用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 優才、真道、播道、滙基、顔寶鈴、中華基金 ...
go

優才、真道、播道、滙基、顔寶鈴、中華基金 [複製鏈接]

幫好友嗰女問,大家點睇上述直資?應該怎排?小朋友該是1B-C生左右。謝謝
   6    0    0    0

回覆樓主:

以地點排先

全部申請,等收到offer再考慮入讀與否

大家點睇唔重要, 最重要係你好友個女點睇啫! 又唔係我地讀書, 我地講到天花龍鳳唔通佢就去讀咩?!
我都係講嗰句 - 呢個世界無最好既學校, 只有最適合既學校!

回覆 PuffyBobby 的帖子

其實佢哋可以搬近中學,所以地區不是問題,就係原本打算直升,但係又好像唔多啱小朋友好動性格,佢哋真係乜都冇idea,睇完資料間間到講到自己樣樣好,唔係好分到佢哋特色,所以至希望看看有冇用家分享下(我小朋友都高中,資料怕outdated。)佢哋希望中學
1)不要太Chur
2)最好可以銜接好香港升學(即DSE/IB成績不俗)
3)校風好
4)老師會教書,唔係叫學生去補習算數.
PS未確定啱IB/DSE(傾向DSE多少少)

回覆 spade 的帖子

怕考太多,身心俱疲, 壓力大。嗰小朋友係會想東想西嗰種,所以希望shortlist,想重點考3間左右就好,所以至煩

回覆 angelacms 的帖子

我囡囡就考過顏寶鈴和匯基東

可以分享為什麼考這2間?

唔知點揀時可以試吓用排除法,「好事不出門 壞事傳千里」。剩低嘅考量車程,唔好問邊D有「壞事」,我答唔到

匯基東易考嗎?另外顏係咪一定要B 1生先可以考

angelacms 發表於 22-10-21 09:18
幫好友嗰女問,大家點睇上述直資?應該怎排?小朋友該是1B-C生左右。謝謝

請問高中想考 DSE/AL/IB
心儀什麼科目? 成績有無偏科?

男女直資
課程 港島區 | 九龍區 | 將軍澳
-----------------------------------------------------------
DSE 中華基金 | [李國寶] | 播道 [羅氏]
+AL --- | 滙基KE [SMC] [基崇] | ---
+IB [赤提] | 顏寶鈴 | 優才 真道 [啟思]

其實直資一共就報了幾家而已,最後顏寶鈴和赤提,王錦輝收了,最想去的幾間女校都沒收

回覆 castle100 的帖子

匯基東沒收,顏寶鈴還好了,囡囡是B1生

咁顏係好過匯啦!

咁有冇入讀顔呢?如有,評價好嗎?(真係唔識人入顏「0」概念)

回覆 Poyau 的帖子

小朋友有玩機械人,咁按理理科好啲,中、英唔錯,就係作文有待提升,唔叻記東西(小學常識中史記得有壓力)但學習唔算主動,讀lB又唔似適合

可否分享嗰幾間DSE/IB成績排位、入U率等
萬謝

最終沒去顏寶鈴

angelacms 發表於 22-10-21 11:00
回覆 PuffyBobby 的帖子

其實佢哋可以搬近中學,所以地區不是問題,就係原本打算直升,但係又好像唔多啱小 ...

顏  

依家讀小學幾年级?

有時有啲野無得假手於人,依家疫情防控比較鬆,今年中学尤其直資中學相信可以有 face to face 簡介會 /school tour. 真心, 叫你好友帶埋嗰女去, 親身去一次學校體驗吓, 當事人想唔想係嗰間學校渡過6年, 比我哋網友片面什或有偏好意見更為實在

另外, 係右上角係 "搜尋本版" 嗰度輸入keyword 學校名 "搜索”, 你寫嗰幾間係EK討論帖都算多網友問,你爬下文做吓功課了解吓先
‹ 上一主題|下一主題