佢未必適合IB,加上真道校長有性格,佢講過如果applicants唔適合,佢寧願吉咗位都唔收。

不竟人家嗰女,我PM答你啦

angelacms 發表於 22-10-22 17:44
回覆 tcdino 的帖子

係吖,不竟開了IB一段時間,等到收成,我有fd嗰仔,姑媽可以幫入1A(都長期全港15大內 ...

請教點為之適合讀ib (emoji)(emoji)

回覆 subefish 的帖子

其實好難落定論,不竟小朋友仲成長緊,多變數。我同個Fd傾過以我哋所知IB係持續校內評分+做project based,即係要小朋友要夠主動性學習、分析力强、有尋根究底精神,反而強背書、操卷學習長大的,未必適應,佢嗰女係好乖,不敢、不懂自行handle東西,但父母安排晒佢又好配合,所以佢讀IB可能會無咁得心應手。
‹ 上一主題|下一主題