用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 福建中學有運動測試嗎?
樓主: angiechiu9
go

福建中學有運動測試嗎? [複製鏈接]

無知人 發表於 22-11-5 23:20
只係用事實黎考慮。而且唔同學校唔同學生係唔同成績的,我跟手查左下列資料。

據某依DSE成績排名中學Bandi ...

只係用事實黎考慮。而且唔同學校唔同學生係唔同成績的,我跟手查左下列資料。

據某依DSE成績排名中學Banding的網站,只看成績,不看感覺。B1A約有38間,反正教局官方沒給出成績排名,不同人心中也有不同排名同依據,而依成績是較為客觀。只睇核心4+,唔跛腳的有16分打底分。

某一間B1A核心科4或以上,中84%,英69%,數87%,通90%。
另一間B1A核心科4或以上,中65%,英65%,數77%,通53%。

兩間最低果間都有略多於一半學生核心科有最少16分,加2個選修3,22分無得揀飲擇食,但有學位offer唔係夢,計33222先係夢。

高分的一間,近69%學生核心科有最少16分,同樣加2個3分選修,即係應該7成學生可以有學位offer,69%同50%係咪有點距離?
都係B1A,如果擴大到B1C更可怕。但即使係50%有學位offer,如果計埋文憑offer,該校升學率仍然係高,好好學校黎的。

另一間B1C核心科4或以上,中36%,英26%,數64%,通45%。好多B1C都係無核心4科成績資料公布的。呢間都有1/4人有核心打底16分。
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

統計唔係甘樣簡單直接就得架.

比如九龍華仁,2021報告話:

中3英3數2通2分別83.2%   97.8%   99%   99%

即3322率介乎(79%-83.2%)之間.

但假如話中3英3數2通2分別是75%,75%,75%,75%的話,3322率可以是0.沒錯,"可以"是零,亦可以是75%,即0至75%.

所以,只要低於某個數值,覆蓋統計是不能理想化.

附圖.WYK2021報告截圖

回覆 Charlotte_mom 的帖子

如樓上說講,就算收左應該也不會讀,三私一直級20前,~可能學生目標應該不會系尼間

醒目開學勳章 王國長老

0030 發表於 22-11-7 09:21

如樓上說講,就算收左應該也不會讀,三私一直級20前,~可能學生目標應 ...

自知不是神校料子,本身諗住考到間滿意就收貨…
但估唔到俾人串得咁金(詳情唔講了,總之學術非學術都被不客氣地challenge,見完真心覺得收都唔讀,不過學校又的確唔收)

我知三私一直中間位都入到band1a直資,所以你小朋友甘前入了福中應該也不甘心
‹ 上一主題|下一主題